Rīta Panorāma

Intervija ar Gaidi Bērziņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Usupašvili

"Tie, kas uzdrošinās" - dokumentālā filma jau šovakar LTV1

Televīzijas pirmizrāde dokumentālajai filmai «Tie, kas uzdrošinās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijā 19.janvārī plkst. 22 notiks režisora Olafura Rognaldsona dokumentālās filmas "Tie, kas uzdrošinās" pirmizrāde.

Filma "Tie, kas uzdrošinās" vēsta par bijušā Islandes ārlietu ministra Jona Baldvina Hanibalsona centieniem likt lielajām Rietumu varām ieklausīties Baltijas valstu lūgumā pēc neatkarības.

Filmas tapšanas ceļš ir līdzīgs kā mazo nāciju cīņa par savu neatkarību, jo filmas veidošanā apvienojās igauņi, lietuvieši, latvieši, bet impulsu idejai deva islandieši, piedāvājot scenārijā ideju par savu ārlietu ministru Hanibalsonu. Viņš kopā ar Dānijas ārlietu ministru Ufi Ellemanu-Jensenu savulaik lika lielajām Rietumu valstu varām ieklausīties Baltijas valstu lūgumā pēc neatkarības.

Jons Baldvins Hanibalsons Islandes vārdā 1991.gada 22.augustā pirmais atzina Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarību. Viņš bija vienīgais no rietumvalstu līderiem, kurš uzdrošinājās ierasties padomju tanku apdraudētajā Rīgā, Tallinā un Viļņā, lai iedvesmotu cilvēkus un demokrātiski ievēlētās Baltijas valstu valdības.

"Tas ir filmā redzams - viņš ir vienkāršs un cilvēcīgs. Es domāju, ka tā ir Ziemeļeiropas cilvēku īpatnība, ka viņi, ieņemot kādu atbildīgu amatu, nekļūst stīvi no savas atbildības vai no sava svarīguma apziņas. Protams, ka 1991.gada janvārī, kad Hanibalsons apmeklēja trīs Baltijas valstis, tas bija ārkārtīgi svarīgs politisks žests," uzsver Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāja vietniece 1988.gadā.

Filmas stāstu pamatā veido dažādu valstu arhīvi, kas dokumentē brīvības cīņu notikumus un ļauj ieraudzīt to nozīmi visu trīs Baltijas valstu likteņu līkločos.

Filmu veidojis īslandiešu režisors Olafurs Rongvalsons sadarbībā ar pašmāju "Vides filmu studiju", "Ax Films ehf" (Īslande), "Traumfabrik" (Igaunija) un "Cultural & Media Consulting" (Lietuva).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti