Rīta Panorāma

Intervija ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu

Rīta Panorāma

Sestdien LU koncerts "Brovo - Bravissimo!"

Skautu simtgades filma "Ārvien modri!" šovakar LTV1 plkst. 21:30

Tapusi dokumentāla filma par skautiem un gaidām Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

2017. gadā latviešu skautisms svinēja simtgadi. Tam par godu radīta dokumentāla filma par kustības bagāto vēsturi. Filma “Arvien modri!” tapusi gada garumā, iemūžinot skautu un gaidu organizācijas aktivitātes. Dokumentālā stāsta TV pirmizrāde būs skatāma Latvijas Televīzijas ēterā 22. februārī plkst. 21.30.

Cik daudz mēs zinām par senāko bērnu un jauniešu organizāciju Latvijā, kas ir arī daļa no 50 miljoniem skautu un gaidu pasaulē? Ko nozīmē kaklauti, solījumi, likumi un ko dara šī organizācija? Pirmie latviešu skautu pulciņi sāka veidoties  jau 1917. gadā. Skauti un gaidas simt gadu garumā ar cieņu pret dabu, pilsonisko aktīvismu, stāju un vērtībām, veidojuši Latvijas valsti, ieņemot nozīmīgu lomu gan okupācijas laikā, kad trimdā esošie latviešu skauti un gaidas turpināja darbību, gan Atmodas laikā, kad atjaunoja skautu un gaidu kustību un pilsoniskās aktivitātes. Latvijas skautisma simtgades notikumi - pārgājieni dabā, grāmatas izdošana, konference par vērtībām, ziemas un vasaras nometnes, kā arī vēstures stāsti - iemūžināti dokumentālā filmā “Arvien modri!”.

“Kad bērns iestājas skautu un gaidu kustībā, pirmais piedzīvojums ir rudens pārgājiens ar ko arī sākas dokumentālā filma. Gada garumā kopā ar operatoru Jāni Kešānu sekots līdzi skautu un gaidu aktivitātēm, mēģinot portretu veidot caur vērtībām, kas svarīgas viņiem pašiem: labais darbs ik dienu, par ko atgādina kaklautā iesietais mezgls, stāja, cieņa pret dabu, brīvprātīgais darbs, vēstures pārzināšana, cieņa pret savu valsti un kopienu. Pārsteidza, ka pat -10 grādu salā divpadsmitgadīgi bērni nakšņo mežā un zina, kā ierīkot telts vietu un ugunskuru. Īpaši iesaku filmu noskatīties bērniem un vecākiem, kuriem gribētos brīvajā laikā iesaistīties aizraujošās aktivitātēs”, stāsta filmas autore Eva Johansone.

Dokumentālajā filmā varēs gūt arī ieskatu par skautisma vēsturi Latvijā: “Skauti un gaidas ir daļa no Latvijas brīvības un mēs to uzturam dzīvu, aktīvi darbojoties ikdienā. Mēs jauniešiem stāstām, rādām, un viņi paši dara un izjūt, to, ko nozīmē būt brīvam cilvēkam, brīvā valstī. Tā nav sēdēšana malā, bet tā ir aktīva darīšana un būšana ar Latvijas valsti šos 100 gadus, nākamos un aiznākamos”, filmā saka viens no varoņiem, skautu vadītājs Nils Klints.

Filmas pirmizrāde LTV1 ēterā skautu un gaidu Draudzības dienā - 22. februārī plkst. 21.30, vēlāk tā būs skatāma www.ltv.lv un skautu un gaidu youtube kanālā.

Filmas autore: Eva Johansone, montāžas režisors Toms Krauklis, galvenais operators Jānis Kešāns, producente Agnija Jansone, laukuma režisore Adriāna Roze, mūzikas autors Jānis Strapcāns.

 

22. februāris gaidām un skautiem visā pasaulē ir  Starptautiskās draudzības diena. Tā ir skautisma dibinātāja lorda Roberta Bēden-Pauela un lēdijas Bēden-Pauelas dzimšanas diena. Tradicionāli šajā dienā kustības pārstāvi aktualizē kādu svarīgu tēmu bērnu un jauniešu dzīvēs un svin starptautiskās brālības kopā būšanu.

Skautisms un gaidisms ir jaunatnes neformālās audzināšanas kustības, kas papildina skolu un ģimeni. To mērķis ir audzināt jaunatni par krietniem un derīgiem savas valsts un pasaules pilsoņiem. Skautisms un gaidisms attīsta pašpaļāvību,  vēlmi izzināt, atklāt un gribu mācīties. Šobrīd Latvijā ir ap 800 aktīvu skautu un gaidu. Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija ir Pasaules skautu un gaidu organizāciju WOSM (World Organization of the Scout Movement) un WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) dalīborganizācija. Sīkāk www.skauti.lv un www.faceboook.com/skautiungaidas

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti