Stindzinoši aktuālā «Klusā pasaule» un citi kino jaunumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Šausmu filmas vienmēr bijušas noteikts pasaules ģeopolitiskās situācijas barometrs - mošķu filmu eksplozija 50. gadu ASV un 60. gadu britu bailenes spilgti iezīmēja savas desmitgades aktualitātes, tāpat kā reiz ikoniskās, bet nu vairāk butaforiskās 80. gadu beigu žanra ikonas Fredijs Krīgers un maniaks Džeisons, kurš skatītājus apciemo strikti piektdienās, 13. datumos. Tas pats ar divtūkstošo gadu spilgtākajiem pārstāvjiem "Zāģi" un "Hosteli", kuri gluži vienkārši iezīmēja jaunas atļautā robežas populārajā kino un skatītāju masas, kuras ļoti labprāt vēlas tās pārkāpt.

Visas šīs filmas savā būtībā ir ražošanā lētas, bet saturā bagātas ar to, pēc kā mēs īstenībā ejam uz kino - emocijām un pārdzīvojumiem, kas uzrunās mūsu apslēptākās bailes un fobijas. Un, cerams, ļaus tās pārvarēt.

Īpaši interesanti ir analizēt pēdējo pāris gadu žanra piedāvājumu - tiešsaistes laikmetā tas analizē un pārgremo lietas, kuras joprojām notiek mūsu acu priekšā vai pat vēl tikai briest. Tā mikrobudžeta šausmu trilleris, bet patiesībā slēptā satīra par ASV un vispār pasaulē joprojām superaktuālo rasismu "Prom!" ("Get Out") ne tikai desmitkārtīgi atpelnīja ieguldītos līdzekļus (tas tieši nav nekāds jaunums), bet arī finišēja ar četrām "Oskara" nominācijām, vienu balvu par labāko oriģinālscenāriju un visai reālām iespējām nocelt arī "Gada filmu", ja vien ceļā nebūtu stājusies “Ūdens forma”. Šajā ziņā šīs nedēļas repertuāra jaunums "Klusā pasaule" (“A Quiet Place”) ir trāpījis pašā aktualitātes desmitniekā vai, būsim godīgi, sāpīgākajā punktā. Filmas krietni iebiedētie varoņi - kāda vienkārša amerikāņu ģimene - dzīvo briesmu pārpildītā pasaulē, kurā neizskaidrojami (mītiski) briesmoņi dzird visklusāko krekšķi un šķaudienu vairāku kilometru attālumā, kā rezultātā varoņi ir spiesti runāt zīmju valodā vai vienkārši klusēt.

Tieši nespēja komunicēt, izstāstīt savu sāpi vai vienkārši pasaukt palīgā ir, iespējams, aktuālākais šībrīža jautājums pasaulē.

Bet ar Holivudas sapņu fabrikas palīdzību tas tiek nodots skatītāju vērtējumam visā savā tehniskajā pilnībā - 90 minūtes paiet vienā elpas vilcienā (un absolūtā klusumā), bet filmas skaņu inženieri jau tagad var sākt domāt par to, kur liks godīgi nopelnīto “Oskaru”.

Filmas režisors Džons Krasinskis lielākajai daļai skatītāju (un, visticamāk, arī kino ceha kolēģu) ir pazīstams kā Džims no seriāla “Ofiss”, taču pēkšņi ir pieteicis sevi kā spilgtu žanra kino lietpratēju, gandrīz vai “Prom!” veidotāja Džordana Pīla līmenī, un noteikti jau atgaiņājas no bezgalīgiem nākamo šausmu kino projektu piedāvājumiem. Un pat visu briesmoņfilmu vājā vieta, pats briesmonis, šeit ir izpildīts visaugstākajā tehniskajā līmenī, jo, neskatoties uz filmas mazbudžeta garu, pie tā strādāja Džordža Lūkasa dibinātās specefektu kompānijas “Industrial Light and Magic” burvji, un tas ir unikāls. Īpašu odziņu filmai piešķir fakts, ka galvenās - vecāku - lomas tajā atveido pats Krasinskis un viņa sieva Emīlija Blanta. Bērni gan ir piemeklēti “no malas”, bet to mēs kaut kā pārdzīvosim.

“Klusā pasaule” nav revolūcija, bet tieši tas gadījums, kad žanrs krietni pārkāpj sev atļautā robežas, runājot ar visiem - visaugstākās “Kino Kulta” rekomendācijas!

"Klusā pasaule" ("A Quiet Place")

Stāsts par ģimeni, kura dzīvo noslēgtu dzīvi pilnīgā klusumā - nāves bailēs no kāda nezināma ļaunuma, kas uzglūn tiem un uzbrūk pie mazākās skaņas...

Režisors: Džons Krasinskis

Galv. lomās: Džons Krasinskis, Emīlija Blanta

ASV, 2018. gads

 

Citi kino repertuāra jaunumi šonedēļ:

"Nost ar seksu!" ("Blockers")

Kad trīs vecāki nejauši uzzina, ka viņu meitas izlaiduma balles naktī gatavojas zaudēt nevainību, viņi ir gatavi uz visu, pilnīgi visu (!), lai to nepieļautu. Viņi liks lietā noklausīšanos, izsekošanu, pakaļdzīšanos un citas slepeno aģentu cienīgas metodes, lai izlaiduma balles naktī nekāda seksa nebūtu!

Tā vietā, lai mocītos ar oriģinālā, visai divdomīgā nosaukuma tulkojumu (pirms "Blockers" ir gaiļa ikona no “WhatsApp”, kas kopā veido... Ja vēl neesat sapratuši, atcerieties, ka nekad nav par vēlu uzzināt jaunas lietas), vietējie filmas izrādītāji mūsu vietā visu sagremo un ieliek smadzenēs, kā teica mans fizikas skolotājs. Savukārt ārzemju kritiķi saka, ka šī komēdija par vecākiem, kuri traucē savām atvasēm normāli pāroties (bet paši atkārtoti izbauda jaunību), šoreiz ir pat ļoti izdevusies, īpaši izceļot restlinga zvaigzni Džonu Sīnu - Dveinam Džonsonam augot nopietns kinoienaidnieks (restlinga ringā abi jau ir tikušies, uzvarētāju nav grūti uzminēt - ringā, kino un dzīvē).

Režisors: Kejs Kenons

Galv. lomās: Leslija Menna, Džons Sīna, Aiks Barinholcs

ASV, 2018. gads

 

"Pusnakts saule" ("Midnight Sun")

Septiņpadsmitgadīgā Keitija Praisa sirgst ar retu ģenētisku slimību, kas izpaužas kā dzīvībai bīstama jutība pret saules gaismu. Augu dienu viņa pavada mājās un tikai ar tumsas iestāšanos var iziet laukā...

Apraksts ieintriģēja, noskatījos treileri... Tā nav filma par vampīriem, bet gan kaut kāds jauniešu fufeļkino "Mūsu zvaigžņu vainas" garā! Kurš noskatīsies (filmu vai vismaz treileri līdz galam), padodiet ziņu, ja nu esmu kļūdījies - dzēriens no manis, bet tikmēr gan bez manis.

Režisors: Skots Spīrss

Galv. lomās: Bella Torna, Patriks Švarcenegers (ir dēls, jā)

ASV, 2018. gads

 

"Titāns" ("The Titan")

Filma vēsta par pieredzējušu karavīru Riku, kurš ierodas slepenā britu karabāzē, lai piedalītos zinātniskā eksperimentā. Ar gēnu inženierijas palīdzību tur cenšas radīt jaunu cilvēku rasi, kas pēc ekoloģiskas katastrofas uz Zemes spēs dzīvot uz Titāna...

Sems Vortingtons, kura karjera, šķiet, mūžam paliks uz "Avatara" planētas, pirms gaidītajiem četriem (!) turpinājumiem praktizējas "uz kaķēniem" - atkal planēta, atkal pārvērtības, atkal viena vārda nosaukums. Ar to gan līdzības arī beidzas, jo viss pārējais ir diezgan skumji, bet visskumjākā tomēr ir Vortingtona projektu izvēle. Retā iespēja noskatīties “Netflix” filmu kinoteātrī (straumēšanas servisā tā pieejama jau burtiski rīt) vai arī ietaupīt divas stundas sava laika - jūsu izvēle, bet es ieteiktu labāk tomēr pagaidīt “Avatarus”.

Režisors: Lenarts Rafs

Galv. lomās: Sems Vortingtons, Teilore Šilinga, Toms Vilkinsons

ASV, 2018. gads.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti