Slovēnijas hip hopa izpildītājs mūzikā ietērpj Aspaziju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Publicēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai veltītās īsfilmu sērijas "Domasspēks" (#domasspēks) piektā epizode, kurā Aspazijas dzejoli "Manas domas" mūzikas ritmos ietērpj Zlatko, Slovēnijas pazīstamākais hip hopa izpildītājs.

Slovēnijas hip hopa izpildītājs Zlatko (Zlatan Čordič) līdz šim izdevis septiņus mūzikas albumus, kas iekarojuši plašu auditoriju. Izpildītājs savās dziesmās runā gan par sociālo nevienlīdzību, gan analizē politiskos procesus, gan arī uzsver cieņas pret sevi un tuvākajiem nozīmi. Lai gan viņa dziesmu teksti skar nopietnus jautājumus, mūzikas kopējā noskaņa ir izteikti pozitīva. Īpašu popularitāti Zlatko ir ieguvis Slovēnijas jauniešu vidū, tādēļ viņš bieži tiek aicināts runāt par dažādām tēmām skolās. Zlatko aktīvi pauž savu viedokli arī sociālajos tīklos, vienmēr sasniedzot plašu auditoriju, jo viņa sekotāju skaits sociālajos tīklos ir viens no augstākajiem Slovēnijā.

Aspazijas dzejolis "Manas domas" iekļauts dzejoļu krājumā "Dvēseles krēsla" (1904). Šis krājums pirmoreiz atklāja dzejnieces filozofisko skatījumu uz tādām opozīcijām kā "dzīve - nāve", "ideāls - realitāte", "pagātne - tagadne". Dzejoļu krājumā Aspazija uzsver arī radošas personības vientulību un atsvešinātību.

Epizode tapusi sadarbībā ar multiinstrumentālistu "Rick Feds" (Rihardu Fedotovu), kurš piedalījās gan filmēšanā Latvijā, dzīvajā izpildījumā pavadot Aspaziju (Evu Ikstenu-Strapcāni), gan sagatavojot "bītu", ar kura palīdzību vēlāk Zlatko Slovēnijā dzejoli turpināja.

Kā vēstīts, "Domasspēks" (#domasspēks/#mindpower) ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades.

Īsfilmas tiek veidotas Jura Podnieka studijā. Režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti