Skatāma fotomākslinieka un dokumentētāja Gvido Kajona izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ceturtdien Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklās Gvido Kajona fotoizstādi „Tēma 011”. Tajā būs aplūkojami padomju laikā - galvenokārt 80. gados - tapuši darbi, kas ataino Rīgas dzīvi, sadzīvi un svētkus. Izstāde ir saistoša no vairākiem aspektiem, jo Gvido Kajons tajā atklājas gan kā izcils fotomākslinieks, gan kā meistarīgs un asprātīgs padomju laika dokumentētājs.

Izstādē redzamie Gvido Kajona fotodarbi ir ļoti trāpīgi un spilgti padomju laika liecinieki. Tie it kā atspoguļo pavisam sadzīviskas lietas un situācijas, bet tai pat laikā katra bilde ir kā ļoti kolorīts, asprātīgs un dažkārt arī paradoksāls stāstiņš par tā laika reālijām.

Autors uzsver, ka viņu vienmēr saistījušas cilvēku cilts bieži vien ļoti savdabīgās izpausmes: „Kolekcija ir tapusi 80. gados. Būtībā tas ir tāds pētījums par cilvēku cilts radošajām izpausmēm pilsētā. Mani ļoti interesē, kā cilvēki mēdz izpausties dažādos aspektos, dažādās vietās un vidēs.” Fotogrāfijās redzams, kā radošās izpausmes īstenojās, piemēram, veikalu skatlogu noformējumā vai dažādu propagandas stendu un saukļu veidolā.

Kolekcija liecina, ka Gvido Kajonam piemīt spēja ļoti asprātīgi strādāt ar dažādiem pilsētvides tekstiem - norāda Fotogrāfijas muzeja direktore Maira Dudareva. Viena no viņas favorītēm ir fotogrāfija ar taras punkta skatlogu, kurā sarindoti visdažādākās stikla taras paraugi, un kas tai pat laikā bagātīgi nolīmēts ar lapiņām, kurās skaidrots, kāpēc taras punkts atkal nestrādā.

Kā ļoti izsmalcināti precīzu urbānās fotogrāfijas meistaru Gvido Kajonu raksturo arī viņa kolēģis, fotogrāfs Mārcis Bendiks, piebilstot, ka Gvido savos darbos spēj panākt bezkompromisa kvalitāti.

Latvijas Kultūras koledžas fotogrāfijas specializācijas vadītājs Arno Marnics uzskata, ka Kajons ir līdz šim par maz novērtēts un izcelts mūsu talants. Viņa darbi būtībā ir nozīmīga mūsu kultūras mantojuma daļa.

„Brīžiem šķiet pat neticami, ka viņam ir izveidojusies tik vērienīga kolekcija ar tik savdabīgiem darbiem, kuros ir tik daudz viegluma un humora, neskatoties uz to, ka priekš tā laika šie darbi varētu tikt nodēvēti par disidenta izpausmi. Tas ir ļoti vērtīgs materiāls Latvijas fotogrāfijas un mūsu kultūrvēsturiskajam mantojumam kopumā,” saka Marnics.

Gvido Kajona melnbalto fotogrāfiju izstādi „Tēma 011” Fotogrāfijas muzejā atklās ceturtdien, kad tiks atvērta arī grāmata ar šo darbu kolekciju. Izstādes nosaukums „Tēma 011” veidots kā asprātīga atsauce uz padomju laika posmam raksturīgo iezīmi nosaukumos izmantot skaitļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti