Smejies, raudi, iemīlies! Kādas Latvijas filmas šoruden skatīties?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šoruden, no septembra līdz decembrim, kinoteātros gaidāmas 20 jaunu Latvijas filmu pirmizrādes. Kā pieveikt šo filmu maratonu? Piedāvājam programmu dalīt četrās kategorijās.

Šogad Latvijas kino rudens maratona plašajā piedāvājumā pavisam reāli ir atrast savu jauno mīļāko latviešu filmu. Kino gājienu var padarīt par savu svētku iznācienu, iemeslu satikties un pēc filmas vēl padiskutēt par redzēto. Kino sniedz arī patīkami aptumšotu slēpni, kur aizbēgt no ikdienas rutīnas. Tajā pašā laikā filmas ir laika spogulis, kas atklāj arī tos negludumus, kurus labprāt aizpūderētu vai uz tiem skatītos ar piemiegtām acīm. Tāpēc jāsāk ar to, ka šoruden pirmizrādes piedzīvo arī komēdijas.

Komēdijas ar raksturiņu

Jau no septembra sākuma kino tiek demonstrēta Aika Karapetjana filma "Sema ceļojumi", kas ir absurda pasaka pieaugušajiem ar ļoti melnu humoru. Mītiskais vēl joprojām ir mūsos, izstāstīts caur pasakas formu, tas labi pakutina nervus un arī pavēderi.

Septembra beigās kinoteātros nonāks Elzas Gaujas melnā komēdija "Mamma vēl smaida", kas stāsta par trīs māsām un viņu mirušo mammu: "Kādā Eiropas valstī nomirusi viņu mamma, meitas grib viņu guldīt Latvijas zemē, bet oficiālām procedūrām naudas nav…. tāpēc sākas ceļojums cauri Eiropai ar mašīnu un mammu jumta bagāžniekā."

Savukārt novembrī pirmizrādi piedzīvos Aigara Graubas ģimenes komēdija "Circenīša Ziemassvētki", kur Ziemassvētku vecītis patiesībā izrādās izbēdzis cietumnieks.

Jaunība un nobriešana

Rudens maratonā ir filmas par jauniešiem un filmas par senioriem. Sāksim ar pirmajiem – Matīsa Kažas jauniešu drāmu "Neona pavasaris", kas ir stāsts par studentes Laines pieaugšanu, bet galvenokārt par to, cik ļoti svarīga ir savstarpējā komunikācija. Filma Latvijas pirmizrādi svinēs 14. oktobrī, Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) programmā.

3. oktobrī uz kino ekrāniem nonāks Uģa Oltes piedzīvojumu filma "Upurga", kuras galvenais varonis Andrejs iegūst dziļas atklāsmes par sevi.

Savukārt Lindas Oltes filma "Māsas" ir stāsts par pusaudžu adopciju – iespējām un izvēlēm – un būs skatāma no 21. oktobra.

Arī latviešu un igauņu kopīgi radītās un Riga IFF programmā iekļautās filmas "Snaudošais zvērs" galvenie varoņi ir pusaudži.

Savukārt Unas Celmas dokumentālā filma "1960. gada meitenes" pirmizrādi piedzīvos novembrī un stāstīs par klasesbiedreņu satikšanos: "Skolotājas Lapaines klases meitenes satiekas katru gadu martā. Tā bija 1995. gadā, kad režisore pirmoreiz filmēja savas klasesbiedrenes, un tā ir tagad, kad visām jau ap 60…."

Decembrī piedzīvojumus visai ģimenei sagādās Latvijas–Igaunijas kopražojums – Jāka Kilmi filma "Ziemassvētki džungļos", kuras darbība norisinās Indonēzijā.

Vēsture un personības

Atsevišķi jāizceļ vēsturiskās filmas un filmas par personībām. Jau septembrī kino skatāma Latvijas–Igaunijas kopīgi radītā Margus Paju filma "Suflieris", kas stāsta par 1939. gadu, laiku pirms Otrā pasaules kara.

Novembrī pirmizrādi piedzīvos Viestura Kairiša "Janvāris", kas stāsta par izšķirošo Barikāžu laiku 1991. gadā no jaunieša skatupunkta. Gaidāma arī Ināras Kolmanes filma "Mātes piens", kas ir Noras Ikstenas populārā romāna ekranizācija – novembrī plānotā pirmizrāde gan tikusi pārcelta uz nākamā gada sākumu.

Valsts svētku mēnesī pie skatītājiem nonāks vēl virkne jaunu kino darbu. Raitis Ābele dokumentālajā filmā "Vesmaņa atgriešanās" vēsta par Latvijas Republikas Satversmes tēvu un pirmo Saeimas prezidentu Fridrihu Vesmani (1875–1941). Liene Laviņa-Kalnaelle radījusi biogrāfisku stāstu "Gunārs Astra. Pret straumi", bet Anna Viduleja filmā "Podnieks par Podnieku" meklē leģendārā operatora, kinorežisora Jura Podnieka fenomenu. Ināra Kolmane radījusi portretu "Ētera personība. Gunārs Jākobsons", kura balss ir labi pazīstama daudzu paaudžu radio klausītājiem un TV skatītājiem.

Leģendāra personība, Latvijas dokumentālā kino klasiķis režisors Ivars Seleckis, kurš ik pēc 10–15 gadiem uzņem pilnmetrāžas dokumentālo filmu par Latvijas laukiem, 4. oktobrī prezentēs savu jaunāko vērojuma filmu "Zemnieki".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mīlestība

Būs arī filmas par mīlestību (kas ir neiztrūkstoša daļa iepriekš minētajās filmās). Uz lielajiem ekrāniem jau nonākusi Staņislava Tokalova "Mīlulis" – attiecību drāma par mīlestību kapitālisma laikmetā.

Rīgas Starptautisko kino festivālu šogad atklās Signes Baumanes "Mans laulību projekts" par mīlestības meklējumiem un tiekšanos pēc ideālās laulības: "Filma seko Ronjai līdzīgās Zelmas pieaugšanai, kuras laikā sieviete sastop un saprot savas seksualitātes un sabiedrības ekspektāciju krustpunktus, traģēdijas un negaidītus kopības mirkļus. Skatītāju stāstā pavada arī cita varone – Zelmas Bioloģija, kas paskaidro, kā sievietes mīlestības ceļu ir ietekmējusi viņas iekšējā pasaule un kā ārējie stimuli ir sabotējuši vai būvējuši viņas laulību projektu."

Riga IFF programmā iekļauta arī Lietuvas–Latvijas kopražojuma lente – Kristijonas Vildžiūnas "Dziesmas lapsai", kurā mūsdienu mīlassāpes tiek izspēlētas caur mītu par Orfeju un Eiridīki.

Latvijas filmu rudens maratonu aizraujošāku padarīs arī Nacionālā kino centra iniciatīva: laikā no 8. septembra līdz 31. decembrim kinoteātros jānoskatās piecas jaunas Latvijas filmas un katra seansa biļete jāsaglabā. Kad sakrātas piecas biļetes, balvā aktīvie kino gājēji saņems grāmatu  "Kinomāksla. Ievads" / "Film Art: An Introduction", kas pasaulē pazīstama kā "kinomākslas ābece" – vienas grāmatas 600 lappusēs apkopots viss nepieciešamākais, kas jāzina kinoskatītājiem un kinomākslas interesentiem kā pamats kino izpratnes un kinoizglītības veicināšanā.

Latvijas filmu rudens maratons

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti