Kultūras ziņas

Vakara tēja ar "Mumiy Troll"

Kultūras ziņas

Laikmetīgais cirks un ielu māksla Rīgā

Kājām pa Brīvības ielu

Somu fotogrāfs tiešsaistē veido izstādi par Brīvības ielu Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Somu izcelsmes fotogrāfs Henriks Dunkers, gatavojoties izstādei “Kājām pa Brīvības ielu” izstāžu telpā “room9”, divas dienas pavadījis aktīvā pastaigā pa Rīgas galveno ielu, fotografējot visu, kas piesaista viņa uzmanību. Fotomākslinieks to dēvē par procesuālu notikumu, kura rezultāts tiešsaistē nokļūst izstādes norises vietā.

Īstenojot projektu “Kājām pa Brīvības ielu”, somu izcelsmes fotogrāfs Henriks Dunkers divu dienu laikā būs izstaigājis Rīgas Brīvības ielu daudzu kilometru garumā. Kā kājāmgājējam viņam ir iespēja piestāt, kad un kur vien skats piesaista – vai tās būtu ēku fasādes, ēnu spēles, būvdarbi, garāmgājēju apģērbu raksti vai kas absolūti negaidīts.

“Pirms apmēram gada sāku lietot viedtālruni, lai uzņemtu bildes un publicētu instagramā, un guvu iemaņas, kā sarīkot tūlītēju izstādi, lai uzņemtās fotogrāfijas uzreiz varētu izstādīt galerijā. Baltijas valstu simtgades laikā Latvijā mani piesaistīja tieši galvenā – Brīvības iela, jo ar ģimeni regulāri, jau piecpadsmit gadus, ierodamies Latvijā, iebraucot tieši pa Brīvības ielu,” stāsta Dunkers.

Interese par Rīgas galveno ielu radusies, vērojot to kā saraustītu, kustīgu attēlu kolāžu. Henriks Dunkers ar Latviju ir saistīts, kopš apprecējās ar latviešu rakstnieci un dokumentālisti Mairu Dobeli, un ģimene regulāri vasaras pavada Kurzemē. Tur arī izveidots pirmais fotoprojekts “Rados ar Latviju”, tverot lietas un vietas, kas, kā raksta viņa sieva, “Henka bildēs savā lielumā apsteidz valsti, uz kuras tās stāv”.

“Es nemeklēju kaut ko specifisku, tas var būt arī kaut kas estētiski atraktīvs. Dažreiz es uzreiz to fiksēju bildē, citreiz meklēju īpašu rakursu vai pareizu gaismu. Piemēram, šorīt es sāku jaukā vietā, kur pārdot ļoti garšīgus virtuļus un fiksēju tos bildē, vienu ar pūderckuru, otru ar āboliem. Tad gāju pār VEF tiltu, vēroju dažādas detaļas, veikalu logus, iegāju pagalmos, tad atklāju, ka benzīntanks un pretējā ielas puse veido neparastu puzli,” stāsta Dunkers.

Šoreiz, dodoties pastaigā, fotogrāfs uzņemtos attēlus tiešsaistē translēja uz izstāžu telpu “room9”, kur tie, uzreiz izdrukāti, kārtojas izstāžu telpā.

“Man šķiet ļoti simpātisks tas, ka viņam ir ļoti strikta pieeja fotogrāfijas medijam un objektiem, ko viņš fotografē. Tajā pašā laikā viņa rezultāts ir ļoti sensuāls un delikāts, ļoti maigs. No vienas puses, sociālas vides fotografēšana, bet tajā pašā laikā tā nav dokumentāla fotogrāfija, kas fiksētu sociālas reālijas, tā ir mākslas fotogrāfija, kas piefiksē estētiskus marķierus, kulturālus marķierus, kas pēc tam salikti kopā veido priekšstatu par vidi,” stāsta “room9” izstāžu telpas radošās komandas pārstāve Iliana Veinberga.

Fotoizstāde “Kājām pa Brīvības ielu” izstāžu telpā “ROOM 9” Dzirnavu ielā būs skatāma līdz 9.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti