Tontegodes komēdija «Sēņotāji» sāk ceļu pie skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Piektdien, 8.martā, ceļu pie skatītājiem sāks latviešu komēdija „Sēņotāji”, ko veidojis Ivars Tontegode - jaunais režisors, kurš pirms trijiem gadiem saņēmis „Lielo Kristapu” īsfilmu kategorijā. Viņa jaunā komēdija tiek raksturota kā novatorisks un drosmīgs darbs Latvijas kino kontekstā. Tā atspoguļos sieviešu un vīriešu lomas un attiecības mūsdienu sabiedrībā, kā arī cilvēka identitātes un sava „es” meklējumus.

Ar dažādām manipulācijām un programmēšanu mūsdienu cilvēks sastopas vai ik uz soļa. Kā tajā visā cilvēkam saprast pašam sevi un atrast savu identitāti - tas būs viens no jaunās filmas centrālajiem jautājumiem. Būtībā par dziļi nopietnām tēmām režisors Ivars Tontegode izvēlējies runāt caur ironiski komisku prizmu, jo uzskata, ka tieši spēja pasmieties par sevi ir priekšnoteikums pozitīvai virzībai ikviena cilvēka un arī sabiedrības dzīvē. Ironija iekļauta jau filmas nosaukumā „Sēņotāji”.

„Ir tāds žargons latviešiem - ak, tu, sēne tāds! Tas nedaudz raksturo tos varoņus, daudzi no viņiem ir patiešām tādas „sēnes”, „piepes”, kas ir pieauguši pie kaut kādām vecām vērtībām vai meliem, un tā ir vairāk alegorija par pašiem tiem cilvēkiem. Es domāju, ka tas ir svarīgākais, ka mēs šajā filmā pasmejamies gan par sabiedrību, gan dažādām likstām," stāsta režisors.

Filmas galvenais varonis Pēteris ir visai tipisks 21. gadsimta vīrietis. Viņš strādā starptautiskā uzņēmumā un atrodas triju prasīgu sieviešu ielenkumā - viņš dzīvo ar valdonīgu māti, viņam ir seksuāli agresīva priekšniece un tai pat laikā viņu aplido kāda glīta kolēģe. Vienā brīdī Pēteris no tā visa nogurst un uzsāk ko tādu, kas pilnībā izmaina viņa dzīvi.

 „Tas ir ceļojums laikā un telpā, meklējot sevi, un mūsu galvenais varonis Pēteris iziet caur korporatīvās elles lokiem, un viņš risina savas samezglotās attiecības starp savu māti, priekšnieci un mīļoto meiteni. Sanāk, ka tas ir tāds mīlas četrstūris. Šis gadsimts, man šķiet, ka globāli ir tāds, ka cilvēkiem ir lielas problēmas ar identitāti - gan sievietēm, gan vīriešiem, un visi tā kā meklē savu pazudušo libido," atklāj Tontegode.

Galvenā varoņa mīļoto meiteni Mildu atveido jaunā aktrise Anete Saulīte, viņa komēdiju raksturo kā atšķirīgu un drosmīgu darbu Latvijas kino kontekstā un salīdzina to ar fresku, kas klāta vairākos slāņos un rosina domāt līdzībās.

"Tā ir melnā komēdija, taču tēli tomēr ir ar ļoti atvērtām brūcēm. Tā ārējā forma liecina par iekšējo saturu, man liekas, ka tas ir brīnišķīgākais - tu skaties filmu, bet tā ir kā freska, kur daudz kas cits ir jāsaskata," atklāj Saulīte.

Pats režisors uzsver, ka viņa uzstādījums bijis runāt ļoti atklāti un godīgi arī par ļoti sāpīgām lietām, un pieļauj, ka šī iemesla dēļ filma kādā skatītāju daļā varētu raisīt arī skarbu kritiku. "Kā man Dāvis Sīmanis savā laikā teica: „Ivar, filma ir laba, bet daudzi tev bruks virsū”. Bet galvenais, lai runā, tas nozīmē, ka domā”. 

Galvenajā - Pētera - lomā filmā redzēsim Rīgas Krievu teātra aktieri Andreju Možeiko, līdzās Anetei Saulītei sieviešu lomas atveidos Sandra Zvīgule Pētera priekšnieces un Dace Eversa Pētera mātes lomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti