Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Kultūras ziņas

Paziņo "Lielā Kristapa" nominantus un mūža balvas laureātu

"Oļegs" dodas pie Latvijas skatītājiem

Skaudra, brutāla, melni komiska - filma «Oļegs» dodas pie Latvijas skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Starp 3. oktobrī izziņotajiem “Lielā Kristapa” pretendentiem vairākās kategorijās ir arī režisora Jura Kursieša drāma “Oļegs”. Šis darbs sevi jau pierādījis vairākos Eiropas kinofestivālos, tostarp Kannās, un līdzās zvaigžņotu režisoru veikumam izvirzīts arī Eiropas Kinoakadēmijas balvai. 4. oktobrī “Oļegu” sāks rādīt Latvijas kinoteātros, bet 2. oktobrī pārpildītā “Splendid Palace” zālē filma piedzīvoja Latvijas pirmizrādi.

Oļega stāsts ir gandrīz dokumentāls. Gandrīz, jo filmas pamatā ir patiess stāsts par Latvijas nepilsoni, kurš peļņas meklējumos Beļģijā nonāk poļu bandītu verdzībā. Gandrīz dokumentāls, jo režisors Juris Kursietis un operators Bogumils Godfrejovs to veidojuši kā reālistisku darbības vērojumu no malas. Tomēr tā ir spēlfilma, kurā galvenais varonis izspēlē mazā cilvēka cīņu pret šķietami neuzvaramu ļaunumu. Un tajā ir daudz atpazīstamu patiesību tiem, kas savulaik devās strādāt uz ārzemēm.

“Priekš manis šo stāstu bija svarīgi izstāstīt patiesi.. pārējais ņemts no šīm īstajām dzīvēm,” stāsta filmas režisors Juris Kursietis.

Filma ir skaudra, brutāla, dažviet melni komiska, un tā nežēlo skatītāju. Dialogi skan latviešu, krievu, poļu, angļu un beļģu valodās. Arī aktieru ansamblis ir starptautisks. Galveno lomu spēlē Lietuvas Krievu drāmas teātra aktieris Valentīns Novopoļskis, viņa antagonists ir poļu aktieris Dāvids Ogrodņiks. Tāpat filmā iesaistīti vairāki citi poļu, beļģu un latviešu aktieri.

“Lietuvā emigrācijas fakts ir ļoti uzskatāms. Daudzi ir aizbraukuši un joprojām aizbrauc. Par to ir jādomā un jārunā,” atklāj aktieris Valentīns Novopoļskis.

“Bet tam, ka filmas varoņi ir kādas tautības pārstāvji, manuprāt, galīgi nav nozīmes. Tā ir par ko citu, par vispārcilvēciskām lietām. Pamainiet tautības vietām - problēma paliks tā pati.

Vienīgais Latvijas kontekstā te ir nepilsoņu faktors. Bet arī tas nemaina kopainu un manu attieksmi – tautībai šajā stāstā nav nekādas nozīmes. “

Oļega ceļš Eiropā nav tikai filmas galvenā varoņa piedzīvotais, bet arī pašas filmas. Tā jau ir godalgota vairākos festivālos un izrādīta Kannās, pēc kurām izpelnījās tādu izdevumu kā “Hollywood Reporter” un “ScreenDaily” kritiķu uzslavas. Šobrīd Oļegs ir iekļauts Eiropas Kinoakadēmijas balvas “īsajā sarakstā” starp Almadovara, Ozona, Denī un vēl vairāk nekā 40 citu meistaru filmām. 

Režisors atzīst, ka filmas veidošanas process bijis grūts: “Mēs saņēmām skepsi no Eiropas fondiem.. tik finansiāli ambiciozu projektu realizēt.”

Kinokritiķe Dita Rietuma atklāj, ka filmu redzējusi jau trīs reizes, un uzteic tās spēju radīt empātiju.

Savukārt aktrise, pirmizrādes skatītāja Baiba Broka teic, ka filma un tās patiesais stāsts radot ļoti spēcīgu, gandrīz fizisku sajūtu.

Kinorežisors, pirmizrādes skatītājs Ivars Zviedris stāsta: “Varētu likties, ka tas ir saspēlēts, bet es tādus cilvēkus zinu … mani aizkustināja šis mākslas darbs.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti