Kultūras rondo

Rīgas cirkā aplūkojama izstāde "Pasūtījums"

Kultūras rondo

Vladislavs Nastavševs Ģertrūdes ielas teātrī iestudējis izrādi "Te sākas nakts"

Astoņi ceļojumi ar rakstniekiem. Tuvojas seriāla "Literatūre" jaunā sezona

Tēlaini, biogrāfiski, ģeogrāfiski: Raidījums «Literatūre» ved jaunos ceļojumos ar rakstniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ceturtdien, 16. janvārī, LTV1 ēterā atgriezīsies dokumentāls ceļojumu seriāls “Literatūre – ceļojums ar rakstnieku”. Jaunajā sezonā līdz 5. martam katru ceturtdienu pie skatītājiem nonāks “Literatūres” ceļojumi - kopā astoņi, ko turpinās vadīt ekrāna pāris Marta Selecka un Gustavs Terzens.

Arī šosezon katrā no astoņām “Literatūre” sērijām Marta dosies ceļojumā kopā ar vienu latviešu mūsdienu rakstnieku, bet Gustavs – ar grāmatām.

"Formula vienkārša: mūslaiku rakstnieks izvēlas kādu tolaiku rakstnieku. Marta ar mūslaiku rakstnieku dodas ceļojumā uz tolaiku rakstnieka pasauli. Tikmēr Gustavs ieliek somā divas grāmatas un meklē, kam palasīt priekšā," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāj Vides filmu studijas režisors Uģis Olte.

Otrajā "Literatūres" sezonā tās veidotāji izvēlējušies runāt arī par trimdas rakstniekiem, viņu iepazīšana bijusi savā ziņā literatūras stunda pašiem, jo skolā mācījušies laikā, kad par trimdas autoriem nestāstīja.

"Būtībā tas rakstnieks ir gids, kurš mūs ved. Arī scenārija autors ir rakstnieks, viņš izdomā, ko mēs darīsim," bilst Marta Selecka.

"Ceļojums nav obligāti biogrāfiski ģeogrāfisks, var būt arī tēlains. Piemēram, ar Māru Zālīti sezonas otrajā raidījumā ceļosim pa Kurzemes vietām, kurās ir vizuāli redzams laikmeta lūzums," skaidro Uģis Olte.

Gustavs Terzens tos dēvē par mūslaiku pelēkajiem akmeņiem ar saviem stāstiem, jo Māra Zālīte stāstīs par grāmatas "Pelēkā akmens stāsti" autoru Ernestu Birznieku-Upīti.

Pirmais ceļojums 16. janvārī vedīs uz ASV, kur par Anšlavu Eglīti stāstīs dramaturgs un gleznotājs Raimonds Staprāns.

"Man likās, ka es braucu uz Ameriku ar sajūtu, ka Anšlavs Eglītis ir viens no maniem mīļākajiem autoriem. Raimonds Staprāns pārliecināja – nē, tā nav," atzīst Marta Selecka.

Raidījums "Literatūre"
Raidījums "Literatūre"

Uģis Olte skaidro – Staprāns Eglītim pārmet rakstīšanu avīzei un darot to tuvu nodošanas termiņam. Un pēc tam, kad darbu pārliek vienā sējumā, nepieiet tam vēlreiz kritiski.

Savukārt Anšlava Eglīša grāmata "Cilvēks no Mēness" lasīšanai nav izvēlēta nejauši, jo darbā tēlots inženieris, pie kura nonāk trimdinieki, un tas bijis Raimonda Staprāna tēvs, kurš lolojis cerību par mākslinieku kopienas izveidi un pie kura Anšlavs Eglītis sākuma laikā ASV ir dzīvojis.

"Mums ir ļoti interesanti šie konflikti, tie palīdz noplēst mitoloģisko miglas plēvīti vārdam "rakstnieks". Izrādās - kaislīgi cilvēki, raksta un izdzīvo ļoti dzīvelīgus notikumus, galīgi nav kāds pusdievs," stāsta Uģis Olte.

Nākamais būs Māras Zālītes stāsts par Ernestu Birznieku-Upīti.

"Mēs tik daudz uzzinājām par Ernestu Birznieku-Upīti," gandarīta Marta Selecka.

"Es uzzināju, ka Māra Zālīte ne tikai labi izsakās, bet arī ārkārtīgi kinematogrāfiski domā, pirms izsakās," atklāj Uģis Olte.

Trešajā sērijā rakstnieks Pauls Bankovskis dosies Kārļa Skalbes virzienā.

"Tas mums tāds ilgi cerēts bija, kurš tad Skalbi beidzot paņems," piebilst Gustavs Terzens.

Raidījums "Literatūre"
Raidījums "Literatūre"

Tad Anna Rancāne stāstīs par rakstnieku Antonu Rupaini.

"Viens no interesantiem momentiem šajā raidījumā bija, ka Rupainis arī bija viens no tiem, kas mūža nogali pavadīja Amerikā. Viņš nevarēja paņemt līdzi sava romāna "Baltie tēvi" manuskriptu un Amerikā uzrakstīja otrreiz," atklāj Marta Selecka.

Piektais būs Pārdaugvas iemītnieks Māris Bērziņš - par Vili Lāci. Sērijas tēma izraudzīta pēc iespējas apolitiska – par to, kā rakstnieks veic izpēti. Mārim Bērziņam jāraksta romāns par Vili Lāci, un šī uzdevuma dēļ viņš sāk iepazīt rakstnieku.

"Mārim Bērziņam tas ir milzīgs pārdzīvojums rakstīt monogrāfiju par Vili Lāci. Kaut ko labu teikt par Vili Lāci, nu, tur ir jāuzpumpē sava kapacitāte. Pēc monumentālisma viņš būtu pelnījis ielu savā vārdā, bet pēc izdarītā ir jālīdzsvaro. Zināma ekvilibristika Uģim montāžā būs," uzskata Gustavs Terzens.

Raidījums "Literatūre"
Raidījums "Literatūre"

Sestā būs "uzkasīto frizūru sērija", kurā Marta Selecka kopā ar Ingu Ābeli tēlos Aspazijas. Gustavs Terzens lasīs pirmo Aspazijas lugu "Atriebēja” un Ingas Ābeles pirmo lugu "Tumšie brieži”.

Raidījums "Literatūre"
Raidījums "Literatūre"

"Septītā sērija būs ar rakstnieci, kas visnopietnāk paņēma ierosinājumu neveidot scenāriju biogrāfiski ģeogrāfisku. Tā ir Ieva Melgalve, kura paņēma Marģera Zariņa "Viltoto Faustu" kā savu izpētes objektu," iepazīstināšanu turpina Uģis Olte.

Raidījums "Literatūre"
Raidījums "Literatūre"

Viņa veidojusi ceļojumu starp realitāti un fantāziju un kādā brīdi bijis lēciens Daugavā.

Sērijas nobeigumā Kārlis Vērdiņš Ņujorkā ievedīs un izvedīs no Gunāra Saliņa dzejas pasaules.

"Literatūres" pirmais stāsts par Anšlavu Eglīti skatāms 16. janvārī pulksten 20.00 LTV1 un Replay.lv.

"Esam uzkalpojušies uz labāku raidlaiku televīzijā," gandarīts ir Gustavs Terzens.

Savukārt pēc katra ceļojuma sabiedrisko mediju portālā LSM.lv meklējamas rakstnieku piezīmes par piedzīvoto, vēl neredzēti video un foto mirkļi.

Lai gan skatītāji vēl tikai sāks iepazīt otrās sezonas sērijas, seriāla veidotāji atklāj, ka jau ir aprises trešās sezonas ceļojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti