Skaties dokumentālo filmu «Lustrum» par VDK darba metodēm Replay.lv!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No svētdienas, 24. marta, Latvijas Televīzija piedāvā Nacionālā kino centra programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros tapušo Ginta Grūbes dokumentālo filmu “Lustrum”, informēja LTV.

Stāsts par Valsts drošības komitejas (VDK) darba metodēm  20. gadsimta 80. gados un 90. gadu sākumā ļauj izprast totalitāro sistēmu, kas vēl aizvien daudziem liek analizēt, melot, nožēlot, taisnoties un skaidrot.

‘Lustrum’ bija viens no valsts pārvaldes principiem Romas impērijā, kas noteica – mainoties valsts pārvaldei, iepriekšējās varas pārstāvji ceremoniāli atzīstas visos grēkos un zvēr uzticību jaunajai varai. Uzreiz pēc neatkarības atjaunošanas Latvijā nesenās vēstures izvērtēšana nenotika. Tikai 2018. gada maijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu atvērt VDK atstātos arhīvus.

Pašlustrācija

Režisora Ginta Grūbes un Sanitas Jembergas veidotā filma “Lustrum” aizsāka stāstu par Kultūras sakaru komiteju, par kultūras un inteliģences sadarbību ar toreizējo Valsts drošības komiteju (VDK). 
Sadarbībā ar “Mistrus Media”, Latvijas Televīzijas Kultūras raidījumu redakciju un cilvēkiem, kuri vēlas turpināt sarunu par kultūras un inteliģences sadarbību ar LPSR VDK, LSM.lv piedāvā platformu tiem, kas izrādījuši iniciatīvu atklāt savu stāstu visai sabiedrībai. 

"Pašlustrācijas" stāsti.

90. gadu sākuma žurnālisti un vēsturnieki, kuri pieredzēja VDK arhīvu pārņemšanu, bijušajā Stūra mājā izveidoja alternatīvu šī mantojuma izvērtēšanas komisiju, strādājot kopā ar aculieciniekiem, bijušajiem VDK darbiniekiem, zināmajiem aģentiem un totalitārās sistēmas upuriem. Filma “Lustrum” ietver paralēlas stāsta līnijas starp valsts realizēto oficiālo pagātnes izpēti, Stūra mājas atvēršanu un sabiedrības interesi par pagātni. 

Filma “Lustrum” tapusi studijā “Mistrus Media”, to veidojis režisors un scenārija autors Gints Grūbe, scenārija līdzautore – žurnāliste Sanita Jemberga, izpētes darbu veikusi žurnāliste Ilze Jaunalksne, operators Andrejs Verhoustinskis, montāžas režisors Andis Rudzišs un Roberts Brežģis.. Filmu producējusi Elīna Gediņa-Ducena.

“Lustrum” būs pieejamas septiņas dienas pēc televīzijas ētera replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti