Tallinas festivālā izrāda Latvijas filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

16.novembrī pirmos seansus piedzīvo Latvijas filmas, kas dažādās sadaļās iekļautas Tallinas starptautiskajā filmu festivālā "Melnās naktis" (Black Nights (13.-29.11.)) – pirmajā Baltijas valstu kinofestivālā, kas starptautiskajā festivālu klasifikācijā sasniedzis prestižo A klasi. Festivāla konkursa skatē pasaules pirmizrādi piedzīvos Lailas Pakalniņas spēlfilma "Ausma", bet pavisam festivālā piedalās 11 kinodarbi no Latvijas – gan kā filmas, gan filmu projekti.

Tallinas kinofestivāls (igauņu valodā PÖFF - Pimedate Ööde Filmifestival) šogad notiek jau 19. reizi, bet pirmoreiz tas nostājies vienā rindā ar Berlināli, Kannām, Venēciju, Sansebastjanu un citiem, kopā 15 pasaules kinofestivāliem, kurus starptautiskā producentu apvienība FIAPF akreditējusi kā A klases festivālus. Tallinas festivālu veido gan A klases festivālam pilnīgi nepieciešamais starptautiskais pilnmetrāžas spēlfilmu konkurss ar pasaules pirmizrādēm, gan Foruma skate, vairāki satelītfestivāli un arī kopprodukcijas projektu tirgus "Baltic Event", viens no svarīgākajiem starptautiskajiem kinoindustrijas pasākumiem Baltijā.

Festivāla galvenajā – konkursa skatē ar pirmizrādi 18. novembrī un otro seansu 29. novembrī iekļauta Lailas Pakalniņas spēlfilma "Ausma", kas pirmizrādi Latvijā piedzīvos 23. novembrī un uz kinoteātru ekrāniem nonāks 24. novembrī (16. novembrī sākas biļešu iepriekšpārdošana kinoteātrī "Splendid Palace"), bet festivāla Foruma skatei atlasīta Dāvja Sīmaņa melnbaltā dokumentālā mistērija "Escaping Riga" (seansi 16.11. un 23.11.).

Savukārt Dāvja Sīmaņa topošais projekts – pilnmetrāžas spēlfilma "Puika ar suni", kas piedalās arī konkursā Latvijas filmas Latvijas simtgadei -,  kopā ar 11 citu valstu projektiem izvēlēts dalībai kopprodukciju tirgū "Baltic Event". Producents Gints Grūbe stāsta, ka par topošo filmu interesi izrāda kopproducenti un izplatītāji no Francijas, Vācijas un Polijas, projekts šobrīd atlasīts arī Francijas un Vācijas kopprodukciju tirgum, kas notiks Marseļā no 26. līdz 27. novembrim.

"Baltic Event" apakšsadaļā "Works in Progress", kur potenciālajiem partneriem tiek prezentēti dažādās stadijās esoši projekti, Latviju pārstāv gan Renāra Vimbas spēlfilma "Es esmu šeit", kam pirmizrāde gaidāma visā drīzumā, gan režisoru Aika Karapetjana un Staņislava Tokalova darbi, kam filmēšana tikai nesen sākusies.

Atsevišķa projektu sadaļa "Works in Progress" izveidota arī paša Tallinas festivāla paspārnē, tur Latviju pārstāv Māra Martinsona topošā filma "Maģiskais kimono".

Tallinas festivāla sastāvdaļa ir arī animācijas filmu festivāls "Animated Dreams" (18.-22.11.), kur starptautiskajā konkursā iekļauta Edmunda Jansona filma "Roņu sala" (seansi 19.11. un 21.11.), bet Panorāmas skatē – Jurģa Krāsona filma "Seja" (seansi 19.11. un 20.11.). Savukārt īsfilmu festivālā "Sleepwalkers" (17.-21.11.) Baltijas jūras programmā iekļautas divas Latvijā uzņemtas filmas – Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantes Lienes Lindes kursa darbs "Zeme ir visvientuļākā planēta" (seanss 18.11.) un dāņu režisora Jona Banga Karlsena dokumentālā īsfilma "Kaķi Rīgā" (studija "Mistrus Media", seanss 19.11.).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti