Somietes cer uz «Oskaru» un vienlīdzību kinoindustrijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Somijā ir nodibināta jauna organizācija, kas pārstāvēs kinoindustrijā strādājošo sieviešu intereses. Neskatoties uz niecīgo skaitu sieviešu, kas izcīna valsts finansiālo atbalstu un profesionāli darbojas Somijas kinolaukā, somietes šovakar lepni soļos pa sarkano paklāju, iespējams, pēc sava godam nopelnītā "Oskara" - īsfilmu nominācijā.

Tūliņ Losandželosā pompozi un skaļi tiks pasniegtas 86. ASV Kinoakadēmijas balvas. Tieši šo apbalvošanas ceremoniju nepacietīgi gaida arī Somijā. Šogad līdz "Oskaru" pašam finālam nokļuvusi somu režisores Selmas Vilhunenas un scenāristes Kirsikas Sāri veidotā īsfilma "Do I have to take care of everything?" (Vai man par visu jārūpējas?). Filma ir viegla komēdija par steigas un pārpratumu pilnu rītu kādā somu ģimenē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ziņa par nozīmīgo "Oskara" nomināciju un filmas veidotājām Somijā izraisīja milzīgu diskusiju par sievietes lomu un tiesībām kinoindustrijā. Tajā pašā nedēļā Helsinkos tika nodibināta organizācijas "Sievietes kino un Televīzijā" Somijas nodaļa. "Women in Film and Television" sadarbības organizācijas atrodamas Eiropā, Amerikas Savienotajās valstīs, Kanādā, Austrālijā un cituviet. Somija bija pēdējā Ziemeļvalsts, kur vēl nebija šādas organizācijas.

"Sievietes kino un Televīzijā" Somijas nodaļa ir nepolitiska bezpeļņas organizācija, kas plāno savest kopā un izglītot kino profesionāles, pārstāvēt un apvienot viņu viedokļus publiskajā diskusijā, kā arī uzraudzīt finansējuma sadales vienlīdzības principus, rosināt ko līdzīgu kā Zviedrijā, kur, piešķirot valsts finansējumu filmām, ir noteiktas kvotas: cik naudas tiek iedalīts vīriešiem, cik - sievietēm - režisorēm.

"WIFT Finland" cer attīstīt kino un televīzijas kultūru no vienlīdzības skatu punkta. Prioritāte ir kultūrpolitisko likumu, kā arī nerakstīto sievietes diskriminējošo kinoindustrijas tradīciju ietekmēšana.

Jaunās Somijas organizācijas iniciatore un valdes locekle Gabriēle Vāra stāsta, ka cituviet pasaulē un Somijā organizācijā laipni gaidīti arī vīrieši.

"Tas, ka mēs esam par sievietēm, nenozīmē, ka mēs esam pret vīriešiem. Mums ir vīrieši feisbuka grupā, un mēs ļoti gaidām vīriešus arī valdē. Mēs vēlamies vienlīdzību, organizācija ietver arī vīriešus. Kad es darbojos šādā organizācijā Čikāgā, mums bija daudz vīriešu, arī valdē. Mēs viņus ļoti gaidām," aicina Gabriēle Vāra.

Kopā ar somu veidoto īsfilmu uz "Oskaru" pretendē spāņu, britu, franču un dāņu īsfilmas, no kurām tikai Lielbritānijas ražojums pārstāv grūto komēdijas žanru.

Šī ir tikai otrā reize, kad somi cīņā par "Oskaru" tikuši tik tālu, pirmo "Oskara" nomināciju kategorijā par labāko ārzemju filmu atnesa Aki Kaurismeki "Vīrs bez pagātnes".

Mazāk populārās kategorijās, arī īsfilmu kategorijā balsotājiem ar atbildēm uz āķīgiem jautājumiem jāpierāda, ka viņi tiešām visas filmas ir noskatījušies.

Filmu liktenis ir izlemts, balsošana par "Oskaru" ieguvējiem noslēdzās jau otrdien, un Kinoakadēmijas balvas tiks pasniegtas apbalvošanas ceremonijā 2.martā, pēc Latvijas laika 3.martā,naktī uz pirmdienu.
 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti