Tapusi filma par tēlnieku un performances mākslinieku Ojāru Feldbergu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Performances mākslas centrs (LPMC) radījis dokumentālo filmu “Homo Ludens”, kas atklāj tēlnieka Ojāra Feldberga mazāk zināmo – perfomatora – šķautni; tā uzņemta Pedvāles mākslas parkā 2021. gada vasarā, piedaloties performances grupai “Animist”, un godina Pedvāles mākslas muzeja 30 gadu jubileju. Pirmizrāde notiks 23. janvārī pulksten 13.00 Miera ielā 15, informēja centra pārstāvji.

"Plašāka sabiedrība Ojāru Feldbergu pazīst kā ievērojamu tēlnieku, kas Latvijas vārdu nesis pasaulē, taču salīdzinoši maza uzmanība ir pievērsta viņa radošās darbības performatīvajām izpausmēm. Pats Ojārs Feldbergs sevi par performances mākslinieku nesauc, savukārt performatīvos instrumentus mākslinieks raksturo kā spēles elementus, kas svarīgi viņa pašizpausmei. Telpas, objekta un darbības apvienojumu vienā mākslas darbā Ojārs Feldbergs definē kā “tēlainas situācijas, ko viņš rada”," norādīja LPMC.

Latvijas Performances mākslas centra direktore Laine Kristberga, kas ir arī filmas “Homo Ludens” idejas un scenārija autore, filmu raksturo ar abreviatūru “PPP” – “Poētisks Performatīvs Portrets”.

“Ojāra Feldberga radošās darbības performatīvās izpausmes gandrīz nemaz nav novērtētas un zinātniski analizētas mākslas vēstures kontekstā,” uzsvēra Laine Kristberga. “Tā kā Pedvāles mākslas parkam 2021. gadā apritēja 30 gadi, mēs nolēmām to godināt, izveidojot Ojāra Feldberga portretu, kurā atklātas viņa mazāk zināmās radošās izpausmes šķautnes.”

Filmā “Homo Ludens” ir iespēja redzēt 2021. gada vasarā Pedvālē notikušās Ojāra Feldberga un grupas “Animist” performances “Visums” videoversiju. Performance tapa bērzu ieskautā aplī Pedvāles mākslas parkā – un šī vieta netika izvēlēta nejauši, skaidroja veidotāji.

1996. gadā Pedvālē, toreizējā Pedvāles Brīvdabas muzejā, tika atklāta gadskārtējā Sorosa Mūsdienu mākslas centra Rīga (tagad – Latvijas Laikmetīgās mākslas centra) izstāde ar nosaukumu “Ģeo-Ģeo”. Par izstādes tematisko loku tika izvēlēta ģeometrija. Tas likumsakarīgi ietekmēja mākslinieka Ilmāra Blumberga (1943–2016) stratēģisko koncepciju, veidojot darbu “Visums ir” kā bērzu stādījumu aplī ar granīta akmeni centrā.

“Jaunā performance ir skatāma ne tikai kā atsauce uz mākslinieka Ilmāra Blumberga darbu; ar tās palīdzību mēs nodrošinājām pēctecību performatīvo elementu integrēšanai vidē, dabā, telpā,” pastāstīja performances “Visums” dalībnieki. “Māksliniekam Ojāram performances tapšana bija ļoti filozofisks un meditatīvs process, kas prasīja arī lielu spēku un izturību.”

Filma “Homo Ludens” ir latviešu valodā ar angļu subtitriem. Filmas oficiālā pirmizrāde notiks Latvijas Performances mākslas centrā (Miera ielā 15) 2022. gada 23. janvārī pulksten 13.00, ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus. Pēc filmas pirmizrādes tā būs pieejama Latvijas Performances mākslas centra "Youtube" platformā.

Projektu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, tas īstenots projektu programmas “KultūrElpa” ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti