Signes Birkovas eksperimentālās animācijas filmas «Pacelšanās» pirmizrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

30. martā plkst. 19 kinoteātrī “Kino Bize” filmu programmas “Eksperimentālā kino vakari” ietvaros pirmizrādi piedzīvos Signes Birkovas eksperimentālā animācijas filma “Pacelšanās”, kas stāsta par kāda kovboja gaitām pilsētvidē un viņa iekšējo transformāciju. Uz seansu ieradīsies arī filmas veidotāji Signe Birkova un Jānis Putniņš.

Kopš pērnā rudens kinoteātrī “Kino Bize” tika uzsākta jauna kino programma – “Eksperimentālā kino vakari”, kuras vadītāja ir māksliniece Ieva Balode, kas joprojām turpina rīdziniekiem rādīt izmeklētu eksperimentālā kino programmu, rādot kino filmas, kas veidotas uz analogās kino filmas, kā arī dažādām analogām un digitālām manipulācijām ar filmas materiālu. Programmā Ieva iepazīstināja skatītājus ar filmām no Lielbritānijas, Vācijas, Nīderlandes, ASV, Kanādas un citām valstīm. Savukārt šī gada februārī Rīgā viesojās divi autores aicināti kino mākslinieki no Lielbritānijas un Lietuvas, līdzi atvedot filmas uz 16 mm, kā arī daloties pieredzē un stāstos par eksperimentālo kino diskusijās un filmu skatēs Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā un kinoteātrī “Kino Bize”.

Ar šo pavasari programma turpina paplašināties, sniedzot skatītājiem iespēju redzēt arvien jaunas kino filmas un tikties ar jauniem kino māksliniekiem klātienē arī turpmāk. Šomēnes tas ir īpaši gaidīts notikums – Latvijā veidotā Signes Birkovas desmit minūšu garā eksperimentālā animācijas filma “Pacelšanās”.

Autore par savu darbu saka: “Filmas izveides process bija pašizziņas rituāls. Filma ir veidota askētiski, tā pamatā ir filmēta vienatnē. Taču nevienu iekšēju ceļojumu nav iespējams pilnveidot bez citu cilvēku līdzdalības, kas šoreiz ir Jāņa Putniņa tehniskā palīdzība un Ernesta Ansona darbs ar skaņu. Filma ir veidota uz 16 mm, kā arī nedaudz Super 8 mm kinolentes. Filmēšanā tika izmantotas kinokameras “Bolex”, “Krasnogorsk” un “Nizo”. Filmas tapšanā iesaistījās dabas materiāli – sāls, āda, pelni, zeme, dažādi fluīdi, koki, tīģeracs, uguns, māli, vasks, spalvas, muļķu zelts, kristāli, šungīts, taureņi, ragi, vistas kājas; kosmiski izspļāvieni, urbāni un pastorāli artefakti un vēl daudz kas cits no gaisa nokritis. Filmas veidošanā nav izmantoti datorefekti.”

Signe Birkova dzimusi Rīgā, beigusi LU Filozofijas fakultāti, veidojusi TV raidījumus, dokumentālas filmas, bet par īsfilmu “Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze” saņēmusi FIPRESCI specbalvu 2014. gada “Lielajā Kristapā”.

30. martā skatītāji aicināti uz filmas pirmizrādi, kā arī tikšanos ar filmas veidotājiem un viņu stāstiem pieredzē ar eksperimentālo kino.

Turpmāk programmā paredzētas arī citas tikšanās ar kino māksliniekiem – 23. aprīlī kinoteātrī “Kino Bize” viesosies Maikls Higins (Michael Higgins) no Īrijas, 21. maijā tikšanās ar brazīļu izcelsmes mākslinieku duetu DISTRUKTUR (Gustavo Jahn, Melissa Dullius), savukārt 18. jūnijā gaidāma māksliniece Rozalinda Faulera (Rosalind Fowler) no Lielbritānijas.

Eksperimentālā kino vakarus atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti