Kultūras ziņas

Valda Celma "Kinētiskā arheoloģija"

Kultūras ziņas

Izstāde "Upe Melānija"

Latvijas rokmūzikas vēsture kinofilmā

Tapusi dokumentāla filma par Latvijas rokmūziku 60.gados

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdien, 13.novembrī, Liepājā pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filma „Savējie sapratīs. Sešdesmitie. Sākums”. Tā stāsta par Latvijas rokmūzikas pirmsākumiem un tās nozīmi latviskās identitātes veidošanā. Šī filma ir pirmā no kopumā iecerētajām trīs dokumentālajām kinolentēm, kas būs veltītas latviešu roka vēsturei.

Filma ''Savējie sapratīs. Sešdesmitie. Sākums'' ir par 60.gadu latviešu mūziķiem, kuri ar savu radošo darbību pauda Latvijas tautas brīvības un neatkarības idejas, par spīti padomju varas cenzūrai. Tās nosaukums ''Savējie sapratīs'' aizgūts no Imanta un Viktora Kalniņu dziesmas ''Dziesma, ar ko tu sācies''. Tāds tiks dots arī pārējām divām triloģijas filmām, kas vēstīs par septiņdesmito un astoņdesmito gadu rokmūziku Latvijā.

60.gadu mūziķu atmiņu stāstus apkopojuši grupas ''Tumsa'' menedžeris Mareks Bērents, režisori Kristians Luhaers un Igors Linga.

„Pamatidejas autors ir Uldis Rudaks, kas ir gan rakstnieks, gan mūzikas žurnālists. Vienā pasākumā nu jau ļoti, ļoti sen viņš izstāstīja, ka viņam ir ideja uzrakstīt grāmatu par grupu, kuras nekad nav bijis, bet kur tie notikumi ņemti no dzīves, no citām grupām. Tad man bija tāda doma, ka viņš uzrakstīs šo te grāmatu, es uztaisīšu mākslas filmu, bet nu mākslas filma nesanāca – sanāca dokumentālā filma,” stāsta Bērents.

Savās atmiņās par 60.gadu mūziku Latvijā filmā dalās vairāki plaši pazīstami mūziķi,  piemēram, komponisti Raimonds Pauls un Imants Kalniņš, Pits Andersons, Niks Matvejevs, kā arī par vienu no pirmajām rokgrupām Padomju Savienībā atzītās „Katedrāles” dalībnieki.

Filmas režisors Bērents uzskata, ka šī filma esot laba mūzikas vēstures stunda jauniešiem, kuri paši nav pieredzējuši padomju laiku cenzūru un dažādos aizliegumus.

„Rokmūzika bija tikpat svarīga latviskuma saglabāšanas daļa kā tā bija kormūzika, kā tās bija tautas dejas, folklora un tā tālāk,” uzsver filmas režisors Bērents.

Darbs pie nākamajām divām rokmūzikas vēstures filmām, attiecīgi par 70.un 80.gadu roku Latvijā, turpinās vēl šobrīd. Lielākā daļa materiāla ir nofilmēta, palicis tikai montāžas darbs. Nākamā filma – „Savējie sapratīs. Septiņdesmitie.” varētu ieraudzīt dienasgaismu 2017.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti