Kultūras ziņas

Aigars Bikše: bruņošanās ir "Zvērīga spēle"

Kultūras ziņas

Indonēzijā top filma "Ziemassvētki džungļos"

Ilonas Brūveres radošais sprādziens

«Splendid Palace» radošajā vakarā – režisores Ilonas Brūveres daiļrade

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Kinematogrāfistu savienības rīkotajā radošajā vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" 10. septembrī režisores Ilonas Brūveres radošajā vakarā vairāk nekā divas stundas bija skatāma tikai un vienīgi viņas daiļrade. Tā bija izraudzīta pēc iespējas dažādāka, izsijājot no 40 gadu radošās darbības periodā paveiktā.

Ilonu Brūveri uzskata par Latvijas dokumentālās spēlfilmas žanra aizsācēju. Viņa var lepoties ar vairāk nekā 200 televīzijas raidījumiem Latvijas Televīzijā un 20 kinofilmām. Savukārt uzreiz pēc Atmodas izveidotā izklaides izdevumā “Nakts” pie viņas pirmos soļus žurnālistikā spēra Māris Zanders, bet vēlāk viņas vadītajā kultūras redakcijā “Neatkarīgajā Rīta Avīzē” gaitas publicistikā sāka Andris Dzenītis un Orests Silabriedis. Režisors Dāvis Sīmanis viņu raksturo kā radošu sprādzienu, kas ar savu nepareizību veido citu rokrakstu.

10. septembrī uz lielā ekrāna bija skatāmi darbi, kas tapuši emigrācijas periodā Vācijā, fragmenti no Latvijas Televīzijā sastrādātā, un arī ieskats filmā, kas režisorei vainagojās ar ''Lielo Kristapu''. Pēc redzētā Brūvere sarunā ar režisoru Dāvi Sīmani komentēja redzēto.

"Ilona vienmēr ir bijusi mūsu ģimenes draugs, un ar manu tēvu viņa ir saistīta ar profesionālām saitēm – ļoti daudz darbus ir kopā radījuši. [..] Vienlaikus viena saitiņa, kas savā ziņā ir tāda mazliet groteska vai ironiska, ir tas, ka tika veidota filma par manu tēvu Ilonas bezrūpīgajā, spēlnieciskajā stilā “Trakonams ar Dāvi”; un mūsu ģimene un es - vēl tajā laikā būdams bērns, mūs apsēdināja ap galdu, un mums vajadzēja izspēlēt savas lomas, mēs nevarējām būt vienkārši dokumentāli," stāstīja kinorežisors, operators un publicists Dāvis Sīmanis.

Apstiprinājums tam gūstams arī vietnē “filmas.lv”, kur ikdienā skatāma viņas daiļrade un kur par mākslinieci teikts – “varam apgalvot, ka viņa vienīgā Latvijā kopj inscenētā, teatralizētā dokumentālisma stilu, kas viņas dokumentālās filmas tuvina spēlfilmām”.

Aktrise Gunta Virkava pauda: "Skatoties viņas darbus, rodas ļoti daudzslāņaina domāšana,

visi tie viņas mākslas darbi, kā es atļaušos teikt, jo viņi tiešām ir brīnišķīgi, viņi liek cilvēkam kaut kā nodarboties un sarunāties ar savu zemapziņu. [..] Runāt dziļāk, asociatīvāk, nevis burtiski un tieši redzot un nolasot bildi.”

Pati Brūvere atklāja, ka viņai visvairāk interesē sirsnīgi un vienkārši cilvēki, kam ir sava iekšējā pasaule.

Nākamais radošais vakars kino namā "Splendid Palace" 23. septembrī būs veltīts šī mēneša jubilāram – dokumentālistam Ivaram Seleckim. Tad arī 25 gadus pēc uzņemšanas beidzot pirmizrādi piedzīvošot filma, kas vienmēr bijusi tikai iekšējai lietošanai un kurā uz lielā ekrāna būs iespēja sastapt arī dzejnieku Imantu Ziedoni. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti