Spēlfilmu «Golfa straume zem ledus kalna» izvirza «Oskara» nominācijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Nacionālā Kino centra ekspertu žūrija skaidro, ka filmai piemīt vēriens un tā augsti novērtēta gan stāsta, gan mākslinieciskajā nozīmē - tas ir profesionāls mākslinieku, režisora un operatora darbs.

Nacionālā Kino centra ekspertu komisija ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" nominācijai par labāko ārzemju filmu izvirzījusi spēlfilmu "Golfa straume zem ledus kalna". Žūrija skaidro, ka filmai piemīt vēriens un tā augsti novērtēta gan stāsta, gan mākslinieciskajā nozīmē - tas ir profesionāls mākslinieku, režisora un operatora darbs. Filma liekot par sevi aizdomāties un paliek atmiņā, un tas ir būtiski Amerikas kinoakadēmiķiem, kam jānoskatās vairāk nekā 100 ārzemju filmas. Pērn no Latvijas "Oskara" nominācijai par labāko ārzemju filmu netika izvirzīta neviena filma.

Amerikāņu kinoakadēmijas balvas 'Oskars' nominācijai par labāko ārzemju filmu uz atlasi izvirzīta režisora Jevgeņija Paškeviča filma "Golfa straume zem ledus kalna". Bez izvirzītās filmas žūrija izvērtēja vēl trīs latviešu spēlfilmas - Aika Karepetjana filmu "Cilvēki tur" , Jura Poškus veidoto "Kolka Cool' un Ināras Kolmanes filmu "Mona". Nacionālā Kino centra direktore Ilze Gailīte-Holmberga, paziņojot rezultātu, piebilda, ka piecu gadu laikā ne reizi žūrija nebija izvērtējusi tik daudzus latviešu darbus, kas atbilst ASV Kinoakadēmijas kritērijiem.

'Golfa straume zem leduskalna' šogad jau guvusi atzinību arī nacionālajā līmenī, saņemot Lielo Kristapu par labāko spēlfilmu. Savukārt to, vai filma tiks pusfinālā - 30 filmu sarakstā uz vienu Oskara nomināciju, noskaidrosies janvāra vidū. Kopā amerikāņu kinoakadēmiķi noskatās ap 100 ārzemju filmu, tādēļ arī iekļūšana pusfinālā Latvijai būšot liels sasniegums, skaidro žūrijas priekšsēdētāja, kinokritiķe Dita Rietuma

Latvijas un Krievijas kopražojums tika veidots desmit gadu garumā un sastāv no trim novelēm, ko vieno mīts par Lilitu, Ādama pirmo sievu, nemirstīgo būtni, kas dažādos veidolos ir sastopama pasaules mitoloģijā un reliģiskajā literatūrā. Pats režisors Jevgēņijs Paškevičs šobrīd neuzturas Latvijā, bet par jaunajām ziņām ļoti priecājas: "Es, protams, esmu priecīgs, bet īpašs prieks tieši par mūsu komandu, par operatoriem, māksliniekiem, menedžeriem, gaismotājiem un pārējiem, kas strādāja pie šīs filmas. Protams, nevajag lolot veltīgas cerības, bet tāpat ir prieks, ka jau vietēja žūrija pieņēmusi šādu lēmumu saskaņā ar augstajiem kritērijiem."

Žūrija paredz, ka nākamajā gadā arī varētu būt četras filmas, kuras izvērtēt, taču ņemot vērā, ka filmas Latvijā top vairākus gadus finansējuma trūkuma dēļ, tālākie gadi varētu būt pavisam tukši.

Filmu Rīgā sāks demonstrēt tikai 12 oktobrī."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti