Šveices festivālā «Fantoche» rādīs 30 Latvijas animācijas filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No 4. līdz  9. septembrim Šveices pilsētā Bādenē norisinās animācijas filmu festivāls “Fantoche”. Īpašā tā sadaļā “Focus Lettland” tiks demonstrētas kopā 30 īsfilmas – Šveicē līdz šim vērienīgākā Latvijas animācijas kino prezentācija, godinot Latvijas valsts simtgadi. Festivālā piedalīsies arī nepieredzēti liela Latvijas delegācija – desmit animācijas kino veidotāju un kuratoru.

Festivāla “Fantoche” mākslinieciskā direktore Anete Šindlere (Annette Schindler) intervijā Šveices valsts televīzijai atzīst, ka “Latvijas animācijas filmām ir izcilas vizuālas kvalitātes, interesants naratīvs un skaists stāstījuma ritms. Filmu veidotājiem no Baltijas vienmēr rafinēti izdodas pa jaunam kombinēt stilu, formu, attēlu un skaņu neskaitāmos variantos. Viņu filmas regulāri ir mūsu festivāla konkursa programmās, un kopš festivāla pirmsākumiem viņi ir laipni gaidīti viesi”.

Šveices animācijas filmu festivāls “Fantoche” dibināts 1995.gadā un laika gaitā kļuvis gan par Šveicē lielāko, gan vienu no Eiropā nozīmīgākajiem un būtiskākajiem animācijas festivāliem. 2017.gada “Fantoche” kopējais apmeklētāju skaits pārsniedza 26 500.

Šveices skatītājiem un “Fantoche” viesiem būs iespēja iepazīties ar Latvijas animācijas kino piecās filmu programmās. “Focus Lettland” veido trīs īsfilmu programmas “Latvian Shorts” – bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem –, katra no programmām tiks demonstrēta trīs seansos. “Latvijas fokusā” iekļauto filmu autori ir (alfabētiskā secībā) Signe Baumane, Ansis Bērziņš, Ivo Briedis, Arnolds Burovs, Jānis Cimmermanis, Edmunds Jansons, Jurģis Krāsons, Ēvalds Lācis, Vladimirs Leščovs, Egils Mednis, Reinis Pētersons, Ingrīda Pičukāne, Dace Rīdūze, Krišs Salmanis, Nils Skapāns, Roze Stiebra, Zane Oborenko, Lizete Upīte, Kārlis Vītols un Gints Zilbalodis.

Atsevišķās citās festivāla programmās tiks demonstrētas jaunākās, bet jau vairākos festivālos apbalvotās Latvijas filmas – “Fantoche” konkursa skatei atlasīta Vladimira Leščova “Elektriķa diena”, programmā “Hors Concours” – Edmunda Jansona “Bize un Neguļa”, bet programmā “Silly, Sexy, Silly” – Signes Baumanes filmas.

Kopumā “Fantoche” skatītājiem būs iespēja redzēt 30 latviešu animācijas veidotāju radītos darbus un uzzināt arī par topošajām filmām – ar īpašu stāstījumu ciklā “Coming soon” uzstāsies režisors Edmunds Jansons, plašāk runājot par simtgades filmas “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” veidošanu.

"Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" ir pasaulē jau labi pazīstamā režisora Jansona pirmā pilnmetrāžas animācijas filma, kas atbalstīta Nacionālā Kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, vasaras piedzīvojumu stāsts par diviem bērniem un runājošu suņu baru. Filma top studijā “Atom Art”, kura šajā “Fantoche” piedalās arī ar sešām gatavām filmām; scenārijs veidots pēc Luīzes Pastores grāmatas “Maskačkas stāsts” motīviem. Filmu veido māksliniece Elīna Brasliņa, scenārija autore Līga Gaisa, animators Mārtiņš Dūmiņš, producente Sabīne Andersone, tas ir Latvijas un Polijas kopražojums un top sadarbībā ar Polijas studiju “Letko”. Latvijā filmas pirmizrāde gaidāma pašās jubilejas gada beigās.

Festivāla kategorijas “Šveices īsfilmas” žūrijā strādās un filmas vērtēs pieredzējusī īsfilmu programmu kuratore, Latvijas Animācijas asociācijas vadītāja Anna Zača. No Latvijas uz festivālu brauc filmu režisori un mākslinieki Jurģis Krāsons, Reinis Pētersons, Dace Rīdūze, Lizete Upīte, Kārlis Vītols, Gints Zilbalodis un producente Ieva Vaickovska ("Atom Art").

Latvija būs pārstāvēta arī “Fantoche” muzikālajā sadaļā “Royal Fish”, kur uzstāsies Elizabete Balčus, “Waterflower” un “Gas of Latvia” (kuratore Baiba Bondare).

Programmu “Focus Lettland” festivālā “Fantoche” veidojis kurators Uldis Mākulis sadarbībā ar Ievu Viesi-Vigulu un Annu Začu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti