Kultūras ziņas

Rakstniecības un mūzikas muzeja izstāde "Rīgas Strādnieku teātris"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Ieskaņota mūzika filmai "Mātes piens"

«Sinfonietta Rīga» ieskaņo Raimonda Tigula mūziku filmai «Mātes piens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Noras Ikstenas romāns "Mātes piens" ir viens no visvairāk tulkotajiem mūsdienu latviešu literatūras darbiem. Jau kopš 2020. gada notiek tā ekranizācija. Nupat pabeigts filmēšanas process un sākta montāža, kurā viens no uzdevumiem ir iekļaut filmas muzikālo celiņu. Šoreiz tam par pamatu izvēlētas Raimonda Tigula kompozīcijas orķestra "Sinfonietta Rīga" izpildījumā.

Romāns "Mātes piens" vēsta par mātes un meitas attiecībām un to attīstību paralēli sarežģītiem vēsturiskajiem notikumiem. Romānā aplūkoto stāstu filmā papildinās tam speciāli pielāgota mūzika, ko komponējis Raimonds Tiguls.

Diriģents Normunds Šnē komentē: "Mūzika ir it kā šķietami vienkārša, silta, cilvēcīga, mazliet apcerīga, tāda varbūt mazliet latviski sentimentāla. Taču šajā vienkāršībā slēpjas tāds, man liekas, jauks dziļums, kas papildina bildi – šo brīnišķīgo uzņemto fotogrāfiju – ar kaut kādu jaunu krāsu. Dod iespēju skatītājam padomāt mazliet citā virzienā nekā attēls uz lielā ekrāna."

Filmas režisore Ināra Kolmane uzsver, ka ļoti centušies, lai mūzika nebūtu ilustratīva: "Lai viņa tiešām būtu emocionāla, bet tajā pašā laikā nepārsaldināta. Filmā ir daudzas traģiskas epizodes, kur tradicionāli noteikti cilvēki izmantotu mūziku, bet mēs tur izmantojam dabas skaņas, lai nebūtu šī liekā sentimenta. Savukārt, kur ir kaut kādas dramatiskākas darbības, tur mēs atkal izmantojam mūziku."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Diriģents Normunds Šnē uzskata, ka mūzika nedrīkst traucēt uz ekrāna notiekošajam: "Mūzikai ļoti svarīgi ir netraucēt tam, kas notiek uz ekrāna, saplūst ar to, neuzspiest pārāk kaut kādu savu viedokli. Man šķiet, ka Raimonds ir atradis kolosālu ceļu starp attēlu, starp saturu un starp to, ko mūzika var pievienot šim. Es nevaru izstāstīt, kādas emocijas tiek pievienotas, tā ir katra mūsu sajūta, kas radīsies pēc filmas noskatīšanās, taču, man šķiet, šī mūzika ir ļoti harmoniska."

Komponists Raimonds Tiguls norāda, ka radošais process bija emocionāls ne tikai filmā aplūkotā stāsta dēļ, bet arī tāpēc, ka romāna notikumi sasaucas ar šobrīd apkārt notiekošo: "Varētu teikt, ka tas pat izveidojās tāds tā kā cikls, variācijas no tiem skaņdarbiem, kas ir izmantoti filmā. Tas darba process man, rakstot mūziku filmai, sakrita tieši ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un arī filmas sākumā ir Otrā pasaules kara epizode ar krievu karavīriem, tas procesu padarīja ļoti emocionālu."

Filmas pirmizrāde paredzēta šī gada novembrī, tomēr daži skaņdarbi izskanēs jau vasarā – brīvdabas koncertā Tiguļkalnā, Talsos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti