Rīta Panorāma

Krievijas spēki ar raķetēm apšauda Odesu

Rīta Panorāma

No sirds mīl savus darbiniekus un slimnīcu

Šveicē balsos par papildu atbalstu nacionālajam kino

Šveicē referendumā balsos par pienākumu straumēšanas platformām atbalstīt nacionālo kino

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šveicē 15. maijā notiks referendums par pienākumu starptautiskajām straumēšanas vietnēm ieguldīt daļu peļņas nacionālajā kinomākslā vai maksāt papildu nodokli šim mērķim, kā arī veikt Eiropas filmu plašāku popularizēšanu. Idejas aizstāvji atgādina, ka šāda prakse ir jau kaimiņvalstīs Francijā un Itālijā un citās Eiropas valstīs.

"Ar šo likumu Šveice aizstāv savas intereses, tāpat kā to jau ir darījušas citas valstis. Tas nodrošina, ka vismaz neliela daļa no apgrozījuma paliek Šveicē. Tas rada darbavietas un pasūtījumus vietējiem uzņēmumiem," skaidroja kultūras ministrs Alēns Bersē.

Valdības atbalstītais tā dēvētais "Netflix likums" paredz, ka straumēšanas platformām būtu jāiegulda 4 % no valstī gūtajiem ieņēmumiem vietējo filmu un seriālu ražošanā vai jāmaksā attiecīgs nodoklis. Vienlaikus uzņēmumu piedāvājumā vismaz 30 % jābūt Eiropā radītam saturam. Patlaban nacionālajiem vai reģionālajiem televīzijas programmu izplatītājiem jau ir pienākums ieguldīt 4 % no ieņēmumiem vietējā kinoindustrijā un vairāk nekā pusei jābūt Šveicē vai citviet Eiropā radītai produkcijai.

Tomēr iniciatīva radījusi plašas diskusijas, un pret to iestājas labējās partijas, it īpaši to jaunatnes organizācijas, patērētāju interešu aizstāvji un privātie televīzija kanāli. Obligātās investīcijas esot uzbrukums brīvajam tirgum un palielinās pakalpojumu cenas. Savukārt plānotā kvota neizvirza nekādus kvalitātes kritērijus un diskriminē citu valstu ražotājus.

15. maijā Šveices vēlētājiem būs jāpaužas viedoklis arī par sadarbību ar Eiropas robežapsardzības aģentūru "Frontex" un par donoru orgānu iegūšanas kārtību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti