Kultūras ziņas

Lielplatones muižā atklāj zvanu muzeju

Kultūras ziņas

"Kino un mēs" – nepareizā komēdija

Talsu kinoteātrim "Auseklis" – 60

Talsu kinoteātra «Auseklis» 60. jubilejā – īpaša filmu programma un mākslinieka Salmaņa izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirms sešdesmit gadiem – 1960. gada 5. novembrī, Lielās Oktobra sociālistiskās revolūcijas 43. gadadienas priekšvakarā, ar muzikālo padomju kinokomēdiju “Meiteņu pavasaris” Talsos atklāja jauno platekrāna kinoteātri  “Auseklis”.

Pārdzīvojis varas maiņu un izdzīvojis skarbajos kapitālisma apstākļos, 60. jubileju kinoteātris svin ar tematisku laikmetīgās mākslas izstādi, kuru būs iespējams aplūkot pirms filmu seansiem, arī pirms dzimšanas dienai veltītajiem, kas pieteikti kā sarkanā paklāja izrullēšana šī gada pirmizrādēm.

Jau divus gadus Talsu kinoteātra “Auseklis” vestibils kalpo par izstāžu zāli, kur tiek izrādīta laikmetīgā māksla. Par godu kinoteātra sešdesmitajai jubilejai tapusi mākslinieka Kriša Salmaņa izstāde “Marginālijas”, kas ir cieņas apliecinājums kino izrādīšanas vēsturei, apvienojumā ar 21. gadsimta tehnoloģijām un cilvēka prasmēm.

Divu gadu laikā kinoteātra izstāžu zālē notikušas 8 izstādes, stāsta “Ausekļa” vadītāja Māra Cēbere: “Saistībā ar jubileja bija doma, ka tam jābūt kaut kam, kas ir saistīts ar “Ausekli” un ka tā nebūs glezniecība vai grafika, ka tas varētu būt objektu māksla vai instalācija, jo tāda vēl pie mums nebija bijusi. Un tad Rūdolfs Miķelsons jeb Rūdolfs Mings, kas ir talsenieks un aizrautīgs kinocilvēks, atnesa un uzdāvināja man sevis veidotu “Ausekļa” zāles maketu. U es sapratu, ka tas ir jārāda cilvēkiem un ka to būtu labi parādīt šajā jubilejā, jo tā ir mūsu vietējā kinovēsture un svarīga vietējiem cilvēkiem.”

Spēlējoties ar kinoteātrī “Auseklis” atrastiem kino materiāliem, mākslinieks Krišs Salmanis ir izveidojis izstādi, izmantojot kino priekšgājēju – animācijas mašīnu mutoskopu, iekļaujot savā darbā Rūdolfa Minga veidoto zāles maketu, ar kura palīdzību var iztēloties, kā jaunradītā animācija izskatītos kinozālē.

Salmanis skaidro:

“Tā ir animācijas mašīna, ko es izgudroju pirms 5 gadiem vai vairāk. Tad izrādījās, ka jau pirms 100 gadiem to kāds izgudrojis un nosaucis par mutoskopu.

Vārdu sakot – kino priekšgājējs. Īsu brītiņu pirms sāka rādīt lentas, kas slīdēja, rādīja multenītes pa kadram vien. Pats biju ļoti apmierināts, ka esmu to izdomājis, biju diezgan vīlies, ka kāds to ir izdomājis pirms manis.”

Talsu kinoteātra zālē pirms trim gadiem piedzīvojusi pārvērtības, nopirkts arī jauns ekrāns un skaņas aparatūra, lai kino varētu demonstrēt atbilstoši mūsdienu prasībām. Par godu Talsu kinoteātra 60. jubilejai šonedēļ tiek rīkoti kinosvētki.

Māra Cēbere stāsta: “Es gribēju parādīt cilvēkiem kaut ko no kinoklasikas, no 60. gada, kas ir uzņemts, kad kino tapa. Protams, arī kaut ko mūsdienīgu, jo kā gan dzimšanas diena bez kādas pirmizrādes."

Svētku programmā no 5. līdz 8. novembrim būs iespēja atskatīties 1960. gadu kino pasaulē ar Federiko Fellīni filmu “Saldā dzīve” (1961) un Ivara Kraulīša darbu “Baltie zvani” (1961). Savukārt sarkano paklāju izrullēs 2020. gada jauno režisoru pirmizrādēm – Oto Kļaviņa “Melderes kundzes petūnijas” un Matīsa Kažas “Kino un mēs”. Savukārt kino mūzika 6. novembrī koncertā skanēs Riharda Zaļupes un Raimonda Petrauska izpildījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti