«Spēlmaņu nakti» gaidot – tiešsaistē skatāma filma par mūža balvas laureāti Māru Ķimeli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

23. novembrī, līdz ar gada balvas teātrī “Spēlmaņu nakts” laureātu izziņošanu, par mūža ieguldījumu teātra mākslā godinās režisori Māru Ķimeli un aktieri Leonīdu Lencu. Ikgadējos teātra svētkus gaidot, tiešsaistē iespējams noskatīties režisores Kristas Burānes 2014. gada dokumentālo filmu “Māra” par Māru Ķimeli.

Filma seko līdzi režisores Māras Ķimeles attiecībām ar vecomammu, dēlu un darbu, dokumentējot teātra kā nereālas realitātes tapšanu ne tikai uz skatuves, bet arī ikdienas dzīvē.

Visi šīs dokumentālās filmas varoņi tēlo – daži vairākas lomas, daži arī paši sevi. Bet vai tāpēc viņi nav patiesi?

Kopā ar Jaunā Rīgas teātra aktieriem Māra Ķimele iestudē Dostojevska “Noziegums un sods”, kopā ar dēlu Pēteri izspēlē mazas un lielas ģimenes drāmas, kopā ar vecomammu Annu Lācis kļūst par režisori, kopā ar Latvijas talantīgākajiem scenogrāfiem piecdesmit gadu laikā rada Latvijas teātra vēsturē nozīmīgas izrādes. Dažādi laiki, telpas un cilvēki savijas stāstā par mākslinieces drosmi, spēku un ievainojamību.

Filmā līdzās Mārai Ķimelei piedalās Toms Auniņš, scenogrāfi Andris Freibergs, Ilmārs Blumbergs, Viktors Jansons un Aija Zariņa, kā arī Jaunā Rīgas teātra aktieri Guna Zariņa, Andris Keišs, Edgars Samītis, Jana Čivžele un Varis Pinķis.

Filmas radošajā komandā ir operators Valdis Celmiņš, animāciju un filmas māksliniece Anete Melece tandēmā ar animatoru Tomu Burānu, komponists Jēkabs Nīmanis, skaņu mākslinieks Maksims Šenteļevs. Filmas aizkadrā runā un dzied Anta Eņģele.

Filmā izmantotas Māras Brašmanes, Irēnas Junkeres, Laimoņa Stīpnieka, Ginta Māldera fotogrāfijas. Filma producēta studijā “Nomadi”, tās producenti – Mārtiņš Eihe, Krista Burāne un Amanda Boka.

Filma tika nominēta nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma un saņēma laikraksta "Diena" specbalvu. Krista Burāne par filmu tika nominēta kā labākā dokumentālās filmas režisore, savukārt Jēkabs Nīmanis par darbu pie filmas saņēma balvu kā labākais mūzikas autors.

Valstī izsludinātās ārkārtas situācijas dēļ "Spēlmaņu nakts" balvu paziņošana šogad nenotiks visai teātra mākslinieku saimei pulcējoties vienkopus, taču skatītāji attālināto ceremoniju no pulksten 21.10 varēs vērot sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, LTV1 un klausīties – Latvijas Radio.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti