Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Baibu Kaškinu

Rīta Panorāma

Intervija ar Ģirtu Briģi

Skaistums un dzīves baudīšana starpkaru laika fotogrāfijās 19.gs.20./30. gadi

Skaistums un dzīves baudīšana starpkaru laika fotogrāfijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mākslas zinātnieci, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja vadītāju Nataļju Jevsejevu, pētot materiālus topošajai izstādei “Starpkaru laika karnevāli Rīgā”, piesaistīja  aizvadītā gadsimta divdesmito un trīsdesmito gadu fotogrāfijas. Skaistums bija Art Deco laika vērtība. Fotogrāfijas krājās datora mapītē, un Nataļja sāka par tām stāstīt “Instagram” vietnē. Tā ir vēl viena pievienotā vērtība, gatavojoties izstādei “Starpkaru laika karnevāli Rīgā”.

Mākslinieki Romans Suta un Aleksandra Beļcova aizvadītā gadsimta 20.–30. gados bija kaismīgi Art Deco stila cienītāji. Eleganti un asprātīgi bija viņu radītie karnevāla tērpi. Muzeja vadītāja Nataļja Jevsejeva laikmetu pēta dažādos avotos, lai sagatavotu izstādi “Starpkaru laika karnevāli Rīgā”. Viņa pastāstīja: “Tas būs stāsts arī par delartiskajiem tēliem – Arlekīnu, Pjēro – kāpēc tik bieži šos personāžus attēloja 20. gadu mākslinieki, kādi simboli tie bija, ko tas nozīmēja.”

Latviešu mākslinieki dzīvoja vienā elpā ar zvaigznēm, kuras atpūtās Franču Rivjērā. Nataļjas Jevsejevas izpētītās fotogrāfijas, par kurām viņa stāsta savā “Instagram” vietnē, palīdz atklāt Art Deco laiku.

“Aiz katras sejas tiešām ir savs veiksmes vai traģisks stāsts.

Parasti arī ieskatos, kas ar kuru bija saistīts tajā laikā. Piemēram, Luīze Bruksa, viena no tā laika stila ikonām, dejotāja šovos, bija arī kino zvaigzne, viņai bija īss romāns ar Čārliju Čaplinu. Viņa tiešām iemieso tā laika skaistuma ideālu. Mani pašu ļoti uzrunā franču fotogrāfs Žaks Anrī Lartigs, kurš ilgu laiku bija zināms tikai šauram profesionāļu lokam, viņa kolēģiem. Slava viņam atnāca gandrīz mūža beigās ar foto albumu, kuru publicēja mūža nogalē. Viena modele bija Renē Perle, ar kuru viņam Franču Rivjērā bija īslaicīgs romāns, viņš viņu iemūžināja vairākās fotogrāfijās, un, manuprāt, tās arī iemieso tā laika garu ar dzīves baudīšanu,” atzina Nataļja Jevsejeva.

Iedvesma, kas pasmelta slavenu zvaigžņu dzīvesstāstos un attēlos, būs sajūtama topošajā izstādē “Starpkaru laika karnevāli Rīgā” Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā februāra vidū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti