Skats smalkākajās mākslas detaļās – izstādi par simbolismu Baltijas valstu mākslā varēs pieredzēt arī filmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Televīzijas jaunākā dokumentālā filma “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā” iepazīstina ar 19./20. gadsimta laiku Latvijas kultūrā un simbolisma rašanos Eiropā, kā arī sniedz iespēju neklātienē pieredzēt unikālu, starptautisku atzinību guvušu izstādi par simbolismu Baltijas mākslā – ielūkoties smalkākajās mākslas darbu detaļās un ieraudzīt jau zināmus darbus jaunā kontekstā. Filmas pirmizrāde gaidāma 6. maijā.

Režisore Linda Veinberga stāstīja: “Ikviens, kuram nebūs iespēja apskatīt izstādi klātienē, varēs to izdarīt ar televīzijas starpniecību. Un vienlaikus tiem, kuri izstādi jau redzējuši, būs iespēja no ekspertu stāstītā uzzināt daudz jauna. Kamera reizēm ļauj mākslas darbos ieraudzīt tādas nianses, kādas nav iespējams redzēt ar neapbruņotu aci. Filmā būs ļoti daudz skaistuma.”

Simbolisms ir literatūras un mākslas virziens, kas 19. gadsimta otrajā pusē sākās franču dzejā, vēlāk kļuva aktuāls arī Eiropas glezniecībā. Baltijas nacionālā māksla veidojās Eiropas mākslas vēsturei neraksturīgi vēlu – tikai 19. gadsimta beigās. Savukārt 20. gadsimta sākums bija unikāls laiks, kad radās ne tikai Latvijas nacionālā māksla, bet arī ideja par Latvijas valsti. Pēc vairāk nekā simt gadiem beidzot bija iespēja piepildīties mākslinieku Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša un Johana Valtera sapnim – viņu darbi nokļuva Parīzē. Baltijas nacionālo mākslas muzeju un Francijas Orsē muzeja kopīgi rīkotā izstāde “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas mākslā” Parīzē 2018. gadā iezīmēja Baltijas mākslas atgriešanos “augstākajā līgā”. Tā bija Baltijas valstu simtgades vislielākais notikums ārpus Latvijas.

Pagājušā gada novembrī izstādi “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas mākslā” atklāja arī Rīgā, bet pandēmijas dēļ jau pēc dažām nedēļām Latvijas Nacionālā mākslas muzeja durvis apmeklētājiem diemžēl slēdza. No 21. aprīļa līdz 4. maijam izstādi muzejā varēs apmeklēt, iepriekš reģistrējoties.

Režisore Linda Veinberga uzsvēra: “Latvijas mākslas vēsture piedāvā vēl ļoti daudz neizstāstītu, aizraujošu stāstu. Apbrīnoju mākslas vēsturniekus, kuri šajā projektā daudzu gadu garumā ir ieguldījuši savu sirdi un dvēseli.”

Dokumentālās filmas tapšanā piedalījās mākslas zinātniece un izstāžu kuratore Dace Lamberga, projekta “Simbolisms Baltijas valstu mākslā” vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, mākslas vēsturniece un zinātniece Edvarda Šmite, mākslas zinātnieks Eduards Kļaviņš, literatūrzinātnieks Pauls Daija, mākslas zinātniece Aija Brasliņa, dzejnieks un igauņu eposa "Kalevipoegs" atdzejotājs latviešu valodā Guntars Godiņš, mūzikas žurnālists Orests Silabriedis, mākslas restauratore Guna Kreislere un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Tās izveidi finansē Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs.

Filmu veidojusi LTV Kultūras raidījumu redakcijas komanda – režisore Linda Veinberga, scenārija autore Anete Konste, operators Uvis Burjāns un producente Dana Melzoba.

Dokumentālās filmas “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā” pirmizrāde – 6. maijā pulksten 21.05 LTV1 un REPLAY.lv.

KONTEKSTS:

No 2021. gada 21. aprīļa līdz 4. maijam Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) tiks īstenots pirmais Kultūras ministrijas rosinātais pilotprojekts drošai kultūrvietu publiskās darbības atsākšanai. Izstādi “Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā” varēs apmeklēt, iepriekš reģistrējoties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti