Rīta Panorāma

Intervija ar Edgaru Rinkēviču

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Valteru Pūci

Telefonintervija ar Dzintru Geku

Televīzijas pirmizrādi piedzīvos Dzintras Gekas dokumentālā filma «Katra diena simtgadē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas 101. dzimšanas dienā piedzīvojusi kino pirmizrādi, bet 21. martā uz TV ekrāniem nonāks Dzintras Gekas veidotā dokumentālā filma “Katra diena simtgadē. Gadalaiki”. Filmā četrās daļās iemūžināta katra diena no Latvijas simtgades gada, un kā pirmo Latvijas Televīzijā varēs redzēt stāstu par vienu gadalaiku – “Ziema”.

LTV raidījumā “Rīta Panorāma” režisore Dzintra Geka, atskatoties uz 2019. gada 18. novembrī pirmizrādi piedzīvojušo filmu, par darbu atzīmēja: “Tā lielākā vērtība ir tā, ka tas bija Latvijas jubilejas gads un ka katra diena ir uzfilmēta, un samontēts ir četros gadalaikos.

It sevišķi tagad, kad mēs visi sēžam mājās un daudzi arī kaut ko pārdomā – man liekas, ka vērtība filmai pieaug ar laiku.

Tā nevar teikt, ka režisoram pašam patīk, tas esot slikts rādītājs, bet man katru reizi, kad es skatos, man ir tāda pacilāta sajūta. Un tā mīlestība pret Latviju, pret cilvēkiem – tās cilvēku sejas, kas ir iemūžinātas, man liekas, ka tas paliks neatkarīgi no tā, cik mēs filmas veidotāji paši sev sistu uz pleca vai priecātos.”

Režisore Dzintra Geka kopā ar savu radošo komandu (operators Viktors Gribermans, komponists Pēteris Vasks, montāžas režisori Armands Zvirbulis, Andra Drošs, Madara Didrihsone, Arta Ģiga un četri pianisti Georgijs Osokins, Vestards Šimkus, Reinis Zariņš, Rihards Plešanovs) Latvijas simtgades gadā realizējuši ambiciozu, vērienīgu, emocionālu un sirsnīgu dokumentālo projektu, filmējot katru dienu 2018. gadā, sākot no 1. janvāra līdz 31. decembrim.

Viņi iemūžinājuši gan izcilas kultūras personības, gan arī plašo notikumu klāstu dažas sekundes vai dažas minūtes ilgās epizodēs, kas visas kopā veido Latvijas ainavu noteiktā laika nogrieznī.

Filmas uzbūves pamatā ir Pētera Vaska muzikāls skaņdarbs «Gadalaiki», kam atbilstoši strukturēta filma: ziema, pavasaris, vasara, rudens, kopumā izveidojot vairāk nekā piecas stundas garu filmu, katra gadalaika segmentam ir cits pianists, kurš izpilda skaņdarbu un cits montāžas režisors.

Režisore arī norādīja, ka, viņasprāt, filma būs labi piemērota arī televīzijas ekrāniem. “Par filmas dramaturģiju ir tā – tā ir katra diena. Un tur nevar piesieties. Katra mūsu diena ir atšķirīga. Man ir prieks, ka televīzija izrādīs katru sestdienu, četras sestdienas pēc kārtas. Jo tā ir – kad tu noskaties pirmo filmu, tad gribas redzēt, kas tad tur tai “Pavasarī” atkal notiek,” uzsvēra Dzintra Geka.

Pirms katras filmas daļas pirmizrādes sabiedrisko mediju portālā būs LSM.lv lasāma intervija ar kādu no filmas veidotājiem. Pirmā saruna, ko lasīt varēs pirms filmas “Ziema” 21. martā, būs ar Georgiju Osokinu – vienu no filmas pianistiem.

Filmas "Katra diena simtgadē. Gadalaiki" četras daļas TV pirmizrādes piedzīvos sestdienās – sākot no 21. marta, četras sestdienas pēc kārtas – pulksten 21.20 LTV1 un Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti