Kultūras ziņas

2019. gads mūzikā

Kultūras ziņas

2019. gads kino

2019. gads Latvijas Televīzijā

Spiegu gabals un koru konkurss. Aizvadītā gada spilgtākie kultūras notikumi Latvijas Televīzijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

2019. gads Latvijas Televīzijā (LTV) bijis neviennozīmīgs – sabiedrisko mediju, arī Latvijas Televīzijas, finansējums ir hroniski nepietiekams, īslaicīgs un atkarīgs no politiķu labvēlības, tomēr paveikts ir daudz. Nacionālā kino balva “Lielais Kristaps” pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal tika pasniegta kategorijā “Labākā TV filma vai seriāls”, LTV gada griezumā tapušas jaunas filmas un arī jauni kultūras raidījumi.

Spilgtākos notikumus kultūras gada apskatā piedāvā LTV Kultūras redakcijas personības.

  • Par nozīmīgo mūzikā stāsta Maija Amoliņa.
  • Uz piedzīvoto teātrī atskatās Līga Gaigala.
  • Spilgtāko vizuālajā mākslā izceļ Anete Lesīte.
  • Būtisko literatūrā apkopo Jolanta Muižniece.
  • Latvijas kino ainu atklāj Jānis Lācis.
  • Par kultūras jaunumiem Latvijas Televīzijā stāsta Linda Veinberga.
  • Ar notikumiem, kas raisījuši asākās diskusijas, iepazīstina Zane Brikmane.

 

“Sarkanais mežs”

Gada pirmajā pusē pie skatītājiem devās viens no vērienīgākajiem pēdējo gadu TV ekrāna produktiem – producentu grupas “Red Dot Media” un režisoru Armanda Zvirbuļa un Normunda Puča veidotā simtgades daudzsēriju filma “Sarkanais mežs”.

Spiegu gabals vīriešiem, kā to smaidot nodēvēja seriāla autori, uzrunāja ne tikai mazus puikas, kas visu vasaru spēlēja “sarkano mežu” savos pagalmos. Tas saņēma arī labas profesionāļu atsauksmes un radīja lielu skatītāju interesi. “Sarkanā meža” galvenās lomas atveidotājs Jēkabs Reinis rudenī tika pie “Lielā Kristapa” par labāko pērnā gada aktierdarbu, bet “Lielais Kristaps” pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal tika pie kategorijas “Labākā TV filma vai seriāls”.

Dokumentālās filmas

Visa gada garumā Latvijas Televīzija skatītājiem piedāvāja jaunas dokumentālās filmas gan par ievērojamām kultūras personībām, kā Vija Artmane vai brāļi Žagari, gan par samilzušām problēmām. Ciklā “Latvijas kods” tapušās īsfilmas turpināja atspoguļot šodienas Latviju.

Eirovīzijas koru konkurss

Vasaras beigās Latvijas vārds plaši izskanēja pasaulē, jauktajam korim “Maska” piedaloties Eirovīzijas koru konkursā Gēteborgā. “Maskas” dziedātā Lauras Jēkabsones dziesma “Pērkontēvs” pārliecinoši aizveda kori līdz finālam, kurā “Maska” ieguva godpilno otro vietu, gan raisot līdzjutēju diskusijas par Eirovīzijas koru konkursa nākotnes virzību – popmūzikas vai klasiskās koru kultūras virzienā.

“Kultūrdeva”

Rudens sezonu Latvijas televīzija uzsāka ar gluži jaunu iknedēļas kultūras raidījumu “Kultūrdeva”. Tā vadītāja krēslā sēdās viena no spilgtākajām  un erudītākajām TV personībām Latvijas vēsturē – Mārtiņš Ķibilds.

Piedzīvojām arī pirmās šīs sezonas “Adrešu” sērijas. Diemžēl tās izrādījās pēdējās, jo Mārtiņa šīs zemes ceļš aprāvās brīdī, kad likās – vēl tikai viss sāksies un vēl tik daudz stāstu stāstāmi.

“Kultūrdeva” turpinās ar Henrietu Verhoustinsku vadītājas krēslā.

“Dzimtaskoks”

Ar stāstiem par ievērojamām Latvijas dzimtām un to likteņiem vēstures līkločos pie skatītājiem ceļu uzsācis raidījums “Dzimtaskoks”. Būmeisteru, Zemitānu, Cālīšu, bet patiesībā arī Bērziņu, Ozoliņu un ikvienā ģimenē ir milzums stāstu par to, kā ir gājis un kā iet šodien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti