Kultūra

Latvijas Fotogrāfijas muzejā šodien atklās Gata Indrēvica izstādi „Misija”

Kultūra

Andra Prigičeva Lāčplēsis - stāsts par nacionālās pašapziņas celšanu

Par Tokalova filmu "Tas, ko viņi neredz"

Tokalova debijas spēlfilmai «Tas, ko viņi neredz» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

22. martā kinoteātrī „Kino Citadele” pirmizrādi piedzīvos Staņislava Tokalova debijas spēlfilma „Tas, ko viņi neredz”. Filmas žanrs ir psiholoģiska drāma ar zinātniskās fantastikas elementiem, viens no tās svarīgiem personāžiem ir mākslīgais intelekts, kas iejaucas galveno varoņu mīlas stāstā. Filmu veidojot, režisors konsultējies ar Latvijas vadošajiem datorzinību speciālistiem, lai mākslīgo intelektu atainotu pēc iespējas tuvāk zinātnes attīstības prognozēm.

Medmāsa Elza pieņem piedāvājumu aprūpēt zinātnieku Nikolā, kurš nonācis komā, eksperimentējot ar mākslīgā intelekta radīšanu. Elza iemīlas savā pacientā, bet, izrādās, viņai ir nopietna konkurente – šis pats zinātnieka radītais mākslīgais intelekts, vārdā Anna.

Tas ir tikai viens no filmas sižeta metiem, bet kopumā filmas stāsts ir daudz plašāks, arī ar mistikas, detektīva elementiem un daudzām mīklām, ko glabā gan zinātnieka Nikolā noslēpumainā savrupmāja, gan galveno varoņu dzīvesstāsti.

Režisors Staņislavs Tokalovs uzsver – mākslīgo intelektu kā vienu no varoņiem viņš izmantojis vienkārši tikai tādēļ, ka tā ir mūsdienu dzīves realitāte, bet pamatā filma ir cilvēku attiecību stāsts.

„Manā redzējumā tā ir uzticības meklēšana starp diviem cilvēkiem un, cik tas ir sarežģīti. Tas ir cilvēku stāsts. Jā, mākslīgais intelekts ir tur blakus, bet mēs sākam ar cilvēkiem un noslēdzam ar cilvēkiem un viņu attiecībām,” skaidro Staņislavs Tokalovs.

Režisoram svarīgi bijis, lai mākslīgā intelekta tēls filmā atbilstu tā tuvākās nākotnes attīstības prognozēm, tādēļ viņš, filmu veidojot, regulāri konsultējies ar Latvijā vadošajiem datorjomas speciālistiem.

Taču, kā izrādās, šī sfēra attīstās vēl zibenīgāk par visām zinātnieku prognozēm.

"Atnāks uz pirmizrādi Guntis Bārzdiņš, kurš darbojas mākslīgā intelekta laboratorijā. Pirms trim gadiem, kad mēs filmējām, viņš man teica, ka tas, kas atainots filmā, realitātē būs aptuveni pēc astoņiem gadiem, tādēļ filmu var dēvēt par zinātnisko fantastiku. Taču viņš tagad noskatījās filmu, un saka – nē, tas viss jau tagad ir. Protams, filmā ir arī dažādi mākslinieciski elementi, kuros mēs esam mazliet tālāk aizgājuši saistībā ar mākslīgo intelektu, bet visā visumā viss tik ļoti ātri virzās!” stāsta režisors.

Filmas atslēgas tēls, kurš redzams teju katrā kadrā, ir medmāsa Elza, tādēļ režisors ļoti rūpīgi meklējis vispiemērotāko lomas atveidotāju, līdz atradis to Krievijā, un tā ir aktrise Katerina Špica. Arī viņas partneris Nikolā ir Krievijas aktieris – Jevgēņijs Tkačuks. Tas ir bijis iemesls filmu uzņemt krievu valodā ar latviešu titriem. Bet filmā darbojas arī pazīstami Latvijas aktieri – Andris Keišs, Arnis Līcītis, Elīna Dzelme un citi.

Andris Keišs stāsta, ka personīgi viņš šo filmu uztver kā stāstu par cilvēku satikšanos, kas tā pa īstam pat vistuvāko cilvēku starpā ir reti sastopama.

"Par to, kā cilvēki savā starpā satiekas. Es domāju, ka laulāti cilvēki vispār var pat gadiem dzīvot kopā, un tur katrā no viņiem iekšā ir atvari un tumši mežu stūri, par kuriem otra puse nemaz nenojauš. Katrs cilvēks tomēr ir tik noslēpumains, viņā iekšā vārās tik dažādas lietas, ka mēs varam, ilgi dzīvojot kopā, tikai nojaust par tām. Pa jaunam un pa jaunam iepazīt viens otru,” - tā Andris Keišs.

Andris Keišs ir pārliecināts – šī ir filma, kas katrā skatītājā raisīs savas atšķirīgas pārdomas un interpretācijas, piemēram, iespējamas dažādas versijas, kāpēc filmā kā simbols izmantots ūdens.

Režisors Staņislavs Tokalovs to pats raksturo kā metaforu tam, kas notiek ar cilvēka garīgo dzīvi.

"Ūdens manā izpratnē ir ļoti daudznozīmīgs un ietilpīgs simbols. Tas nomazgā raizes, bailes un bažas, tas var būt seksuāls kā nepārvarama vēlme pēc otra cilvēka, tas var tecēt netīrs no krāna vai netecēt vispār, kad attiecības samezglojas. Es ūdeni uztveru kā tādu arī ļoti mistisku elementu, tādēļ es nevarēju iedomāties bez tā savu filmu,” turpina Tokalovs.

 

Trešdien, 22.martā, kinoteātrī „Kino Citadele” notiks Staņislava Tokalova filmas „Tam, ko viņi neredz” pirmizrāde ar radošās grupas piedalīšanos. Bet visplašākajai auditorijai Rīgā un arī citviet Latvijā filmu sāks izrādīt no piektdienas, 24.marta.

Pirmizrādes īpašie seansi ar aktieru un radošās grupas piedalīšanos notiks vairākos kinoteātros Rīgā un Latvijā:

  • 22. martā plkst. 18.30 kinoteātrī “Kino Citadele”, Rīga
  • 23. martā plkst. 18.45 kinoteātrī “Cinamon”, Rīgā,
  • 24. martā kinoteātrī plkst. 18.45  “Multikino”, Rīgā,
  • 25. martā kinoteātrī “Silverscreen” Rēzeknē un Daugavpilī,
  • 26. martā kinoteātrī “Lora” Siguldā,
  • 27. martā Vidzemes koncertzālē “Cēsis” un Valmierā kinoteātrī “Gaisma”,
  • 29. martā kinoteātrī “Splendid Palace”, Rīgā,
  • 1. aprīlī kinoteātrī “Balle” Liepājā un kinoteātrī “Kino Rio” Ventspilī.
  • <li> 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti