Kultūras ziņas

Sveicam Edmundu Freibergu 70. jubilejā!

Kultūras ziņas

Mūziķi apvienojas kolēģu atbalstam

Eduardam Rozenštrauham - 100

Tapusi dokumentālā filma par Latvijas vienaudzi – komponistu Eduardu Rozenštrauhu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2018. gads ir ne vien Latvijas, bet arī Eduarda Rozenštrauha simtās jubilejas gads. 1918. gada 13. augustā dzimušā komponista liktenis līdz šim nav pētīts un fiksēts kādā biogrāfiskā artefaktā, tādēļ filmas veidotāji – LTV žurnāliste Ilze Strenga un režisors Guntis Lēmanis – paveikuši nozīmīgu darbu arī Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanā.

17. un 18. augusta vakari LTV1 ēterā paies tautā iecienīto melodiju autora jubilejas zīmē, informēja Latvijas Televīzijas komunikācijas speciāliste Krista Luīze Priedīte.

Eduards Rozenštrauhs ir vien dažus mēnešus vecāks par Latviju. Visiem zināmās dziesmas “Zilais lakatiņš” un vēl ap 60 tautā dziedātu melodiju autors slavas virsotnē nokļuva Atmodas laikā – pašā mūža nogalē.

Komponists aizgāja mūžībā 1992. gadā. Viņš dzīvoja noslēgti un par savu dzīvi daudz nestāstīja. Dokumentālajā filmā “Zilais lakatiņš”, kam dots tāds pats nosaukums kā Rozenštrauha populārākajai dziesmai, tās veidotāji atraduši vēsturiskas liecības komponista tuvinieku – meitas, mazmeitas un māsasmeitas stāstos, laikabiedru atmiņās – Leļļu teātra kolēģu un mūziķu, kuri Atmodas laikā koncertējuši kopā ar pašu Rozenštrauhu.

Lai atklātu komponista, kurš sacerējis ne vien lakatiņu, bet arī “Vecpiebalgas ūdensrozes”, “Vecās dzirnas”, “Ai, māte Latgale” un daudzas citas tautā mīlētas dziesmas, biogrāfiju, izmantoti arī Latvijas Nacionālā arhīva materiāli un vēsturnieku skaidrojumi par to, kāda ir bijusi Eduarda Rozenštrauha un laikmeta likto šķēršļu mijiedarbība.

Dokumentālo filmu “Zilais lakatiņš” veidojusi žurnāliste Ilze Strenga un režisors Guntis Lēmanis, operatori Uvis Burjāns un Jānis Eicēns, skaņu režisori Bruno Cabulis un Diāna Pāvilsone. Filmas pirmizrāde – piektdien, 17. augustā, plkst. 21.15 LTV1.

Savukārt 18. augustā plkst. 21.25 tiks demonstrēts komponista 100 gadu jubilejas dižkoncerts. Komponistam veltītajā koncertā viss notiks kā 1988. gadā, kad Raimonds Pauls reabilitēja tautā mīlēto, bet oficiālās varas neatzīto dziesminieku ar tik sarežģīto likteni. Skanēs Eduarda Rozenštrauha populārākās dziesmas – “Zilais lakatiņš”, “Vecpiebalgas ūdensrozes”, “Ai, māte Latgale”, “Kolumbīne”, “Kādai meičai Cesvainē”, “Meitenei no manas klases”.

Orķestra “Vintāža” pavadījumā tās izpildīs Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna, Andris Daņiļenko, Dainis Porgants, Samanta Tīna, Ginta Krievkalna un Artūrs Biķernieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti