Tapusi dokumentālā filma par Latvijas musulmaņu kopienu (precizēts)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nākammēnes, 10.aprīlī, kinoteātrī “Splendid Palace” pirmizrādi piedzīvos režisora Kārļa Lesiņa dokumentālais detektīvs “Apgāztā mēness zīmē”, kura centrā ir Latvijas musulmaņu kopiena, informē "Jura podnieka studijas" pārstāve Marta Kontiņa.

Filmas tapšanas laikā pieci ar vietējo kopienu saistīti cilvēki no Latvijas devās uz Sīriju, lai karotu "Islāma valsts" jeb “Daīš” rindās. Filmas autori pēta, kā šie cilvēki radikalizējušies un kāpēc neviens to laicīgi nav pamanījis tik mazā valstī kā Latvija.

Filmas veidotāji ieskicē, ka Latvijas musulmaņu kopiena sabiedrības uzmanības centrā nonāca, kad tās reliģiskais līderis imams Imrāns Oļegs Petrovs pameta Latviju un viņa pienākumus sāka pildīt Hamza Jānis Luciņš. *

Latviešu musulmaņi iesākumā centās attaisnot Petrova pazušanu ar viņa finansiālajiem apstākļiem un nespēju atrast pietiekami labi apmaksātu darbavietu, lai nodrošinātu savu ģimeni. Tomēr, kad atklājās, ka viņš ir devies karot islāma fundamentālistu organizācijas «Daīš» rindās, Rīgas musulmaņi bija spiesti atklāt pretrunas, kas ir izraisījušas jau piektā latvieša došanos karot svešā karā Tuvajos Austrumos.

Filmas režisors Lesiņš stāsta, ka mērķis, sākot darbu pie filmas pirms trim gadiem, bija izveidot stāstu par Latvijas musulmaņu kopienu un indivīdiem, kuri konvertējušies islāmā.

"Neviens no filmēšanas komandas nevarēja paredzēt, ka kāds no Latvijas musulmaņiem pievienosies šim radikālajam grupējumam, taču iepazītā kopiena veicināja nelāgu priekšnojautu, ka tomēr agrāk vai vēlāk kāds arī no mūsu valsts to izdarīs," skaidro režisors.

Viņš bija novērojis, ka Latvijas musulmaņu kopiena ir ļoti noslēgta, tās pārstāvji dažādi un ar pretējiem viedokļiem, bet neformālie līderi skolojušies konservatīvākajās Saūda Arābijas universitātēs.

"Diemžēl mūsu bažas piepildījās. No Latvijas uz Sīriju devās pieci cilvēki, viņi visi bija saistīti ar vietējo kopienu, lai gan katrs no viņiem radikalizējās atšķirīgos apstākļos. Mūsu filmā mēs cenšamies izsekot gan šiem cilvēkiem, gan iemesliem, kas vietējai musulmaņu kopienai liedza atzīt šo faktu," norāda Lesiņš.

Filma tapusi "Jura podnieka studijā". Tās režisors ir Lesiņš, scenārija autors  - Matīss Gricmanis, operatori - Mārtiņš Jurevics, Gatis Grinbergs un Jānis Indriks, komponists - Edvards Broders, montāžas režisors - Oskars Morozs, skaņu režisors - Jevgenijs Svjatovs, izpildproducente - Lelde Prūse un producente - Antra Cilinska. Filmas tapšanu atbalstījis Nacionālais kino centrs un Valsts kultūrkapitāla fonds. 

* Precizēti LIKC priekšsēdētāja amata pienākumu izpildītāju vārdi. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti