Skaistākās lietas var sajust ar sirdi. Aktrise Indra Burkovska stāsta par filmu «Bedre»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Daudzas sižeta līnijas šinī filmā diemžēl ir ļoti smagas, un gribētos, lai… Lai nebūtu tādas bedres,” par filmu “Bedre” saka aktrise Indra Burkovska.

Filma “Bedre” tapusi pēc Janas Egles stāstu motīviem. Tā vēsta par desmit gadus veco Markusu, kuram jāpielāgojas jaunai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības dēļ Markuss patvērumu un draudzību rod pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē.

Jūrnieku filmā atveido aktrise Indra Burkovska. Jau ainā, ko izspēlēja provēs, Burkovska juta ko cilvēcisku, kā dēļ vērts ir mēģināt. Aktrise bija pārliecināta, ka lomu dabūs. Burkovska filmas vajadzībām apguvusi jaunas prasmes vitrāžu veidošanā: “Es, pateicoties šai lomai, iepazinos ar brīnišķīgu vitrāžistu. Un Agris man teica: “Nu, to nevar tā iemācīties trijās reizēs.” Un es viņam teicu: “Jā, es nevaru noskriet maratonu, bet simts metrus es ar jums kopā noskriešu!” Un tās dažas kustības es ļoti trenēju, jo, ja kaut kas ir nepatiess… Labi, skatītājs, kurš netaisa vitrāžas, to nesapratīs, bet, kurš taisa vitrāžas, viņš nenoticēs.”

Vērtējot savu tēlu filmā, aktrise atzīst, ka diemžēl ļoti liela sabiedrības daļa ir kompleksaina: “Man tāda sajūta, ka viņi nepriecājas par katru dienu, kas mums ir dota – par dabu, par cilvēkiem, par dzīvi. Vienkārši par dzīvi. Un līdz ar to tas no vienas puses ir sarežģīts tēls, bet mans tēls ir iekšēji brīvs cilvēks. Viņš ir sevi sapratis, un tas, man liekas, ir tas foršums. [..]

Skaistākās lietas, tās nevar redzēt, tās pat nevar sataustīt, tās var sajust ar sirdi. Un es gribēju, lai mans tēls ir ar sirdi jūtīgs. “

Filma "Bedre" ir režisores Daces Pūces pilnmetrāžas debijas spēlfilma un jau saņēmusi XVII starptautiskā kinofestivāla “Baltijas debijas” galveno balvu jeb “Grand Prix” nominācijā “Labākā filma”, kā arī “Grand Prix” kā labākā pilnmetrāžas spēlfilma 62. Lībekas kinofestivālā Vācijā, kļūstot par pirmo filmu no Latvijas, kas festivāla vēsturē saņem galveno balvu. 

Filmā piedalās aktieri Dace Eversa, Indra Burkovska, Inese Kučinska, Aigars Vilims un Egons Dombrovskis, un viena no lomām uzticēta godalgotajai Polijas aktrisei Agatai Buzekai. Savukārt desmitgadīgā Markusa lomā iejuties jaunais aktieris Damirs Onackis.

Filmas radošajā komandā ir scenārija autori Dace Pūce, Monta Gāgane un Pēteris Rozītis, operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere, montāžas režisors Jussi Rautaniemi, producentes Kristele Pudane un Elīna Jozauska. Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, mūzikas mikss – Normunds Šnē, skaņu režisors – Varis Kurmiņš. Mūzikas ierakstā piedalījās “Sinfonietta Rīga” mūziķi un Rīgas Doma zēnu koris Mārtiņa Klišāna vadībā. Filmā skan arī dāņu komponistes Cecīlijas Noeras (Cecilie Noer) skaņdarbs "Ouvre".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti