Rīta Panorāma

Jauna programma – Cits Pauls. Ralfs Eilands un Latvijas Radio Bigbends

Rīta Panorāma

Dziedātāja Igo jubilejas koncerts "Pirmie 40" Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars"

Dokumentālais stāsts "Pieminekli celt" šodien LTV1 plkst. 17:00

Televīzijas pirmizrādi piedzīvos dokumentāls stāsts «Pieminekli celt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pieminot padomju režīma deportāciju upurus, 25. martā plkst. 17 LTV1 pirmizrādi piedzīvos īpašs dokumentāls stāsts "Pieminekli celt". Dokumentālo stāstu veidojusi režisore Dace Slavinska un redaktore Judīte Čunka.

Filmas varonis ir Kārlis Bērziņš, kuram bija deviņi gadi, kad arī viņa ģimeni 25. marta rītausmā 1949. gadā aizveda uz Tomskas apgabalu. 79 gadus vecais vīrs jau vairākas reizes braucis uz Sibīriju. "Viņam ir doma, ka vajag uzlikt pieminekļus visiem tiem represētajiem, kuri ir palikuši Sibīrijā, kuri nav atgriezušies mājās," Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" stāsta Judīte Čunka. 

Brāļu kapu komitejas uzdevumā Kārlis Bērziņš apzina vietas, kur varētu uzstādīt pieminekļus represētajiem, kuri neatgriezās Latvijā no izsūtījuma. Lai būtu vieta, kur radinieki var aizbraukt un pieminēt, jo daudzas sādžas ir izzudušas un arī kapi nav atrodami.

Vispirms Kārlis Bērziņš paša spēkiem nogādāja un uzstādīja Tomskā laukakmeni - piemiņas zīmi - no Latvijas. Bet pirms diviem gadiem Novojuginā jau atklāja pirmo Latvijas valsts finansētu pieminekli ar iegravētiem 252 represēto vārdiem un uzvārdiem.  Aiz katra iegravētā vārda ir  skaudri personiski stāsti, kas savijas un atklājas šajā dokumentālajā stāstā. 

Dokumentālās filmas stāsts stāstīts caur Kārļa Bērziņa dzīves traģiskajām lapaspusēm, paralēli atklājot pieminekļu tēmu. Bez Kārļa Bērziņa filmā ir vēl trīs varoņi.

"Mēs netaisām melnbaltu [stāstu]. Parādās tādas krāsas, par kurām, kā Kārlis pats saka, bieži nerunā," atklāj filmas režisore Dace Slavinska.

"Ir trīs lietas, kas parādās. Pirmkārt, NKVD muzejā Tomskā ir fantastisks direktors. Tas ir apbrīnojami, ka Krievijā, tik liela apgabala centrā, var tik brīvi runāt par deportācijām. Viņi to dara. Viņi vāc materiālus, taisa projektus, ekspozīcijas. Viņi runā par latviešiem, lietuviešiem, igauņiem. Otra lieta. Novojuginas skolā ir fantastiska skolotāja, kura Kārlim [Bērziņam]  daudz palīdz. Viņa ar bērniem veido projektus. Bērni veido filmu par izvestajiem latviešiem. Viņa runā par to, ka jums ir jāatceras, jums ir jāzina, arī jūsu vecāki ir deportēti. Un trešā lieta, kas man bija pilnīgs pārsteigums, zinot, kāda ir mūsu attieksme pret Krievijas televīzijām un kādu attieksmi kultivē Krievijas televīzijas. Stāstā diezgan liela sadaļa ir veltīta medijiem un Krievijas mediju uzmanībai pret šo pieminekļu lietu. Ja Krievijas kanāla "Rossija", tiesa, Tomskas sadaļā regulāri, kā tur ierodas Kārlis, ir ļoti lieli izvērsti sižeti un intervijas ar viņu par šiem pieminekļiem un ļoti normāli jautājumi, un tas tiek parādīts, tad tas nav tik bezcerīgi, kā mēs šeit mēdzam par to runāt," stāsta Slavinska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti