Pa ceļam ar Klasiku

Par LNB simtgades svinību noslēguma koncertu stāsta Ilona Kudiņa un Toms Rudzinskis

Pa ceļam ar Klasiku

LNOB jaunajā sezonā piedāvās pirmizrāžu virkni un titru aplikāciju

Daira Āboliņa: Ideja, kurai līdz šim neesam varējuši saņemties, īstenota – kauliņi mesti

«Splendid Palace» jaunā sezona: labs dokumentālais kino, simtgades galerija un «Studentu kinofest's» jaunā līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kinoteātris "Splendid Palace" 96. sezonu tikko atklājis ar karalisku notikumu – Vijai Artmanei veltītu filmu, taču aizraujoši notikumi turpināsies visas sezonas garumā. Īpašo dokumentālo kino ciklu, vēl nebijuša mēroga vizuālo projektu un "Studentu kinofestu", kas šogad risināsies starptautiskā līmenī, intervijā LR3 "Klasika" ieskicē kinoteātra kuratore, kinokritiķe Daira Āboliņa.

Īpaši kvalitatīvs dokumentālais kino

"Sezona atklāta, enerģija pieplūdusi un pozitīvas sajūtas pēc atklāšanas pasākumiem gūtas – tagad lietišķi gatavojamies citiem svarīgiem notikumiem, un no skatītāju viedokļa gribētu akcentēt, ka šogad esam izveidojuši jaunu sadaļu, kas būs veltīta kvalitatīvam dokumentālam kino no visas pasaules, tostarp Latvijas," stāsta Āboliņa.

Jaunais cikls tiks atklāts 2. septembra vakarā plkst. 20.00. "Tā būs filma "Atklāšanas diena", kas veltīta slovēņu industriālā roka grupai "Laibach", kas šogad viesojās Latvijā festivālā "Laba Daba".

Piedāvājam filmu, kas ir pagājušā gada "Lielā Kristapa" laureāte kategorijā "Labākā dokumentālā filma". Gan filmas producents Uldis Cekulis, gan režisors Uģis Olte būs tikko kā atgriezušies no Korejas, kur šī filma veidota.

Šis notikums ir unikāls arī pasaules mūzikas kultūras zīmē, jo šī rokgrupa ir pirmā, kas uzstājusies Ziemeļkorejā – tās sniegtais rokkoncerts bija pirmais, ko šī totalitārajā režīmā dzīvojošā Korejas daļa savā dzīvē dzirdēja un redzēja dzīvajā izpildījumā. Filma tad arī veltīta šim notikumam. Tā ir izcils dokumentālā kino paraugs, tajā ir visas sastāvdaļas, ko sagaidām no šādas filmas – tajā ir stāsts, notikums, iekšējs humors, dramatisms, kulminācija. Seansam sekos diskusiju jeb jautājumu un atbilžu sadaļa, kurā piedalīsies filmas radošā grupa vai citi kino profesionāļi, kuri saistīti ar konkrēto projektu. Šajā gadījumā viesi būs Uģis Olte un Uldis Cekulis.

Nākamā šajā ciklā būs ļoti gaidītā filma "Spiegs, kurš mans tēvs", un te diskusijas sadaļā piedalīsies filmas režisors Gints Grūbe un filmas galvenā varone, sava tēva meita Ieva Lešinska-Gēbere.

"Mēs ļoti ceram, ka šī veidosies kā platforma, kurā varēs satikties cilvēki, kuri pirmām kārtām grib redzēt dokumentālo kino uz lielā ekrāna, kuri grib diskutēt par šo kino nozari, kas vienmēr bijusi svarīga Latvijas kino procesam kopumā," uzsver Daira Āboliņa. "Manuprāt, tas būs ļoti nozīmīgi arī pašai kino industrijai, jo tai ir diezgan maz iespēju, kā uzklausīt auditoriju.

Lai gan arī iepriekš "Splendid Palace" repertuārā vienmēr iekļāvis dokumentālo kino, tas vairāk bijis kā repertuāra sastāvdaļa, bez īpaši iezīmētas vietas. Tagad situācija mainījusies, un

ideja, kurai līdz šim neesam varējuši saņemties, ir īstenota – kauliņi ir mesti."

Dokumentālā kino vakari notiks katru pirmdienu plkst. 20:00, un tos vadīs pati Daira Āboliņa.

Ceļojumu filmu kulminācijā – atjaunotais "Limuzīns Jāņu nakts krāsā"

17. septembrī atsāksies pērn aizsāktais kino klasikas jeb ceļojumu filmu cikls, kura apakšvirsraksts šogad būs "Avis kino ceļojumi". "Sāksim ar kino no jauno laiku vēstures – ģimenes filmu "Mis Saulstariņš", kas ir komēdija un īsts  neatkarīgā kino šedevrs. Filmas seansa īpašie viesi būs aktrise Agnese Zeltiņa un aktieris Māris Bezmers, kuri gan abi ceļojuši pa Ameriku, gan arī zina, ko nozīmē modeļa dzīve, kā veidojas situācija ģimenēs, ja kāds no bērniem vēlas iet šo ceļu," atklāj Āboliņa.

Vēl šajā ciklā redzēsim Vima Vendersa filmu "Parīze Teksasa", kurai būs ļoti brīnišķīgs lektoru pāris – pianists un komponists Vestards Šimkus un muzikoloģe Liene Jakovļeva.

"Bet cikla pēdējais vakars būs decembrī – tas būs nostaļģisks un visai negaidīts, jo… ziemas saulgriežos svinēsim vasaras saulgriežus! Skatīsimies filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" restaurēto kopiju: 

par šo filmu atmiņās dalīsies režisors Jānis Streičs un Diāna Zande, kura stāstīs par auto kultu, kas varēja notikt tikai tolaik, par mašīnu kā rekvizītu, filmas varoni, kas veido arī filmas dramaturģiju, kā arī filmas uzņemšanas aizkulisēm. Šis vakars varētu būt ļoti jautrs."

Turpināsies arī skatītāju iemīļotais kinolektorijs "Tas, ko tu nedrīksti nezināt", kā arī skolu jaunatnei organizētie pasākumi. "Tostarp aktualizēsim "Splendid Palace jauniešu kinoakadēmiju", kurai būs vairāki notikumi – arī atsevišķas filmu pirmizrādes, uz kurām aicināsim jaunu auditoriju, būs jauni lektori un iespējas diskutēt,” atzīmē Āboliņa.

Tuvie lielie notikumi

Ļoti būtisks notikums kinoteātrī "Splendid Palace" gaidāms jau 5. septembrī, kad tiks svinēta filmas "Spiegs, kurš mans tēvs" pirmizrādi. Tā izraisījusi milzīgu auditorijas interesi. "Tai sekos "Brīvības ekspresis", kas ir Krievijas un Amerikas kopražojums – darbība notiek Amerikā, un mums būs arī īpašais vakara viesis – aktieris, kurš pats komentēs šo filmu. Filma ir ļoti asprātīga, tā vēsta par krievu diasporas uzvedību lielajā Amerikā."

"Bet tūlīt, tūlīt noslēgsies liels darbs, kura tapšanu jau šobrīd var redzēt ikviens, ienākot kinoteātrī: tas ir vēl nebijuša mēroga projekts – "Splendid Palace" kino vēstures galerija!

Visas kinoteātra sienas labajā spārnā tiks dizainiski noformētas, atspoguļojot kino vēsturi no 20. gadiem līdz pat Latvijas kino simtgadei ar centrālo funkciju – parādīt, kas šajā laikā noticis kinoteātrī "Splendid Palace", kas tika atklāts 1923. gadā un piedzīvojis pirmās mēmās filmas, pirmo skaņu filmu un visas lielās nacionālās pirmizrādes, arī trofeju filmas, padomju un pēcpadomju laikus, itāļu filmas – visas lietas, kas ietekmējušas mūsu skatītāju gaumi, līdz esam kļuvuši par pilntiesīgiem kino procesa un kinovēstures dalībniekiem, kā tas ir pēdējās desmitgadēs, kad mēs skatāmies to pašu, ko skatās visa pasaule," lepojas Daira Āboliņa.

Šajā galerijā būs arī trīs dzīvi ekrāni, kuros tiks rādīti materiāli no Kinofonofotoarhīva kolekcijas daļas, kuru salīdzinoši nesen nodevuši divi izcili kinematogrāfisti – Ivars Seleckis un Maija Selecka. "No viņu kolekcijas izveidosim vizuālos materiālus – kadrus no filmas "Akmens un šķembas" filmēšanas Rīgā, kas nekad nav publiskoti, jo bijis kā melnais materiāls filmai "Gada reportāža". To Ivars Seleckis visu mūžu glabājis un tagad nodevis arhīvam. Otrs materiāls arī ir pilnīgi unikāls, kuru atradu un biju ļoti pārsteigta par šī materiāla esamību un arī kvalitāti – tie ir stila un aktieru mēģinājumi filmai "Zobena ēnā", kurai režisors bija Imants Krenbergs, bet operators – Ivars Seleckis."

Iecerēts, ka izstāde tiks atklāta 17. septembrī.

"Mums ir skatītāji, kuri ir vienaudži kinoteātrim – kaut vai leģendārais režisors Rolands Kalniņš, kurš, es ceru, būs šīs izstādes atklāšanā. Viņam šobrīd ir 97 gadi, tā ka viņš ir tikai drusku vecāks par kinoteātri."

Izstāde būs apskatāma līdz kinoteātra simtgadei, un viens segments būs brīvs – tajā pievienosies 21. gadsimts, sākot no 2010. gada līdz pat kinoteātra jubilejai 2023. gadā.

"Studentu kinofest's" šogad starptautisks

Visbeidzot, jau otro reizi "Splendid Palace" organizēs pašu iniciēto festivālu, kurš šogad kļūs starptautisks – tas būs "Studentu kinofest's", kura laikā notiks arī konkurss, kas šogad būs ar žūriju un balvām. Tajā būs skatāmi studentu maģistra un bakalaura darbi, kas tapuši audiovizuālo mediju sadaļā; darbi, kas tiks iesniegti no dažādām mākslas augstskolām.

"Esam saņēmuši milzīgu atsaucību no Latvijas mākslas augstskolām, sākot ar Mākslas akadēmiju, RISEBA un Kultūras akadēmiju, ceram, ka šogad iesaistīsies arī Liepājas Universitāte un Baltijas Mediju skola. Tas būs brīnišķīgs veids, kā ieraudzīt jaunos talantus,” uzsver Daira Āboliņa un atklāj, ka būs gan žūrijas, gan arī auditorijas balva.

Festivāla atbalstītāji – SIA “Cinevera LV” un SIA “Arkogints” – uzvarētājam kopā pasniegs galveno balvu: 2000 EUR profesionālas gaismošanas un kino filmēšanas tehnikas nomai. 

Festivāls notiks vienu dienu – 1. oktobrī, un šobrīd jau atvērta pieteikšanās.

"Mums ir ļoti lieli plāni attīstīt šo projektu, un ceram, ka tas būs tā vērts – līdzīgs  konkurss notiek Kannu kinofestivālā, kurā arī tiek izvērtēti studentu darbi un tiek pasniegtas balvas. Mūsu skandināviskais modelis kādreiz varētu būt labs informatīvais avots, kur meklēt jaunos talantus no Baltijas un Skandināvijas augstskolām."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti