Slovāku diplomāts Pavols Demešs interpretē Raiņa aforismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Īsfilmu projekta "Domasspēks" (#domasspēks) 16.epizode veltīta Raiņa politiskajai darbībai. 1920.gadā Rainis kopā ar Aspaziju atgriezās Latvijā no trimdas Šveicē un aktīvi iesaistījās politikā. Rainis tika ievēlēts Satversmes sapulcē, vēlāk Saeimā un ieņēma arī izglītības ministra amatu.

Šajā epizodē slovāku diplomāts Pavols Demešs interpretē Raiņa aforismu (1921).

Pavols Demešs ir starptautiski atzīts nevalstisko organizāciju līderis, ilggadējs Vācijas Maršala fonda Centrālās un Austrumeiropas pārstāvniecības direktors (2000-2010). Pagājušā gadsimta 90.gados viņš bija Slovākijas ārlietu ministrs, bet pēc Slovākijas neatkarības atgūšanas pildīja prezidenta ārlietu padomnieka pienākumus (1993-1997). 1998.gadā Pavols Demešs saņēma ES - ASV demokrātijas un pilsoniskās sabiedrības balvu.

Jau vēstīts, ka "Domasspēks" ir projekts, kurā 29 īsfilmās sabiedrībā pazīstami cilvēki no visām Eiropas Savienības (ES)  dalībvalstīm savā dzimtajā valodā lasa un savas kultūras tēlos ietērpj citātus no Raiņa un Aspazijas daiļrades. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā publiskās diplomātijas un kultūras programmā.

Īsfilmas veido Jura Podnieka studija, režisors Olafs Okonovs, operators Aleksandrs Grebņevs. Raiņa un Aspazijas lomās Latvijā iejūtas populārais mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti