Kultūras ziņas

Latvijas Mākslas akadēmijai – 100

Kultūras ziņas

Aktrise un laiks. Vija Artmane

Vijai Artmanei – 90

«Splendid Palace» atklāj sezonu ar filmu «Aktrise un laiks. Vija Artmane»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nekronētā karaliene. Teātra un kino dīva. Leģenda. Zvaigzne. Latvijas Katrīna Denēva. Spēcīga personība un šarmanta sieviete. Dzīves laikā piedzīvojusi visu, ko dod un ņem slava, bet bērnību un mūža nogali vadījusi trūkumā. Tas viss ir par šīs dienas jubilāri – kino un teātra aktrisi Viju Artmani. Tieši aktrises 90.jubilejas dienā, 21. augustā, savu kino sezonu ar dokumentālās filmas “Aktrise un laiks” pirmizrādi atklāj kinoteātris “Splendid Palace”.

Vijas Artmanes deviņdesmitās dzimšanas dienas rītā kinoteātra “Splendid Palace” vestibilā uzradies improvizēts grima galdiņš, uz kura izkārtoti aktrisei kādreiz piederējuši teātra rekvizīti, fotogrāfijas un personīgās lietas. Tas viss par godu Latvijas Televīzijas jaunākajam dokumentālajam stāstam par teātra un kino aktrisi, sabiedrisko darbinieci un māti “Aktrise un laiks. Vija Artmane”.

“Filma būs par laika spiedienu uz personību un personības mērogu laikā, kad mums nebija savu oficiālo zīmolu, oficiālo pārstāvju. Es viņu pa īstam arī iepazinu kā aktrisi viņas mūža garumā, kas arī bija man liels pārsteigums. Artmane pārvaldīja jaunās aktiermākslas tehnikas. Man liekas, ka tas ir neiespējami, ja tev ir septiņdesmit plus gadi un tu strādā kopā ar ģeniāliem jauniešiem Jaunajā Rīgas teātrī,” stāsta filmas scenāriste, kinokritiķe Daira Āboliņa.

Slavenās aktrises jubilejas gadā arī vairākas Krievijas televīzijas kompānijas veido savus dokumentālos stāstus par Viju Artmani. Tomēr aktrises ģimene līdz šim nepublicētus materiālus –  vairāk nekā 30stundas ģimenes video arhīva – izvēlējās uzticēt tieši Latvijas Televīzijas filmēšanas grupai.

Tā ir milzīga filmas veidotāju veiksme, kad tev liktenis pēkšņi piespēlē kaut kādu materiālu, ko jaunu, uz ko tu pat neesi cerējis. Šajā gadījumā tas bija Kaspars Dimiters, kurš mums uzticēja savu ģimenes arhīvu, ko savā laikā ir filmējis viņa tēvs Arturs Dimiters ar astoņu milimetru kameru. Kādus kadrus noteikti ir filmējusi arī pati Vija Artmane, jo viņa šo kameru ņēma līdzi savos ceļojumos,” norāda filmas režisore Agita Cāne-Ķīle.

Filmas veidotāji centušies aktrises dzīvi parādīt pēc iespējas daudzpusīgāk, nevairoties arī no tajā laikā pretrunīgi vērtētajām aktrises attiecībām ar varu. 

Viņa varēja ar pašcieņu nēsāt savu veco kažoku un iet, kā cilvēks, kurš spēj iztaisnot muguru, neskatoties uz to, ka viņam vairs nav naudas. Viņa, protams bija pretrunīga savos lēmumos, ja mēs skatīsimies no laikmeta viedokļa. Bet mēs to filmā neslēpjam,” uzsver Āboliņa.

Filmu “Aktrise un laiks. Vija Artmane” Latvijas Televīzijā varēs vērot sestdien, 24. augusta vakarā, pēc Panorāmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti