Svētdien vakarā televīzijas pirmizrāde filmai «Ievainotais jātnieks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

29.aprīlī LTV1 ēterā būs skatāma jau otrā simtgades filma – I. Brūveres veidotā “Ievainotais jātnieks”

“Ievainotais jātnieks” ir stāsts par Brīvības pieminekļa autoru, tēlnieku Kārli Zāli, izsekojot  pieminekļa celtniecībai un daudzajiem tik latviskajiem strīdiem un kaislībām, kas saistīti ar  monumentālā  Latvijas brīvības simbola tapšanu. Filma atklāj precīzas celtniecības detaļas un turpina sekot pieminekļa liktenim arī pēc tēlnieka nāves, tās epilogā mūsdienu tēlnieku intervijās pievēršoties brīvības tēmai šodien, informēja Jānis Tauniņš.  

Nacionālās kino balvas konkursā “Lielais Kristaps 2017” dokumentālā spēlfilma saņēmusi 4 profesionālās  nominācijas. Scenārija autore-režisore un producente Ilona Brūvere savu kinostāstu risina izsmalcināti iestudētos, maģiskos kinoarhīva filmu kadros, kas montāžā ar unikāliem arhīva materiāliem rada organisku laikmetam raksturīgu noskaņu un klātbūtnes ilūziju.

Filmā tēlnieka lomu atveido Valmieras teātra aktieris Imants Strads, epizodēs Dārta Daneviča, Mārtiņš Brūveris, Ģirts Liuziniks, Ieva Aleksandrova- Eklone, Marta Grase, Dainis Gaidelis, Kaspars Dumburs, Normunds Bērzs u.c.

“Ievainotais jātnieks” personificē Brīvības pieminekļa autora Kārļa Zāles tēlu, godīgi un patiesi atgādinot Latvijas sarežģīto vēsturi. Filmu Latvijā jau 100 izrādīšanas vietās noskatījušies vairāk nekā 10 000 skatītāju.

Televīzijas pirmizrāde otrajai Nacionālā Kino centra Latvijas simtgades programmas filmai, pilnmetrāžas dokumentālajai spēlfilmai “Ievainotais jātnieks” gaidāma 29. aprīlī, LTV1 plkst.  21.30  ar  atkārtojumu 1.maijā 14.00.  

Autore  filmas  stilistikā izmanto melnbalto un krāsu ekrānu, liekot skatītājam reflektēt vairākās dimensijās, sekojot tēmai  caur pagātnes un šodienas prizmu. Savās jaunākajās pilnmetrāžas filmās režisore izmanto kinoarhīva materiālu un inscenēto kadru sintēzi, modelējot vienu – nemainīgu realitāti, kas ļauj uztvert filmas  noskaņu ļoti personīgā vēstījumā, ko  šoreiz pastiprina komponista Ērika Ešenvalda mūzika.

 “Ievainotais jātnieks” iezīmē filmu studijas “Kinolats” divdesmitgadi ar neskaitāmiem televīzijas raidījumiem, portretfilmām,  īpašām Rīgas svētku ceremonijām un svētku uzvedumiem, kā arī izcilu mākslinieka Arta Rutka grafisko dizainu.

Ilona Brūvere strādā  autorkino žanrā, savās filmās  vienmēr veicot režisora, scenārija autora, mākslinieka un arī producenta pienākumus. Režisores filmām raksturīga izsmalcināta kadra kompozīcija un niansēts gaismas uzstādījums, par ko arī šajā filmā  autore rūpējas sadarbībā ar kinooperatori Elīnu Bandēnu; tandēmam  šī  jau ir trešā kopīgā pilnmetrāžas  filma.   

Par dokumentālo spēlfilmu “Versija Vera”  I. Brūvere ir saņēmusi “Lielo Kristapu” nominācijā “Labākā režija” un piecas profesionālās nominācijas 2012.gadā, bet  nākamā filma “Tapieris” ieguva 6 profesionālās  nominācijas 2014.gadā.

Pašreiz ar Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) atbalstu Brūvere strādā pie jaunas pilnmetrāžas dokumentālas filmas “Konstrukcijas”, kas vēstīs par Bērziņu nama ikdienu Maskavas ielā un dzejnieka Ulda Bērziņa pasauli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti