Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Avangarda inženiere Asja Lācis, Mākslas akadēmija svin

Kultūras rondo

Izstādē "Burblis" Ilze Aulmane runā par cilvēka privāto telpu kā trauslu burbuli

Maskačkas stāsti kino - filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" pirmizrāde tuvojas

Stāsts par uzdrīkstēšanos visa vecuma bērniem. Tuvojas animācijas filmas «Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Maskačkas stāstu animācijas filmā visai ģimenei "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" ir radījusi animācijas studija "Atom Art”. Filmu kinoteātros Latvijā varēs noskatīties no 1. februāra.

"Šis stāsts ir unikāls, jo tas ir par uzdrīkstēšanos, par to, ka ir lietas, kuras var mainīt, ja cilvēki uzdrīkstas sākt sarunāties, sākt meklēt kopīgus risinājumus. Tad varbūt arī rodas  īpašā situācija, ka risinājums kā filmā atrodas,” Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo” ar filmu iepazīstina scenārija autore Līga Gaisa.

Gaisa uzskata, ka

"Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" ir vasaras piedzīvojumu filma bērniem, jebkura vecuma bērniem.

„Šī ir tāda animācija, kas varētu patikt tiem, kas saka, man noteikti nepatīk animācijas filmas. Tā ir ļoti spēlfilmiska, var atrast tīkamāko varoni un stāstam sekot. Nav pārāk neticams stāsts, lai arī ir fantāzija. Stāsts, kas mudina, saņemamies, nepatīk kaut kas mājās, sakārtojam, nepatīk kaut kas valstī, uzdrīkstamies pateikt kaimiņam un varbūt aiziet pie namsaimnieka un pēc tam uz vietējo pašpārvaldi. Par to ir stāsts globālā lietā, bet principā bērnu piedzīvojums,” vērtē Gaisa.

Tieši scenārija autore Līga Gaisa Luīzes Pastores darbā "Maskačkas stāsts” pirmā saskatījusi filmu.

"Man šķiet, ka tas bija drīz pēc grāmatas iznākšanas, kad iegāju izdevniecības "Neputns” veikalā un tur bija šī jaunā grāmata. Man ļoti patīk grāmatas bērniem, kas, man liekas, ir lasāmas arī pieaugušo vecumā,” norāda Gaisa. "Izlasīju, grāmata likās tik vizuāla, ka uzreiz sazinājos ar Luīzi [Pastori] un teicu, ka būtu jauki, ka grāmata pārtaptu filmā. Luīzei arī šī doma likās saistoša, un sāku rakstīt scenāriju, nezinot, kādā filmā tā pārtaps.”

Līga Gaisa un Edmunds Jansons
Līga Gaisa un Edmunds Jansons

Jau vēlāk Gaisa piedāvājusi šo darbu pārtapināt animācijas filmā studijas "Atom Art” režisoram Edmundam Jansonam un producentei Sabīnei Andersonei.

"Man arī bija pirmais iespaids, ka grāmata ir ļoti kinematogrāfiska, lasi un vari iztēloties ainas. Grāmatas valoda tāda, ka redzi visu. Bet pirmais iespaids nebija tāds, ka jātaisa filma, ļoti laba grāmata. Līga piedāvāja scenāriju, šķita – varbūt,” atklāj Edmunds Jansons.

Pamudinājums sākt darbu pie šīs filmas bijis simtgades filmu konkurss. Un tad jau 2015. gadā Jansons uzaicinājis mākslinieci Elīnu Brasliņu uz studiju.

Filma nebūs grāmatas tiešs pārlikums uz ekrāna.

"Šis ir ļoti  atšķirīgs stāsts no tā, kas bija pirmajā versijā. Pirmā versija bija uzlikta uz papīra amatnieciski scenārija formā grāmata,” atklāj Gaisa. Viņa arī pieļauj, ka grāmatas autorei pirmizrādē būs satraukums par to, kas filmā varētu būt citādi.

"Katrā nākamajā versijā sapratām, ka stāsts kopumā ir tāds pats, nianses ir mainījušās, tēlu attiecības ir mainījušās, tēlu raksturi. Mēs esam ielikuši stāstā, kas mums bijis svarīgi, bet grāmatā nav tik ļoti izspēlēts. Grāmatā ir tā lieliskā lieta, ka daudzas lietas notiek varoņu galvās, ko filmā nevar parādīt,” bilst Gaisa.

Filmas tapšanas laikā arī scenārijs daudz koriģēts un mainīts. Jansons atklāj, ka, veidojot īsfilmas, gandrīz neizmanto scenāriju, būvē stāstu procesā, taču, veidojot pilnmetrāžas animācijas filmu, tā nevarēja.

Elīna Brasliņa
Elīna Brasliņa

Elīna Brasliņa stāsta, ka grāmatu "Maskačkas stāsts” ilustrējis Reinis Pētersons un viņa ir saglabājusi vizuālo saikni ar tēliem.

Filma “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” tapusi animācijas studijā “Atom Art” sadarbībā ar Polijas studiju “Letko” Nacionālā Kino centra programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ietvaros. Lomas filmā ierunājuši aktieri Andris Keišs, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Nora Džumā, Eduards Olekts, Baiba Broka, Eduards Zilberts, Māra Liniņa u.c. Rudenī filmu izrādīs arī Polijā un Francijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti