Kultūras ziņas

Šovakar filmas "Vienmēr prezidente" pirmizrāde

Kultūras ziņas

"Gruzijas skaistums" Rīgā

Tapusi filma par Latvijas valsts dzimšanu

Tapusi filma par Latvijas valsts dzimšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valkā 27.novembrī tika pirmizrādīta Latvijas Televīzijas dokumentālā filma “Valka 1917. Latviešu Pagaidu Nacionālā padome”. Stāsts par Pirmā pasaules kara izraisītu notikumu un nejaušību virkni, kas kļuva par Latvijas valsts dzimšanas pamatu, daudziem mūsdienās ir nezināms vai aizmirsts.

Kā vienīgā liecība par 100 gadus seniem notikumiem Valkā līdz mūsdienām saglabājusies tikai viena fotogrāfija. Dokumentālas filmas veidošanai tas ir vairāk nekā par maz, atzīst režisors Olafs Okonovs. Taču ar podnieka un stāstnieka vienā personā – aktiera Gundara Āboliņa -  palīdzību filmā izdevies tēlaini parādīts, kā Latvija veidojās vēl pirms visiem zināmiem notikumiem 1918. gadā Nacionālajā teātrī.

„Es ļoti burtiski, patiešām šī vārda visburtiskākajā nozīmē rādīju valsts veidošanu. Ņem zemi, ņem mālus, mīca. Tie apstākļi jau arī bija - ārprāts, haoss, bēgļi, karaspēki. Un no tā visa caur šausmām tiek „izmīcīta” šī valsts ideja,” uzsver režisors Olafs Okonovs.

Filmā izmantoti tikai vēsturisku personību citāti, kas ilustrēti ar tēlnieces Ildzes Boganas māla skulptūrām.

„Tēlniecība – tas uzreiz ir vairāki leņķi, un [var] arī pameklēt, kāds tiem cilvēkiem ir raksturs, ko viņš vilka mugurā, ko viņš nēsāja sev līdzi,” stāsta tēlniece Ildze Bogana. „Man ļoti nepatika Birkertu veidot. Tāds žurks. Es varētu teikt, ka man ļoti patika veidot Skalbi. Viņam tā sāpe tāda par to visu. Viņš tik nenormāli tam jūt līdzi.”

„Es nemaz nebiju zinājis, ka Valkā bija tik daudz interesantu notikumu un vispār, ka Valkā ir likti līdz galam tie [valsts] pamati,” atzīst Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas skolēns Agris Tukišs.

„Cik meistarīgi sataisīti vēstures fakti tā, ka, viņus uztverot, man liekas - katram cilvēkam, kurš Latvijā to filmu noskatīsies, būs saprotams, kā tā Latvija tapa, jo tas ir tik sarežģīts periods,” norāda laikraksta “Ziemeļlatvija” galvenā redaktore Ingūna Johansone.

Atzīmējot Latviešu pagaidu nacionālās padomes simtgadi sestdien, 2.decembrī, Valkā notiks starptautiska zinātniska konference ar Latvijas valsts augstāko amatpersonu piedalīšanos un Valkas novadpētniecības muzejā atklās īpašu izstādi “Valka – Latvijas neatkarības šūpulis”. Bet filmas “Valka. 1917. Latviešu Pagaidu Nacionālā padome” pirmizrāde Latvijas Televīzijā jau šo piektdien, 1.decembrī, uzreiz pēc „Panorāmas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti