Tikpat soļu, cik upuru – Rīgas Fotomēnesis piedāvā somu mākslinieka Jari Silomaki izstādi Žaņa Lipkes memoriālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Otrdien, 28. maijā, plkst. 17.00 Žaņa Lipkes memoriālā atklās somu mākslinieka Jari Silomaki izstādi “Mēs esam revolūcija, pēc Jozefa Boisa”, informēja izstādes rīkotāji. Pasākums notiek festivāla “Rīgas Fotomēnesis 2019” ietvaros.

Projekta sākumpunkts bija slavenā vācu mākslinieka Jozefa Boisa attēls dabiskā izmērā “Mēs esam revolūcija” (“La Rivoluzione siamo Noi”, 1972). Šajā darbā Boiss pārliecināti dodas pretim kamerai, ierosinot, ka mēs, skatītāji, varam sākt revolūciju, ja viņam pievienosimies.

Somu mākslinieks Boisa ideju pavērsa citādi – tā vietā sekojot indivīdam, kurš kļuva nevis par nenovēršamo vēstures spēku līderi, bet gan to objektu. Projekta mērķis ir noiet tikpat soļu, cik bija upuru katrā no 20. gadsimta politiskajām traģēdijām – sākot ar Austroungārijas erchercoga Franča Ferdinanda un viņa sievas Sofijas Hotekas slepkavības Sarajevā un beidzot ar Pasaules tirdzniecības centra vietā Ņujorkā. Starp šiem abiem notikumiem Jari Silomaki ir nogājis desmitiem miljonu soļu.

Jari Silomaki (1975) studējis Ālto universitātē un Mākslas un dizaina universitātē Helsinkos, viņam bijušas personālizstādes Berlīnē, Helsinkos, Milānā, Budapeštā un citviet. Savos darbos pievēršas indivīdu un sabiedrības vēsturiskajiem naratīviem.

Izstāde Žaņa Lipkes memoriālā Mazajā Balasta dambī 9 būs skatāma līdz 29. jūnijam, ieeja brīva. Izstādi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, ''Birzī'', žurnāls “Foto Kvartāls “un citi.

Šogad festivāls “Rīgas Fotomēnesis” norisinās no 13. maija līdz 16. jūnijam un tā tēma “Ēdot ananasus uz Mēness” ir tapusi, iedvesmojoties no laikmetīgām kultūrsituācijām pēcpatiesības ērā, kur viltus ziņas, daļējas patiesības, pašmācošos algoritmos balstīts sociālo mediju saturs ir globālās sabiedrības ikdienas dienas kārtības pamatā. Festivāla centrālā izstāde skatāma Okupācijas muzejā. Pasākumi norisinās arī Fotomuzejā, ISSP galerijā, Kara muzejā, Arhitektūras muzejā un citviet. Pilna festivāla programma pieejama mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti