Šodien sākas «Lielais Kristaps»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šodien kinoteātrī “Splendid Palace” sākas nozīmīgākais Latvijas filmu nozares pasākums – nacionālā kino balva “Lielais Kristaps”. Nedēļas laikā skatītājiem būs iespēja vienkopus noskatīties izcilu Latvijas jaunāko filmu izlasi – visas balvai nominētās filmas, jaunu filmu pirmizrādes, studentu filmas, bērnu filmas, tikties ar filmu autoriem un piedalīties radošajās darbnīcās.

Balvu saņēmējus paziņos svinīgā ceremonijā 12.novembrī. Šoreiz filmu birums ir bijis ļoti bagātīgs, vērtē Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, piebilstot, ka pirms vairākiem gadiem piešķirtie septiņarpus miljoni eiro simtgades programmai tagad rezultējušies citos visnotaļ iespaidīgos skaitļos.

Dita Rietuma vērtē šīgada filmu birumu
00:00 / 00:51
Lejuplādēt

“Šis ir bijis brīnišķīgs gads Latvijas kino pieredzē. Latvijas kino daļa kopējā tirgus situācijā vēl 2017.gadā bija tikai 7,8%. Šā gada vidū Latvijas kino daļa kopējā tirgū ir apmēram 30%. Tas ir vienkārši neiespējams lēciens. Tas nozīmē, ka daudzi simti tūkstošu eiro paliek Latvijas budžetā – kā infrastruktūras turētāju peļņa, kā producentu ieņēmumi. Tātad nav runa par to, ka ir simtgades programma, kurā tiek tērēta nauda, ir runa par to, kā šī nauda silda ekonomiku, stiprina industriju un tās atpazīstamību skatītāju vidū,” uzsver Rietuma.

“Lielajam Kristapam” šis ir rekordražīgs gads. Sīva konkurence pilnmetrāžas spēlfilmu, dokumentālo un citās kategorijās ir garantēta. No spēlfilmām uz balvu pretendē “Bille”, “Homo Novus”, “Ar putām uz lūpām”, “Tēvs Nakts” un “Kriminālās ekselences fonds”. Dokumentālajā kino tās ir “Baltu ciltis”, “Laika tilti”, “Mērijas ceļojums”, “Mūris” un vecmeistara Ivara Selecka “Turpinājums”.

Kā atzīst Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova, “Lielais Kristaps” kļūst aizvien profesionālāks un aizvien spēcīgāks. Turklāt ļoti spēcīgi sevi piesaka jaunā paaudze – ne vien režisori, bet arī operatori.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti