Kultūras ziņas

Noslēdzies "Black Nights Film" festivāls Tallinā

Kultūras ziņas

Gulivera piedzīvojumi Leļļu teātrī

Meklējiet sievieti Viļņā!

Starptautiskajā sieviešu filmu festivālā Viļņā atklāj sievietes spēju mainīt pasauli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Viļņā norit 10.starptautiskais sieviešu filmu festivāls “Cherchez le Femme” jeb “Meklējiet sievieti”. Festivāla laikā demonstrē  filmas par sievietēm un filmas, kuru režisores ir sievietes, lai pierādītu, ka sievietes spēj iedvesmot ne tikai kino.

Meklējiet sievieti! – ar šādu moto Viļņā jau desmito gadu notiek starptautiskais sieviešu kinofestivāls “Cherchez le Femme”.  To rīko kinoteātra “Pasaka” radošā komanda un šogad festivālā iekļautas 25 filmas.

„Mēs sākām pirms desmit gadiem, jo filmu festivālos un kinoteātros bija reti skatāmas filmas, ko būtu uzņēmušas sievietes. Vēlējāmies parādīt sieviešu radošo pusi un viņu darbus, bet desmit gadu laikā paplašinājām šo ideju - rādīt ne tikai sieviešu režisēto kino, bet kontekstu, kā sieviete var mainīt pasauli, kā to izjūt un kas pasaulē notiek,” stāsta festivāla idejas autore Greta Akcijonaite.

Festivāla laikā nedēļas nogalē notika starptautiska konference, kurā piedalījās dažādu nozaru profesionāļi, atklājot dažādus aspektus, kā sievietes spēj iedvesmot un ne tikai kino.

„Es vienkārši esmu par taisnīgumu.

Šobrīd pasaules iekārta ir īpaši labvēlīga vīriešiem, mazāk sievietēm.  Manuprāt, ir laiks sievietēm atdarīt ar labu par visu ko viņas dara, darījušas un darīs vīriešu labā,”

uzskata konferences dalībnieks un feminists Džeimss Niksons.

Viņš uzsver, ka atšķirības starp vienu vīrieti un kādu atsevišķu sievieti var būt daudz lielākas nekā starp vīriešiem un sievietēm kopumā: „Man šķiet absurdi izcelt to, ka kādas filmas režisore ir sieviete. Neviena filmas vērtība nebūtu automātiski jāsamazina tāpēc, ka tās režisore ir sieviete, bet vīrieša radīts kino jāpieņem par labāku. Gan vīriešiem, gan sievietēm ir jāļauj vienādi izteikties caur kino.”

Arī konferences lektore Rima Olberkite-Stankus norāda, ka festivālam atlasīt filmas, kurās galvenajā lomā būtu tieši sievietes, bija ļoti grūti, jo vairumā galvenie varoņi ir vīrieši: „Kā piemērus izvēlējos stipras sievietes, lai iedvesmotos, jo sievietes arī grib un var būt līderes, mēs varam izmainīt pasauli. Izvēlējos kinostāstus par karalieni Elizabeti, par lidotāju piloti Ameliju Earharti. Es mīlu šo festivālu, esmu laba kino fane un sieviešu fane, es katru gadu šī festivāla programmā atrodu daudz iedvesmojošu kinodarbu un ceru ieraudzīt arvien vairāk nevis filmu par sievietēm, bet vairāk filmu, kuras uzņēmušas tieši sievietes.”

Šogad Viļņas sieviešu kinofestivāla laikā notiek Lietuvas pirmizrāde norvēģu dokumentālajai filmai “Brāļi”. Šī filma ir arī festivāla idejas autores favorīte. Filmā režisore sieviete ir filmējusi savus dēlus 10 gadu garumā, un tā caur mazām lietām atklāj visu pasauli.

Starptautiskais sieviešu filmu festivāls “Meklējiet sievieti”  ilgs līdz šai svētdienai, 4.decembrim. Festivāla filmas skatāmas Viļņā, Kauņā, Klaipēdā un Gargždi pilsētā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti