Televīzijas pirmizrādi piedzīvos «Lielā Kristapa» laureāte filma «Lidija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas – 14. jūnija – vakarā, LTV1 ēterā televīzijas pirmizrādi piedzīvos režisora Andreja Verhoustinska dokumentālā filma “Lidija”. Filma 35 minūtēs aptver Lidijas Doroņinas-Lasmanes dzīvesstāstu, informēja LTV komunikācijas speciāliste Krista Luīze Priedīte.

 “Mēs divas reizes intervējām Lidiju, abas pa astoņām stundām,” par scenārija pamatu stāstīja LTV kultūras žurnāliste Henrieta Verhoustinska, kura kopā ar vīru, filmas režisoru Andreju Verhoustinski, bija tās scenārija autore. Lidija sevi par disidenti nemaz neatzīst. Savus trīs cietuma un lēģeru termiņus – kopumā četrpadsmit nebrīves gadus – viņa nav saņēmusi kā sodu par pagrīdes cīņām, bet gan par to, ka atļāvusies saglabāt savus principus un pārliecību.

“Lidija ir ļoti atsaucīga. Savos 92 gados viņa to izjūt to kā savu misiju – izglītot par to laiku,” norādīja Henrieta Verhoustinska.

“Tas ir tas cilvēks, no kura var mācīties to, kā cilvēks tur sevi fiziskā un garīgā formā. Viņa ir apbrīnojama sieviete,” par Lidijas Doroņinas-Lasmanes stāju un gara spēku ir pārliecināta Verhoustinska.

Īpašais kameras leņķis, noskaņa, ko rada aizkadra stāstījums pašas Lidijas balsī un tas, ka filma uzņemta vienā 35 minūtes garā kadrā, to padara par unikālu Latvijas kultūras produktu, ko novērtējuši un atzinuši arī jomas profesionāļi. Filma ieguvusi “Lielo Kristapu” labākās īsmetrāžas dokumentālās filmas kategorijā, kā arī sabiedrisko mediju gada balvu kultūrā “Kilograms kultūras”. 

Tāpat, pieminot komunistiskā genocīda upurus, LTV1 būs vērojamas Dzintras Gekas filmas: 15. jūnijā, plkst. 19.05 – “Kur palika tēvi?”, savukārt 16. jūnijā – “Tēvi tur”.

Dokumentālās filmas “Lidija” televīzijas pirmizrāde – 14. jūnijā plkst. 21.35, LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti