Televīzijas pirmizrāde noslēdzošajai simtgades filmai – krimināldrāmai «1906»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sestdien, 2. novembrī, televīzijas pirmizrādi piedzīvos noslēdzošā Nacionālā Kino centra programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros tapusī filma “1906”, kuras pamatā ir Ingas Rozentāles luga “1906. Trakāk vēl kā piektā gadā”, paziņojumā medijiem informē LTV.   

Lielisks aktieru ansamblis, režisors Gatis Šmits un 1906. gada rudens. Filma stāsta par notikumiem, kas saistīti ar 1905. gada revolūciju un to, kas tai sekoja. Ir palikusi vien viena grupa, kas spītīgi un patriotiski turpina savu darbību. Operācijas plāns ir uzbrukums rūpnīcas kasei, un tā vadītājs ir ierindas kaujinieks Pelēkais. Un te – dāma, dzejniece Violeta Morica.

Gudra un noslēpumaina, viņa piesaista Pelēkā skatienu, un ar to pietiek, lai viņš ieraudzītu dzīvi un revolūciju citām acīm, taču viņa – nonāktu kaujinieku tik ļoti bīstamajā un neparedzamajā pasaulē.

Spēlfilmas “1906” režisors un scenārija autors Gatis Šmits, scenārija līdzautore Marta Elīna Martinsone. Operators Jurģis Kmins, mākslinieks Rūdolfs Baltiņš, komponists Rihards Zaļupe, kostīmu māksliniece Keita. Filma tapusi studijā “Film Studio Tanka”, producenti – Reinis Kalviņš un Gunda Bergmane.

Lomās: Inese Pudža, Mārtiņš Kalita, Kaspars Zvīgulis, Gatis Gāga, Toms Auniņš, Kaspars Dumburs, Inese Kučinska, Vladislavs Nastavševs, Lauris Dzelzītis, Mihails Samodahovs un citi.

Filma nominēta nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” 15 nominācijās, kas ir šī gada rekords.

“1906” nominēta labākās pilnmetrāžas spēlfilmas, labākā scenārija, režisora, operatora un citās kategorijās. Par Violetas lomu “Lielajam Kristapam” labākās aktrises kategorijā nominēta Inese Pudža, bet par Pelēkā lomu labākā aktiera kategorijā nominēts Mārtiņš Kalita. Inese Kučinska nominēta labākās otrā plāna aktrises kategorijā, savukārt kā labākie otrā plāna aktieri nominēti Kaspars Zvīgulis un Toms Auniņš.

Filmas televīzijas pirmizrāde – 2. novembrī plkst. 21.55 LTV1. Pirms tās plkst. 21.25 filmas tapšanas stāsts raidījumā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”. Septiņas dienas pēc televīzijas ētera filmu būs iespējams noskatīties arī sabiedrisko mediju satura atskaņotājā REPLAY.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti