Top animācijas filmas par Meistaru, dziedošu vistu, Bizi un Neguļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šogad Nacionālais kino centrs (NKC) ir atbalstījis sešu jaunu animācijas filmu tapšanu. Latvijas Televīzijas raidījums "Iebrauc kino!" ielūkojās, kā top trīs no tām.

Filma “Meistara slepenā dzīve” top studijā “Animācijas brigāde”. Meistars ir izcilais animators Arnolds Burovs, kuram šogad tiek svinēta 100. jubileja.

“Tā būs dokumentāla animācijas filma, kurā būs izmantoti materiāli no filmām un materiāli no arhīviem. Jāsaka, ka droši vien mēs aizskarsim tādas tēmas, par kurām neviens nezina, kuras zina tikai arhīvs un atsevišķi cilvēki, kuri nevienam nestāstīja. Arī pats Meistars Burovs nestāstīja. Daudz ko nestāstīja,” atklāj filmas režisors Jānis Cimermanis.

Iespējams, sekojot Burova paraugam, filmas veidotāji vēl nav gatavi publiskot topošās filmas materiālus. Atklāj tikai galvenos varoņus – lelles, kuras radītas vēl Meistara laikā, kā arī veidotas īpaši topošajam darbam. 35 minūšu filmai valsts ir atvēlējusi nepilnus 66 tūkstošus eiro, un tās pirmizrāde gaidāma jau nākamā gada februārī.

Savukārt vislielāko NKC finansējumu – 80 422 eiro – saņēmusi filmu studijā “Rija” topošā animācijas filma “Dziedošās vistas neticamie piedzīvojumi”, kuras režisors ir Reinis Kalnaellis.

Tā būs dzīvespriecīga tikai astoņas minūtes gara filmiņa, stāsta producents Vilnis Kalnaellis. Filmas mērķauditorija – bērni.

Arī “Atom Art” top animācijas filma bērniem. Tas būs režisora Edmunda Jansona darbs “Bize un Neguļa”, kurai NKC atvēlējis 57 500 eiro.

“Stāsts ir par astoņus gadus vecu meiteni, kura ir Visuma centrs, protams, kā jebkurš bērns tajā vecumā, bet viņas ģimenē ierodas brālītis un viņai jāsadzīvo ar jauno kārtību. Jāpierod, ka visa uzmanība netiek pievērsta viņai. Stāsts par iemācīšanos,” atklāj režisors.

“Bize un Neguļa” būs 26 minūtes gara, kas ir tā sauktais televīzijas standarts. Prezentējot  projektu tirgū “Cartoon Forum”, filmas veidotāji saņēma komentārus no televīzijām, ka tās “Bizi un Neguļu” labprāt ņemtu, bet tām labāk patiktu filmas formāta sezonāla piesaiste. Tad animācijas filma modificēta par Ziemassvētku stāstu.

Studijā “Lokomotīve” Nils Skapāns veido filmu “Brilles”, kurai NKC piešķīris 58 620 eiro, studijā “Ego Media” Ilze Burkovska-Jakobsena kopā ar Trondu Jakobsenu veido animācijas filmu “Mans mīļākais karš” (47 605 eiro), bet studijā “Air Productions”  Kārļa Vītola režijā top “Mīnotaurs” (18 422 eiro).

Kopumā NKC animācijas filmām atvēlējis 328 492 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti