«Tēvs Nakts» saņem labākās ārzemju filmas balvu Haifas kinofestivālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Režisora Dāvja Sīmaņa un studijas “Mistrus Media” simtgades spēlfilma “Tēvs Nakts” nopelnīja labākās ārzemju filmas balvu starptautiskajā Haifas kinofestivālā, svētdien informēja Latvijas vēstniecība Izraēlā.

(papildināts ar Dairas Āboliņas teikto)
Kinokritiķe Daira Āboliņa, kura bija klāt Haifā filmas konkursa skatē, Latvijas Radio pastāstīja, ka pasākums notika pārpildītā zālē ar ārkārtīgi emocionālu skatītāju reakciju. Ir ļoti būtiski, ka sāpīgu Latvijas vēstures periodu reflektējoša filma tiek akceptēta valstī, kur dzīvo daudzi Žaņa Lipkes izglābtie cilvēki, uzsvēra kritiķe. 

Daira Āboliņa par apbalvojumu filmai "Tēvs Nakts"
00:00 / 01:22
Lejuplādēt

Āboliņa pieļauj iespēju, ka Haifā saņemtais apbalvojums varētu dot filmai nelielu handikapu citos festivālos, tostarp vairotu izredzes uz "Oskara" nomināciju. 

Balvu - piemiņas statueti - festivālā pasniedza Latvijas vēstniecei Izraēlā Elitai Gavelei. Viņa sociālajos medijos pavēstīja, ka svinīgajā ceremonijā augsto novērtējumu nosaukusi par atzinību visiem Latvijas glābējiem un izglābtajiem holokaustā. 

35. Haifas kinofestivāla žūrijas priekšsēdētājs bija slavenais Polijas režisors Kšištofs Zanusi.

Savukārt Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone sarunā ar rus.lsm.lv uzsvēra, ka filma par Žani Lipki beidzot ir nonākusi zemē, kur dzīvo viņa un sievas Johannas izglābto Latvijas ebreju bērni un bērnu bērni. "Tas, ka viņus filma aizkustināja, mēs varam saprast, bet Haifas kinofestivāla žūrija ir daudz prasīgāka," teica Tomsone. "Uzdrošinos cerēt, ka tāds festivāla žūrijas novērtējums filmai “Tēvs nakts” Izraēlā pavērs plašākas auditorijas, kuras par Latviju zina tikai Rumbulas traģisko stāstu."

Iepriekš "Lielā Kristapa" balvu saņēmusī filma "Tēvs Nakts" ir izpelnījusies arī Nacionālā kino centra ekspertu īpašu ievērību ar kinematogrāfiskām kvalitātēm un netradicionāli veidotu “holokausta stāstu”, kas ir vēsturiski nozīmīgs gan Latvijai, gan pasaules vēstures kontekstā.

Nacionālā kino centra ekspertu komisija septembrī izvirzīja filmu “Tēvs Nakts” pretendēšanai uz nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai ''Oskars'' Starptautiskās filmas balvas kategorijā.

Savukārt režisora Jura Kursieša filma "Oļegs" ieguva galveno žūrijas balvu Luksemburgā notiekošajā Centrāleiropas un Austrumeiropas kinofestivālā "CinEast", liecina informācija festivāla mājaslapā. Festivāla balvas sadalīja sestdien, bet svētdien filmu "Oļegs" Luksemburgā izrādīs vēlreiz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti