Panorāma

Bezpajumtnieks uzvar tiesā Rīgas domi

Panorāma

Siguldā piemin "Lāčplēsi" Žani Ķinci

Fotogrāfijās seko izmaiņām Berlīnē

Svens Hogalani – fotogrāfs, kurš dokumentējis Berlīni 30 gadu garumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aleksandra laukums Berlīnē ir ne tikai pats lielākais laukums Vācijā, bet arī vieta Austrumberlīnē, kur 1989.gada novembrī kulminēja protesta demonstrācijas. Tieši šīs demonstrācijas laikā Svens Hagolani izlēma kļūt par profesionālu fotogrāfu. Šeit grāmatā apkopotas viņa dažādu Berlīnes rajonu dokumentējums 30 gadu garumā, sākot no demonstrācijas brīža.

Atkal stāvot sev un citiem austrumvāciešiem tik zīmīgajā Aleksandra laukumā, viņš atzīst, ka Austrumberlīne mainījusies daudz vairāk nekā tās rietumu māsa, bet sociālisma vaibsti ir saglabājušies.

"Ja jūs ejat šajā virzienā, jūs redzat visas šis ēkas aizmugurē – tas ir pilsētas centrā – tā ir sociālisma ideja – veidot lētas dzīvokļu mājas pilsētas centrā. Ja skatāties uz Rietumberlīni – tur nekad tādas ēkas centrā neceltu," stāsta fotogrāfs.

Viņš bijis viens no pirmajiem, ka iekļuvis – varbūt ne gluži legāli – sagrautajā Reihstāgā un to fotografējis. Viņa fotogrāfijas rāda drupas un, tās skatoties, grūti pat iedomāties, ka tagad šī celtne atguvusi savu bijušo godību un kļuvusi par modernu ēku.

"30 gadi nav nekas – mūsu raksturi nāk no mūsu vecākiem, jo mūsu vecāki mūs tā ir audzinājuši. Tas pats ir ar visu sabiedrību – visai sabiedrībai ir šāda kopīga vēsture. To jūs nevarat tā vienkārši nogriezt un izbeigt. Tā turpinās un mums ir jāmaina mūsu domāšana," skaidro Svens.

Svens ir apņēmības pilns turpināt sekot Berlīnes pārmaiņām. Un pamanīt to, ko citi varbūt neierauga – kā Berlīnes televīzijas torni aiz zaļa lauka.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti