Tapušas video filmas par Baltijas jūras potenciālu bojāeju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Filmu studijās "Skuba Films" un "VFS Films" ar Vides aizsardzības fonda atbalstu tapušas poētiskā kino tradīcijās veidotas video filmas, kurās tēlaini attēlota Baltijas jūras potenciāla bojāeja, saglabājot cerību uz atdzimšanu.

Video filmas būs redzamas festivāla "Summertime - aicina Inese Galante" atklāšanas koncertā "Rekviēms - lūgšana par Baltijas jūru", kas izskanēs 11.augustā Dzintaru koncertzālē. Koncerts būs skatāms arī Latvijas Televīzijas ēterā 30.augustā.

Kā jau vēstījām, koncertā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta "Rekviēms", ko atskaņos latviešu operas solisti Inese Galante un Egils Siliņš, Andreass Šāgers no Austrijas, Anna Halenbera no Zviedrijas, kā arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris itāļu diriģenta Evelīno Pido vadībā.

Filmas par Baltijas jūras potenciālu bojāeju veidos koncerta "Rekviēms - lūgšana par Baltijas jūru" scenogrāfiju. Katras filmas estētika un vizuālais stāsts balstīti Mocarta skaņdarba muzikālajā partitūrā un noskaņā, tādējādi apvienojot attēla un mūzikas spēku emocionālā mākslas darbā un vēstījumā.

Koncerta režisors ir Uģis Brikmanis, video filmu scenārija autors un režisors - Oskars Morozs, operators - Valdis Celmiņš,  producenti - Sandijs Semjonovs un Uldis Cekulis.

Baltijas jūra šodien ir viena no visvairāk apdraudētajām jūrām pasaulē. Tās nopietnākā problēma ir zivju resursu pārzveja un klimata pārmaiņu, kā arī cilvēka saimniekošanas rezultātā radušies milzīgie bezskābekļa apgabali jūras gultnē - tā sauktās "mirušās zonas". Pēc HELCOM (Baltijas jūras valstu organizācija, kas monitorē un valdībām iesaka jūras stāvokļa uzlabošanai darāmo) datiem, teritorijas, kur Baltijas jūrā dzīvība praktiski vairs nav iespējama, pārsniedz 45 000 kvadrātkilometru. Tās ir divas trešdaļas no Latvijas, kur jūras gultni pārņēmusi iznīcība jeb aļģu dūksnāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti