Sniegbaltīte, Deivids Bovijs un Holivudas klasika. 10 filmas svētku brīvdienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ziemassvētku un Vecgada pavadīšanas laiks ir tas brīnišķīgais gada posms, kad bez sirdsapziņas pārmetumiem var atkal un atkal skatīties daudzreiz redzētu kino klasiku, pasmieties par muļķīgu amerikāņu humoru un gremdēties ekscentriskos pasaku piedzīvojumos. Portāls LSM.lv piedāvā svētku filmu topu, lai šīs brīvdienas būtu ne vien mierpilnas, bet arī piepildītas ar labu kino.

“Pasaka par Sniegbaltīti”

Svētku laiks daudziem saistās arī ar retro kinofilmām, un tam līdzi nākošā nostalģija lieliski piestāv ilgākām brīvdienām. “Pasaka par Sniegbaltīti” ir viena no pirmajām Padomju Savienības animācijas filmām, kurā “tiekas” gan zīmēti tēli, gan lelles.

Tikai 10 minūtes garā filmiņa vēsta par Sniegbaltīti, kuru no sniega savēlis vecītis un vecenīte. Ziemassvētku vecītis gan šoreiz nav mums tradicionālais svētku vēstnesis, bet gan mītisks ziemas gars, kurš Sniegbaltīti atdzīvina. Pienāk pavasaris, un bērni Sniegbaltīti aicina spēlēties ziemas saulē, kurā viņa neizbēgami izkusīs. Pasaka ir ar laimīgām beigām, jo, kā zinām, pēc pavasara, vasaras un rudens ziema atkal atgriezīsies.

“Bize un Neguļa”

Viens no virtuozākajiem un talantīgākajiem ilustratoriem un bērnu grāmatu autoriem Reinis Pētersons ir veidojis arī vienu no 2017. gada košākajām un animācijas filmām – “Bize un Neguļa”. Tā saņēmusi “Lielo Kristapu” kā labākā animācijas filma, iegūstot pa “Kristapam” kategorijās par labāko animācijas filmas režiju un scenāriju.

Bizei ļoti patīk ziemas brīvdienas, un īsi pirms svētkiem pasaulē ierodas Brālītis. No laukiem ierodas vecmāmiņa, un vecākiem vairs nav laika ar Bizi iet uz slidotavu. Bizei un viņas labākajam draugam Neguļam tas pagalam nepatīk. Tad jau ir jārīkojas! Viņi izlemj Brālīti un Vecmāmiņu aizsūtīt kosmosā un atgūt vecāku uzmanību.

Filmiņa būs piemērota visai ģimenei. Jāpiezīmē, ka varoņu balsu ieskaņošanā piedalījušies Jaunā Rīgas teātra aktieri Guna Zariņa, Baiba Broka, Kaspars Znotiņš, Edgars Samītis, bet galveno Bizes lomu ieskaņojusi deviņgadīgā Nora Džumā.

Skaties animācijas filmu šeit vai 31. decembrī pulksten 9.05 LTV1 un Replay.lv.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Bize un Negula /treileris/ from Atom Art on Vimeo.

''The Polar Express''

Trīs “Oskariem” nominētā vērienīgā animācijas filma “The Polar Express” ir amerikāņu režisora Roberta Zemecka meistardarbs, viņš ir viens no pirmajiem Holivudas režisoriem, kurš savā darbā izmantojis kino specefektus. Filmas aizkadra balss pieder Tomam Henkam, kurš ir režisora populārākās filmas “Forests Gamps” galvenās lomas atveidotājs.

“The Polar Express” ir stāsts par kādu zēnu, kurš Ziemassvētku vakarā dodas neparastā piedzīvojumā uz Ziemeļpolu kopā ar citiem bērniem. Savā ceļā viņš satop kādu mistisku vilciena konduktoru un nonāk sirreālā pasaku pilsētā. Filma ir ne vien vizuāli iespaidīgs un teju neticams ceļojums specefektu pasaulē, bet tā arī atspoguļo klasisku Ziemassvētku stāstu, kas ne vienmēr ir holivudiski priecīgs, gluži pretēji, tas ir rezignēts puikas ceļojums cauri viņa dzīvei, viņš līdz mūža galam tic Ziemassvētku vecītim, kurš dzīvo Ziemeļpolā un patiesi pārvietojas ar ziemeļbriedi.

Skaties filmu šeit!

Meet me in St. Louis”

Holivudas aktrise Džūdija Gārlenda daudziem saistās ar savdabīgo “Burvi no Oza zemes”, vienu no visu laiku slavenākajiem amerikāņu mūzikliem. Savukārt mūsdienu versijai ar lēdiju Gagu un Bredliju Kūperu jeb mūziklam “Zvaigzne ir dzimusi” jau ir tapis oriģināls, kurā par savu lomu Džūdija Gārlenda tika nominēta “Oskaram”. Kaut arī kino industrijā Gārlendai klājās diezgan smagi, galvenokārt viņas izskata dēļ, kas neatbilda valdošajiem skaistuma kanoniem, tieši Gārlendas atveidotās lomas ir devušas būtisku artavu Holivudas kino klasikā.

Mūzikls “Meet me in St. Louis” ir asprātīga un labā nozīmē dauzonīga komēdija ar neaizmirstamu mūziku, dejām un svētkiem katras dienas garumā. Smitu ģimenē aug četras meitas un viens dēls, un pienāk brīdis, kad drīz pēc Ziemassvētkiem ģimenei jāpārceļas uz Ņujorku. Tas, protams, viņus neapmierina, jo katram no ģimenes locekļiem ir savi sapņi un romantiskas cerības pašu mājās. Filmā izskan arī viena no visu laiku populārākajām dziesmām “Have Yourself a Merry Little Christmas” Gārlendas izpildījumā, ko vēlākajos gados atskaņojis arī Frenks Sinatra.

Skaties filmu šeit!

“Karnevāla nakts”

Patiesi, kurš gan vēl nav redzējis “Likteņa ironiju” 1. janvāra dienā? Pat ja tā ir skatīta  gadu no gada jau 20 reizes, šķiet, tās varoņi un stāstā ietvertā “svētku vientulības” tēma ir mūžsena tēma.

Par spīti krieviskajām skumjām šī filma ir lielisks atgādinājums tam, ka Ziemassvētki un Jaunais gads nav tikai dāvanu, trokšņainu viesību un vieglu Holivudas blokbāsteru laiks, bet gan atspoguļo daudzas svētku laika nianses, sevišķi tad, ja esi viens un vientuļš.

Filmas režisors Eldars Rjazanovs ar 1956. gadā uzņemto “Karnevāla nakti” debitēja kino, un patiesībā tā bija viena no populārākajām PSRS filmām līdz brīdim, kad stafeti pārņēma “Likteņa ironija”. Viena no galvenās lomas izpildītājām ir iemīļotā Ludmila Gurčenko.

Stāsta pamatā ir kāda kultūras nama darbinieku gatavošanās Jaungada svinībām ar džezu, dejām un burvju māksliniekiem. Viņu prieks nav ilgs, kultūras namā ierodas jaunais direktors Ogurcovs, kurš izdomājis, ka svētku vakarā jāskan svinīgām runām un kara veterānu orķestrim. Protams, Ogurcovam nekas no iecerētā neizdodas, un tālāk jau seko pārpratumi un joki.

Skaties filmu ar angļu subtitriem šeit!

“The Holiday”

Iespējams, kādam vai kādai Ziemassvētki izrādīsies laiks, kad sastapt savu jauno romantisko aizraušanos!

Kad divas dzīvē vīlušās sievietes nolemj samainīties ar dzīvokļiem Losandželosā un Londonā, viņas saprot, ka dažreiz laimei vajadzīga tikai pilsētas maiņa un jauns skats uz dzīvi. Kaut arī šī filma nav gluži šedevrs, tai varētu piešķirt “vainīgā prieka” jeb “guilty pleasure” statusu, jo katram ik reizi ir vēlme noskatīties ko vieglu, sirdi neplosošu un izklaidējošu.

Galvenajās lomās – Keita Vinsleta, Kamerona Diaza, Džūda Lovs un nepārspējamais komiķis Džeks Bleks, kurš piedevām ir arī talantīgs mūziķis.

Skaties filmu šeit!

“Labyrinth”

16 gadus jaunā Sāra tik ļoti vēlas atbrīvoties no mazā brāļa, ka viņas vēlēšanās piepildās. Goblinu karalis Kings Džarets mazuli nozog, lai aizvestu uz savu valstību. Sārai dota tikai viena diena, lai mazo brāli atgūtu.

Šīs filmas sižetu, iespējams, ir iepazinusi lielākā daļa skatītāju, vēl jo vairāk tādēļ, ka Goblinu Karali atveido pats Deivids Bovijs. Pasaku filma “Labirints”, kaut arī netiek uzskatīta par Ziemassvētku tematikai atbilstošu skatāmvielu, spēs aizraut ar krāšņu scenogrāfiju, ekscentriskām balles ainām, pasakainiem tēliem un baisiem mošķiem. Tieši laikā, lai aizmirstos izdomātā pasaulē ar leģendāra mūziķa piedalīšanos!

Skaties filmu šeit!

“Elf”

Par aktieri Vilu Ferelu pamatoti būtu teikt, ka viņa atveidotās lomas ir gaumes lieta. Noteikti būs skatītāji, kuriem aktieris šķiet, maigi sakot, savdabīgs, tikmēr citi novērtēs Ferela “nesmieklīgā komiķa” ampluā. Savā ziņā var teikt, ka aktieris nevairās no lomām, kuras viņu padara atbaidošu, teatrālu un muļķīgu, tomēr Ziemassvētku kinofilmā “Elfs” viņš pārliecinoši ir atgriezies bērnībā un bez mazākās minstināšanās lieliski nospēlē lielu bērnu.

Elfs dzīvo Ziemeļpolā un ir uzzinājis, ka viņa īstie vecāki ir cilvēki. Uzmeklējot savu ģimeni, viņi par Elfa ierašanos nav sajūsmā, taču viņam pašam dzīve pilsētā ir kā vesela jauna pasaule.

Skaties filmu šeit!

“The Family Stone”

Ziemassvētku sanākšanas daudzās ģimenes izvēršas par veselu izrādi. Tas ir laiks, kad no visām malām sabrauc omes, krustbērni, krustbērnu suņi un tā viena savādā tante, kura viesībās uzvedas visskaļāk un ir uzvilkusi kleitu visās varavīksnes krāsās. Šogad tāda mēroga tikšanās diemžēl nav iespējamas, tādēļ komēdija “Laipni lūgta ģimenītē” būs īsti vietā ģimenes filmu cienītājiem. Galveno lomu izpildītāji ir Sāra Džesika Pārkere, Daiena Kītone, Reičela Makadamsa, Klēra Deinsa, un citi.

Kad Stounu ģimenes mīļākais dēls Everts ierodas ģimenes mājās ar savu iecerēto Mereditu, lai viņu bildinātu un dāvinātu ģimenes relikviju – saderināšanās gredzenu, viņiem jāsastopas ar visdažādākajām Stounu ģimenes reakcijām. Visdrīzāk, pārpratumi un nesaprašanās iemācīs ko jaunu ne tikai jaunpienācējai Mereditai, bet arī pašiem traču cēlājiem.

Skaties filmu šeit!

“Love Actually”

Un, visbeidzot, goda vietā ierindojas 2003. gada britu romantiskā komēdija “Love Actually”. Jaunākās paaudzes skatītājiem tā noteikti varētu izkonkurēt “Likteņa ironiju”. Tā ne tikai ir bagāta ar britu humoru un lielisku scenāriju, filmas gaitā ļaujot “satikties” visiem galvenajiem varoņiem, kuru dzīves rit atsevišķi. Filmā redzam britu labākos aktierus no dažādām paaudzēm, tostarp Hjū Grāntu, Emmu Tompsoni, Keiru Naitliju, Rovanu Atkinsonu, Kolinu Fērtu un, iespējams, slavenāko “Vatsonu” jeb šīs lomas izpildītāju Mārtinu Frīmenu.

Viena no filmas galvenajām vērtībām ir dažādu sabiedrības grupu un interešu atklāšana vienotā stāstā, kur sava loma ir mazajam zēnam, tiecoties iekarot skolas biedrenes uzmanību, novecojušai rokzvaigznei, britu premjeram, viņa mazliet vulgārajai sekretārei, ģimenes tēvam un vīram, viņa mīļākajai, rakstniekam un viņa portugāļu mūzai, kā arī daudziem citiem spilgtiem tēliem. Kā teiktu Bernards Bleks britu komēdijseriālā “Black Books”, “You will laugh, you will cry, it will change your life” ("Tu smiesies, tu raudāsi, tā mainīs tavu dzīvi.").

Skaties filmu šeit!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti