Talsi gaida romāna «Kalendārs mani sauc» ekranizāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Panākumus turpina rakstnieka Andra Kalnozola debijas romāns "Kalendārs mani sauc". Grāmata izdota arī armēņu valodā, pārtapusi par izrādi Valmieras Drāmas teātrī, vietēji mākslinieki to apspēlē savās fotogrāfijās un gleznās, bet šovasar, ļoti iespējams, Talsi kļūs par kino pilsētu. Grāmatu "Kalendārs mani sauc" ekranizēs studija "FA Filma", un tās režisors būs Juris Poškus.

Talsi gaida romāna "Kalendārs mani sauc" ekranizāciju
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Interesi par grāmatas "Kalendārs mani sauc" ekranizāciju izrādīja vairāki režisori, taču pie filmas strādās rakstnieka Andra Kalnozola draugs Juris Poškus. Viņš romānu uzskata par unikālu un latviešu kultūrā nebijušu stāstu.

"Viņš varētu būt kā latviešu Forests Gamps. Tikpat netverams un tikpat unikāls. Un ir ļoti interesanti strādāt ar šo materiālu. Tas, man liekas, ļoti interesants izaicinājums. Nu, un tur ir daži elementi, kas man liek domāt, ka dramaturģiski to var uztaisīt par ļoti labu filmu," sacīja Poškus.

Stāsta galvenais varonis ir Oskars, kurš no galvas lieliski prot kalendāru. Viņam ir grūti definējams garīgās veselības stāvoklis jeb viņš ir pieaugušais, kurš dzīvo ar bērna uztveri un bērna tiešumu.

Poškus viņu salīdzināja arī ar amerikāņu filmas "Džokers" galveno varoni un puiku no filmas "Emīla nedarbi": "Viņš tāpat kā Emīls savāc ap sevi kopā vecus cilvēkus un sarīko viņiem svētkus. Arī Džokera centieni būt pieņemtam sabiedrībā… Šie te trīs stāsti šajā gadījumā mijās, ir viens kopīgs kodols, uz kuru pamatojoties mēs varam izdarīt šādu salīdzinājumu. Man liekas, tikpat spilgts notikums kā "Emīla nedarbi" vai "Džokers" varētu būt šī filma."

40 000 eiro filmai jau piešķīris Talsu novads, un kino projekts iesniegts Nacionālajā kino centrā. Maija beigās autoriem būs jāprezentē ideja, un tad arī izšķirsies, vai filma vispār varēs tapt. Režisors atklāja, ka tai nepieciešami aptuveni 600 000 eiro.

Projekts iesniegts arī Čehijā, jo ar čehu partneriem režisoram bijusi veiksmīga sadarbība viņa zināmākās filmas "Kolka cool" tapšanā. "Iespējams, mēs varēsim izmantot arī čehu aktierus paralēli latviešu aktieriem. Mēs noteikti izmantosim daudz tā saucamos palīgaktierus no Talsiem – no šīs vietējās vides," atklāja režisors.

Juris Poškus pastāstīja, ka darbs notiks Talsos, jo viņam patīk mazpilsētas reljefs un vēsturiskā vide, kas neesot padarīta sterila. "Talsos ir unikāla atmosfēra, ko uzreiz var nolasīt, šeit iebraucot. Un tas ir ļoti pateicīgi, filmu veidojot. Tas mūs glābj no fragmentācijas, kas ir lielākoties nepatīkami, filmu skatoties, ja tā nedod tādu pieredzes vienotību," skaidroja režisors.

Romāns "Kalendārs mani sauc" ir izdomājums, taču galvenā varoņa prototips patiešām dzīvo Talsos un vietējiem ir ļoti labi zināms. Režisors gan šobrīd nealkst ar viņu iepazīties dzīvē: "Tas ir interesanti, bet labāk nē pirms filma ir uztaisīta. Pēc tam jā. Tas vienkārši var kaut kādā veidā mazliet vadīt sāņus no tādām jau zināmām iecerēm, kas ir nostabilizējušās. Dažreiz labāk nezināt par daudz par lietām, par kurām gribi runāt."

Tikmēr producenti plāno veidot mobilo aplikāciju, kas vedīs pa Kalendāra pēdām Talsu pilsētas ielās.

"Tas ir kā tūrisma ceļvedis Talsos tādā ļoti modernā formātā – mobilā telefonā. Un tas ir projekts, pie kā viņi strādā neatkarīgi no tā. Šīs stāsts jau patiesībā var tikt izstāstīts ļoti dažādos veidos – kā teātra izrādē, kā grāmatā, kā filmā. Un tie ir trīs dažādi darbi, absolūti citi. Es arī redzēju teātra izrādi. Tā līdzinās grāmatai ļoti maz. Un es domāju, ka ar filmu būs tas pats," sacīja Poškus.

Šonedēļ režisors tikās ar talsiniekiem Talsu novada muzejā, lai ļautu ieskatīties savā dzīves stāstā. Lielāko daļu jautājumu gan viņš saņēma tieši par gaidāmo filmu.

Viņš arī atzina, ka jūt – filma Talsos ir ļoti gaidīta: "Protams, ka es jūtu. No Talsu puses ir ļoti liela atsaucība. Un, protams, tas padara mazliet tramīgu, jo atbildība ir diezgan… Katrā ziņā šai filmai ir jāizdodas, un es ceru, ka arī izdosies."

Režisors cer, ka filma "Kalendārs mani sauc" uz ekrāniem varētu nonākt nākamā gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti