Kultūras ziņas

Rakstniekam un māksliniekam Jānim Jaunsudrabiņam - 140

Kultūras ziņas

Krāšņi koncerti "LNSO vasarnīcā" Cēsīs

Kinofestivāla "Baltijas pērle" leģendas

Šogad kinofestivāla «Baltijas pērle» fokusā – leģendas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Septembrī ar plašu kino programmu pie skatītājiem nāks starptautiskais kinoaktieru festivāls “Baltijas pērle”. Šogad fokusā dažādas leģendas ne tikai no kinopasaules, bet arī mākslas, mūzikas un modes zvaigznes.

Starptautiskā kinoaktieru festivāla “Baltijas pērle” atslēgasvārds šogad ir “Leģendas”. Festivāla programmā iekļauto filmu autori un varoņi ir ne tikai leģendāras personības kino vēsturē, piemēram, brāļi Limjēri un Žans Liks Godārs, bet arī mūsu laikabiedri, kas kļuvuši par leģendām – režisori Andrejs Zvjagincevs un Renāta Ļitvinova, Sallija Potere un daudzi citi.

“Šoreiz, gadu pirms festivāla 25.jubilejas, mēs centāmies un mums paveicās programmu izveidot tādu, kas saistīta ar izcilām personībām ne tikai kino, bet arī mūzikā. Tā ir Dalida, literatūrā – Selindžers, mākslā – Van Gogs un Gogēns. Pēkšņi izveidojās kino programma, kas sastāv no leģendām,” stāsta festivāla “Baltijas pērle” direktore Marina Ļipčenko.

Festivāla īpašais notikums – to atklās ilggadējais Kannu kinofestivāla direktors Tjerī Fremo ar savu filmu “Limjēri. Un sākas piedzīvojums”. “Festivāls piedāvā ne tik daudz koncepcijas, bet filmas. Filmas, kuras ieguvušas slavas auru, un tas ir šī festivāla spēks. Jā, šis ir lokāls festivāls, festivāla starptautiskā ietekme ir minimāla, bet

kā lokāls izglītojošs festivāls Latvijas publikai tas konsekventi iztur savu līniju.

Un liels pārsteigums visiem ir fakts, ka viens no ietekmīgākajiem pasaules kino festivālu biznesa cilvēkiem – Kannu kinofestivāla radošais direktors Tjerī Fremo – ir piekritis atbraukt uz Rīgu. Viņš pirmizrādīs filmu par kino tapšanu, brāļiem Limjēriem, bet mums kā Latvijai tas ir nozīmīgs fakts, jo Kannu festivāla direktors vai direkcijas pārstāvis nekad nav bijis Baltijā,” stāsta Nacionālā kino centra direktore, kinokritiķe Dita Rietuma.

Viens no skatītāju visgaidītākajiem notikumiem ir tikšanās kinorežisoru Andreju Zvjagincevu un viņa filmas “Nemīlestība” pirmizrāde Latvijā. Vienu no galvenajām lomām filmā atveido aktieris Andris Keišs, kurš Kannu kinofestivālā pieredzēja pirmizrādi, kad filma saņēma godpilno žūrijas balvu un kļuva par kinokritiķu un publikas favorīti.

“Man radās priekšstats, ka tas ir absolūti baltais zvirbulis krievu kino - nepieslēdzas ne pie vienas draugu grupas, cenšas saglabāt savu mākslas tīrību attieksmē pret kino. Es to filmu skatījos kā skatītājs. Pirmkārt, Zvjagincevs nedod lasīt scenāriju, es nezināju, par ko ir filma un kas notiek ārpus maniem kadriem. To bija lasījusi tikai Marianna Spivak, tā ir galvenā šīs filmas zvaigzne un lielais šīs filmas atklājums – meitene, kurai radikāli izmainījās dzīve pēc pirmizrādes,” stāsta Keišs.

Īpašs akcents šīgada festivālā būs britu kino programma ar sešām izcilām filmām, tostarp vienu īpašu filmu visai ģimenei “Bezdelīgas un amazones”. Festivāls “Baltijas pērle” Rīgā norisināsies no 21. līdz 26.septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti